SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Digitaal zorgkosten declareren

Online uw zorgnota's indienenBij veel zorgverzekeraars hoeft u nota's niet meer via de post op te sturen. Declareren kan digitaal, met een scan of zelfs een foto van de rekening.

Vergeleken met een paar jaar terug komen we veel minder vaak in aanraking met zorgnota's. Zorgverleners en verzekeraars regelen de betaling vaak direct met elkaar. Soms krijgt u toch nog een rekening thuisgestuurd. Als u de rekening kunt declareren bij uw verzekeraar, moet er een kopie van de nota naar de verzekeraar worden gestuurd. Dat hoeft niet meer via de post. Rekeningen declareren kan tegenwoordig via de computer, smartphone of tablet.

Declareren via internet gaat doorgaans op de volgende manier: log op de site van de verzekeraar in op een persoonlijke webomgeving. Dat doet u met uw DigiD. Upload daarna de scan van de nota. Hoe dat werkt, verschilt per zorgverzekeraar. Heeft de verzekeraar een app? De manieren van inloggen lopen uiteen. Bent u eenmaal ingelogd, maak dan een duidelijke foto van de rekening of upload een eerder gemaakte foto. U krijgt een bevestiging en dan is het afwachten of de rekening wordt vergoed. Dat hangt uiteraard af van uw pakket.

In dit artikel een overzicht van de grote Nederlandse verzekeraars en de mogelijkheden die zij bieden voor het indienen van zorgnota's. Staat uw verzekeraar hier niet bij? Bezoek dan de site van de verzekeraar. Informatie over declareren is meestal eenvoudig te vinden. Let op: voor rekeningen rondom het PGB gelden andere regels, deze staan uitgelegd op de site van de zorgverzekeraar.

Verzekeraar CZ biedt drie manieren om nota's in te dienen. Namelijk via de post, via MijnCZ en via de app. Op de site staat een video met uitleg. U mag tot 36 maanden na uitgifte van de rekening, nog declareren. Wel is het belangrijk dat u de originele nota twee jaar bewaart.

Meer informatie over declareren bij CZ.

Medicijnen

Ditzo laat u declaraties indienen via de Ditzo Zorg App, via de post of via Mijn Zorgverzekering, een besloten gedeelte waar klanten inloggen met hun DigiD. De verzekeraar reageert doorgaans snel op ingediende nota's.

Meer informatie over declareren bij Ditzo.

Ook DSW biedt u de keuze uit drie opties: via internet een nota indienen, via de afgeschermde online-omgeving en via een app. De informatie op de website is duidelijk en compact, en er staan meteen links naar de app die u kunt downloaden voor Android-apparaten of de iPad/iPhone.

Meer informatie over declareren bij DSW.

Bij FBTO hebt u de keuze uit drie opties: via de site, via de app of via de post. Op de informatiepagina staan meteen contactmogelijkheden genoemd voor als u vragen hebt. Dat kan via de mail of telefonisch, maar ook via de app (WhatsApp). Modern!

Meer informatie over declareren bij FBTO.

Thermometer

Op de site van Menzis ligt de nadruk op het online declareren via de app of de website. De informatie over schriftelijk indienen van rekeningen is een beetje weggestopt. Dat is niet gek: verzekeraars proberen op hun kosten te letten en digitaal verwerken gaat sneller en is goedkoper dan nota's die via de post binnenkomen.

Meer informatie over declareren bij Menzis.

Net als veel andere verzekeraars is Ohra heel flexibel met het indienen van nota's. Dat kan via de app, via Mijn Ohra Zorgverzekering of via de post. Gebruikt u de app of de website, dan kunt u de afhandeling van de nota online volgen.

Meer informatie over declareren bij Ohra.

Bij Univé zijn er twee mogelijkheden voor declareren. Per post of in de online omgeving Mijn Univé Zorg. Verwerking via internet gaat sneller dan verwerking van declaraties via de post. Dat kan wel vijf werkdagen schelen.

Meer informatie over declareren bij Univé.

Bij VGZ is er iets geks aan de hand: de verzekeraar stelt op de site dat u zowel online, via de post als via de app kunt declareren. Over de app is echter geen informatie te vinden, ook niet via Google. Misschien is de app nog in ontwikkeling?

Meer informatie over declareren bij VGZ.

Bloeddruk meten

Ook hier drie mogelijkheden: per post, via de app of online. Zilveren Kruis zegt toe dat declaraties die via de post komen, binnen tien werkdagen worden uitbetaald (indien van toepassing). Gebruikt u de app of de website voor het declareren van de nota's, dan is dat vijf werkdagen.

Meer informatie over declareren bij Zilveren Kruis.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.