Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Draadloos internet via wifi instellen en gebruiken

Draadloos netwerk instellen

Met een draadloos netwerk hebt u internet in uw hele woning, zonder overal kabels aan te moeten sluiten. Hoe werkt het precies en wat hebt u ervoor nodig?

Wie graag wil internetten, vraagt als eerst een abonnement aan bij een provider. Dat kan in combinatie met een abonnement voor televisie en telefonie, maar ook enkel internet is mogelijk. Er zijn verschillende aanbieders in Nederland. KPN en Ziggo worden het meest gebruikt. Via vergelijkingssites kunt u kijken welke provider op uw adres levert en wat de prijzen zijn. Een voorbeeld is de website internetvergelijk.nl.

De providers bieden verschillende snelheden aan. Dat wordt uitgedrukt in Mbit per seconde. Zijn er in het huishouden meer mensen die vaak gebruik maken van het internet, dan zijn meer Mbits per seconde wenselijk. Maar in een klein huishouden is een lagere snelheid ook geschikt. Er hoeft immers minder data verdeeld te worden.

De provider levert na aanmelding de apparatuur die u nodig hebt om te internetten. Soms komt er een monteur bij u thuis om de boel aan te sluiten. Het is bij veel providers mogelijk om te kiezen tussen ‘zelf doen’ en ‘laten doen’.

Het internet komt via een kabel in de grond de woning binnen. De laatste jaren wordt glasvezel steeds toegankelijker. Glasvezelkabels zijn in verschillende regio’s van Nederland aangelegd. Vanwege de eigenschappen van glasvezel kan er nog meer data verstuurd worden. Ofwel: nog sneller internet. Ook is het stabieler. Als een internetprovider glasvezel aanbiedt, kunt u controleren of het op uw adres beschikbaar is. Internet via glasvezel is vaak wel wat duurder. De andere opties zijn kabel of dsl. Dat is bijna op ieder adres te verkrijgen en heeft ook een prima snelheid.

Nadat u een abonnement hebt afgesloten, volgt de installatie. Lange tijd leverde de provider standaard een apparaat dat alleen met kabels internet kon leveren. Dan liep er een kabel van de modem naar de computer en kwam zo de online verbinding tot stand. Inmiddels is de wifi-modem (soms ook modem-router of digitale modem genoemd) standaard. Dat apparaat heeft zowel aansluitingen voor kabels als de mogelijkheid om draadloos internet uit te zenden. Dankzij draadloos internet kunnen ineens heel veel apparaten verbonden worden. Denk maar aan smartphones, tablets, e-readers en draadloze printers.

Om wifi op uw computer of laptop te ontvangen, hebt u een wifi-adapter nodig. Die zit standaard in alle nieuwe laptops ingebouwd. Dan is er dus niks extra nodig. Sommige nieuwe pc's hebben ook een wifi-adapter, maar dat is lang niet altijd zo. Als u wilt internetten op een computer zonder ingebouwde wifi-adapter, zult u dus óf een kabel moeten gebruiken óf een wifi-adapter moeten kopen.

Er zijn voordelen en nadelen aan draadloos internetten ten opzichte van een vaste verbinding.

Voordelen zijn:

  • U hoeft geen kabels naar alle kamers aan te leggen.
  • U kunt apparaten makkelijk verplaatsen.
  • Er zijn veel soorten apparaten op aan te sluiten.
  • Op allerlei plekken in huis kunt u internetten.

Nadelen zijn:

  • Het is wat minder snel en stabiel dan een vaste verbinding. De verbinding kan wel eens wegvallen.
  • De draadloze verbinding heeft niet overal even goed bereik.

De locatie van de router is erg belangrijk. Bij de meeste mensen staat de router in de meterkast, omdat daar de internetverbinding de woning binnenkomt. Als het mogelijk is, dan is een centrale plek in uw huis het beste. Zo is de kans op goed bereik door het hele huis het grootste. Belangrijk als u bijvoorbeeld ook in de slaapkamer of op zolder draadloos wilt internetten. Let er daarnaast op dat de router niet naast ‘stoorzenders’ staat, zoals een telefoon of magnetron.

Een draadloos netwerk moet worden beveiligd. Wie dat niet doet, verstuurt data via een open signaal. Uw buren zouden dan gratis van uw internetverbinding gebruik kunnen maken, zonder dat u het merkt. Computercriminelen kunnen op uw computer inbreken via het signaal. Er zijn gevallen geweest van mensen die met een laptop de ene na de andere buurt doorgingen, op zoek naar een open (dus gratis) verbinding. Ze verbonden hun computer met het internet van een ander, en verzonden bijvoorbeeld veel spam (ongewenste e-mail) daarvandaan. De eigenaars van het onbeveiligde netwerk wisten daarbij van niets.

Kies daarom voor een gesloten netwerk. Het netwerk is dan alleen toegankelijk met wachtwoord.

Als u verbinding maakt met een gesloten, beveiligd netwerk, is een wachtwoord nodig. Dat bestaat meestal uit hoofd- en kleine letters en getallen. Het wachtwoord staat op de modem-router vermeld op een sticker. Meer over verbinden staat in de artikelen 'Verbinding maken met wifi in Windows' en 'Verbinding maken met wifi op Mac'. Dat wachtwoord hoeft u niet elke keer in te vullen als u wilt internetten. Kies bij verbinden voor de optie ‘Automatisch verbinding maken’. Gebruik deze optie alleen bij uw thuisnetwerk en bij andere vertrouwde netwerken.

Op de computer, laptop of telefoon is te zien of er verbinding is met het draadloze netwerk. Er staat dan een wifi-icoon Wifi icoon. Aan de hoeveelheid dikgedrukte lijnen ziet u hoe sterk het signaal is.

Het is aan te raden het standaardwachtwoord te wijzigen. Standaardwachtwoorden kunnen door bijvoorbeeld een datalek 'op straat' komen te liggen. Als u het wachtwoord direct verandert, vormt dat geen bedreiging meer voor u.

Verander het in een veilig wachtwoord dat bestaat uit cijfers en letters, hoofdletters en kleine letters. Zo maakt u de kans dat iemand uw netwerk binnendringt, zo klein mogelijk. U wijzigt het wachtwoord door in te loggen op uw router. In de handleiding van het apparaat staat uitgelegd hoe dat werkt. U opent uw internetprogramma, typt het in de handleiding genoemde webadres in en logt in met uw gegevens. U komt dan in een menu waar u allerlei zaken kunt instellen en wijzigen, zoals het wachtwoord van de verbinding. U kunt het draadloze netwerk hier ook een naam geven. Als u dan met een computer of laptop naar draadloze netwerken zoekt, weet u meteen welke u moet gebruiken.

Meer hierover leest u in het artikel ‘Wachtwoord router en wifi aanpassen’.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.