Menu Zoek

Draadloze netwerken

draadloze-netwerken_openingsbeeld-shutterstock Met een draadloos netwerk hebt u internet in uw hele woning. Via deze verbinding kunt u ook bestanden van verschillende computers met elkaar delen. Maar wat is een draadloos netwerk precies en wat hebt u ervoor nodig? Lees meer over netwerken in dit artikel.

Wie graag wil internetten, vraagt een abonnement aan bij een provider. Alleen internet, of telefonie en televisie erbij: alles is mogelijk. U kiest een abonnement dat bij u past. Via de website Internetten.nl kunt u kijken welke abonnementen er beschikbaar zijn op uw adres.

De provider levert na aanmelding de apparatuur die u nodig hebt om te internetten. Meestal komt er een monteur bij u thuis om de boel aan te sluiten. Tot voor kort bestond de apparatuur alleen uit een modem. Dat is een apparaat dat verbinding met het netwerk van de aanbieder mogelijk maakte. Met een lange kabel kon u uw computer verbinden met de modem en daarna het internet op.

De meeste mensen willen tegenwoordig draadloos internet thuis. Voorheen kochten zij daarvoor zelf een router, die ervoor zorgde dat het internetsignaal door de ether via wifi werd verzonden. Tegenwoordig zit de draadloze verzending via wifi ingebouwd in de meeste modems die providers aanbieden. Officieel heet die combinatie een modem-router.

Op de websites van de providers staat dat er vaak niet duidelijk bij. Zo wordt het apparaat soms ook wel wifi-modem of draadloos modem genoemd. Lees goed op de website van de aanbieder wat u voor apparaat gaat ontvangen of bel de klantenservice. Als de modem deze functie niet heeft, zal u zelf een router moeten aanschaffen en installeren.

Om wifi op uw computer of laptop te ontvangen, hebt u een wifi-adapter nodig. Die zit standaard in alle nieuwe laptops ingebouwd. Sommige nieuwe computers hebben ook een wifi-adapter, maar dat is lang niet altijd zo. Als u een ouder apparaat gebruikt, moet u controleren of er een wifi-adapter is. Is dit onderdeel niet aanwezig, dan kunt u er los eentje kopen en zelf aansluiten en installeren.

Het gebruik van een router is vooral handig omdat u geen kabel door uw huis hoeft te trekken. Er zitten echter ook wat nadelen aan. Zo is de snelheid van internet via een kabel een stuk hoger dan via de draadloze verbinding. Het signaal kan niet zo snel worden verstuurd als bij internetten via een kabel. De meeste mensen hebben daar echter weinig last van bij normaal internetgebruik. Sowieso is het altijd mogelijk om alsnog verbinding te maken via een kabel. U sluit deze dan aan op de router en op uw computer. De draadloze verbinding op uw computer of laptop kunt u dan uitzetten.
De locatie van de router is erg belangrijk. Een centrale plek in uw huis is het beste, omdat u dan de kans op een goed bereik zo groot mogelijk maakt. Misschien wilt u bijvoorbeeld ook op de slaapkamer of zolder draadloos internetten. Om praktische redenen is een centrale plek niet altijd mogelijk. Het hangt er namelijk erg van af waar de internetverbinding uw woning binnenkomt. Let er wel op dat u de router niet vlakbij 'stoorzenders' neerzet, zoals een telefoon of magnetron.
Een draadloos netwerk moet worden beveiligd. Wie dat niet doet, verstuurt met zijn router een open signaal. Uw buren zouden dan gratis van uw internetverbinding gebruik kunnen maken, zonder dat u het merkt. Als uw buren computercriminelen zijn, zouden ze zelfs kunnen proberen op uw computer in te breken via het signaal. Dat is natuurlijk wat overdreven, maar er zijn gevallen geweest van mensen die met een laptop de ene na de andere buurt doorgingen, op zoek naar een open (dus gratis) verbinding. Ze verbonden hun computer met het internet van een ander, en verzonden bijvoorbeeld veel spam (ongewenste e-mail) daarvandaan. De eigenaars van het onbeveiligde netwerk wisten daarbij van niets.
Onbeveiligde netwerken komen steeds minder voor. Bij de nieuwste generatie internetabonnementen, is de beveiliging namelijk een stuk beter geregeld dan vroeger. Het signaal is meestal beveiligd met een ingewikkeld wachtwoord dat bestaat uit hoofd- en kleine letters en getallen. Het wachtwoord staat op de modem-router vermeld op een sticker. Dat wachtwoord hoeft u niet elke keer in te vullen als u wilt internetten. Windows zal de eerste keer verbinding willen maken met het netwerk. U vult het wachtwoord in en geeft aan dat het onthouden moet worden. De volgende keren zal er automatisch verbinding worden gemaakt. Meestal gebeurt dat zodra u de computer aanzet. In het Systeemvak, rechtsonder naast de Windows-klok, ziet u een pictogram dat aangeeft dat er verbinding is met internet. Bij laptops kunt u meestal met een aparte toets de verbinding aan- of uitzetten. Overigens is dat ook mogelijk via het pictogram in het Systeemvak.
Het is aan te raden het standaardwachtwoord te wijzigen. Verander het in een woord dat bestaat uit cijfers en letters, hoofdletters en kleine letters. Zo maakt u de kans dat iemand uw netwerk binnendringt, zo klein mogelijk. U wijzigt het wachtwoord door in te loggen op uw router. In de handleiding van het apparaat staat uitgelegd hoe dat werkt. U opent uw internetprogramma, typt het genoemde webadres in en logt in met uw gegevens. U komt dan in een menu waar u van alles kunt instellen en wijzigen, zoals het wachtwoord van de verbinding. U kunt het draadloze netwerk hier ook een naam geven (in computertaal SSID genoemd). Als u met een computer of laptop dan naar draadloze netwerken zoekt, weet u welke u moet gebruiken. U voorkomt daarmee dat u per ongeluk op het draadloze netwerk van de buren probeert in te loggen.
Het is belangrijk dat uw verbinding goed is beveiligd. Het zorgt ervoor dat computercriminelen niet op uw draadloze netwerk kunnen inbreken. Er bestaan drie soorten beveiligingen, namelijk WEP, WPA en WPA2. Zonder dat we diep ingaan op de verschillen, kiest u het beste voor WPA2. Dit type is voor computercriminelen erg lastig om te kraken. Verder kiest u als versleutelingstechnologie het beste voor AES. Hierdoor kunnen onbevoegden geen gegevens van uw netwerk bekijken. In het menu van uw router stelt u de gewenste beveiliging en versleutelingstechnologie in.
U hebt nu beveiligd draadloos internet waarmee de computers en laptops in uw huishouden afzonderlijk verbinding kunnen maken. Maar via uw draadloze netwerk kunt u ook bestanden delen met andere computers in uw huishouden. Bijvoorbeeld als u beneden een laptop hebt staan en boven een pc, waarmee u bij dezelfde bestanden wilt kunnen. De omslachtige manier om bestanden te delen is werken met USB-sticks of via websites als Dropbox die bestanden op internet bewaren. Draadloos de computers via een netwerk met elkaar verbinden klinkt dan als een mooie oplossing. Vanuit elke computer ziet u dan via de Windows Verkenner de andere computers, en kunt u bestanden in zogenoemde 'gedeelde mappen' openen en bewerken.
Om een draadloos netwerk te gebruiken, heeft uw computer of laptop een wifi-adapter nodig. Daarnaast is er een zogenoemd 'access point' (toegangspunt) vereist. De modem-router die veel mensen hebben, fungeert doorgaans als dit toegangspunt. Het handigst werkt het als alle computers hetzelfde besturingssysteem hebben; in theorie is het mogelijk om een computer met Windows Vista, eentje met Windows 7 en eentje met Windows 8 met elkaar te verbinden, maar dat is ingewikkeld en gaat doorgaans uiterst moeizaam.

Hebt u toevallig meerdere computers met Windows 7, dan hebt u geluk. In die versie van Windows is het delen van bestanden namelijk een stuk gemakkelijker geworden. Desondanks is het een lastige kwestie om stap voor stap uit te leggen, want de exacte instellingen hangen af van uw netwerk, uw computers en dergelijke. Op de site van Microsoft vindt u uitleg over het instellen van een thuisnetwerk voor Windows 7 onder 'Connectiviteit'. Daarnaast is het met Windows 7 vrij gemakkelijk om een thuisgroep aan te maken, zodat u bestanden tussen verschillende computers en laptops kunt delen.

Voor Windows 8.1 vindt u informatie over het delen via een thuisnetwerk op de site van Microsoft. Verder staat op de website informatie voor Windows 10.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.