Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Makkelijk overal een fiets huren

Ov-fiets hurenHuur een OV-fiets bij een station en fiets gemakkelijk naar uw afspraak. Leen 'm een dagje voor uw visite of maak er gewoon een mooie tocht mee.

De OV-fiets is gewoon een huurfiets, maar dan van de NS. Daarom zijn de geel-blauwe fietsen vooral bij stations te vinden. Ze zijn bedoeld om bestemmingen die wat minder in de buurt van een station liggen, makkelijker bereikbaar te maken. Handig, dat scheelt weer een taxirit of lange voettocht én u hoeft geen rekening te houden met vertrektijden van tram, bus of metro.

Een fiets huren kan alleen wanneer u een persoonlijke OV-chipkaart hebt met een fietsabonnement. Het abonnement is bijna gratis (0,01 euro per jaar), maar het huren van een OV-fiets kost uiteraard wel geld. U betaalt per fiets 4,15 euro (maart 2022) voor 24 uur. Na 72 uur wordt ook een toeslag van 5 euro per dag verrekend. Voor het huren hoeft u niet ter plekke te betalen, het bedrag wordt per maand achteraf afgeschreven.

Voor de volgende stappen is een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Vraag deze eventueel eerst aan via ov-chipkaart.nl. Wie een kaart heeft die niet op naam staat, kan geen fiets huren.

Wie een fiets wil huren, moet op zijn persoonlijke OV-chipkaart een fietsabonnement hebben. Dit kost één eurocent per jaar.

  • Ga naar de site van de NS om het gratis OV-fietsabonnement op de persoonlijke OV-chipkaart te zetten.
  • Accepteer de cookies, of stel minimale cookies in.
  • Klik op Verder naar bestellen.
  • Wie al een NS-account heeft, klikt op Inloggen.
    • Vul e-mailadres en wachtwoord in en klik op Inloggen.
    • Controleer de gegevens en klik op Verder naar kaartgegevens.
  • Nog geen NS-account? Maak er dan eerst een aan.
    • Klik in het vak onder 'E-mailadres', typ een mailadres en klik op Verder naar gegevens.
    • Vul de gevraagde gegevens in, zoals geboortedatum, naam en adres.
    • Klik onderaan op Verder naar kaartgegevens.
  • Typ onder 'Ik heb al een persoonlijke ov-chipkaart' het kaartnummer van uw persoonlijke OV-chipkaart. Deze staat op uw pas onder 'Kaartnummer'. De eerste vier cijfers zijn al ingevuld.
  • Zet een vinkje voor Ik ga akkoord met.
  • Klik op Naar betalen.
  • U moet één cent afrekenen om in de toekomst te kunnen betalen voor de fietshuur. Klik op uw bank.
  • Per bank verschillen de volgende stappen. Betaal zoals u gewend bent.

U kunt nu een fiets huren!

Er zijn ongeveer driehonderd verhuurlocaties in Nederland: op veel stations, bij metro- en bushaltes en op sommige parkeerterreinen. Fiets huren? Ga naar één van de locaties en huur daar met uw OV-chipkaart een of twee fietsen. Hoe u dit doet, hangt af van de verhuurlocatie. Bij een bewaakte fietsstalling scant een stallinghouder uw kaart en de fiets. Andere varianten zijn: een OV-fietspunt, fietskluis, fietscarrousel, zelfservice stalling en een fietsbox.

Klaar met fietsen? Lever de fiets weer op dezelfde locatie in. Aan het einde van de maand ontvangt u het kostenoverzicht. Bij uw bankafschrijvingen ziet u voor de fiets een afschrijving van de NS.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.