Treinreizen met OV-chipkaart

Artikel

Een treinreis betaalt u met de OV-chipkaart. Hiermee moet u in- en uitchecken. Maar waar moet u verder allemaal rekening mee houden?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,2 / 5 (11 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 10 jul 2023

Kaart voor bus, trein, tram en metro

Tijdens het reizen is goed in- en uitchecken met uw OV-chipkaart belangrijk. Zo voorkomt u een boete van een conducteur of een verkeerd afgeschreven bedrag. Zorg ervoor dat er vooraf genoeg saldo op uw kaart staat. Hoe dat moet leest u in het artikel 'OV-chipkaart: opwaarderen'.

Inchecken op beginpunt

Op treinstations vindt u gesloten poortjes, of paaltjes, waar u de OV-chipkaart tegen een kaartlezer aanhoudt. U ziet de melding dat u bent ingecheckt en dat uw reis geregistreerd is. Let erop dat u het paaltje gebruikt van de vervoerder waarmee u reist. Soms zijn er namelijk meerdere vervoerders die vanaf één station rijden, bijvoorbeeld de NS en Arriva.

En om het nog ingewikkelder te maken: soms moet u een toeslag betalen, bijvoorbeeld voor de sneltrein (Intercity Direct) tussen Amsterdam en Rotterdam. Hiervoor staan rode paaltjes op de stations. Houdt de OV-kaart tegen de kaartlezer en het juiste bedrag wordt afgeschreven. Dat is alles, uitchecken op het eindstation werkt daarna zoals u gewend bent.

Uitchecken bij het eindstation

Bent u op uw eindbestemming, dan moet u op zoek naar een paaltje op het perron of bij de uitgang van het station, of u komt vanzelf een poortje tegen. Hier houdt u de OV-chipkaart weer tegen de lezer. De kaart registreert dat uw reis ten einde is. De gemaakte kosten zijn dan automatisch van uw OV-chipkaart afgeschreven. U krijgt de melding dat u bent uitgecheckt. Vaak ziet u ook hoeveel de treinreis heeft gekost en hoeveel saldo er nog op uw kaart staat.

Overstappen tussen vervoerders

Moet u tijdens uw treinreis overstappen op een andere trein? Check dan niet uit. Stap gewoon in een andere trein. Er is echter één uitzondering op deze regel. Wisselt u van vervoersbedrijf, dan moet u uitchecken bij de ene vervoerder en inchecken bij de andere. Dit geldt bijvoorbeeld ook als u overstapt van trein naar metro (of andersom) op hetzelfde perron.

Als voorbeeld nemen we een treinreis van Utrecht naar Sneek. Dan moet u onderweg in elk geval overstappen in Leeuwarden. U wisselt daar dan van vervoersbedrijf, namelijk van NS naar Arriva. In dit geval moet u uitchecken bij de NS en daarna inchecken bij Arriva. Let erop dat u daarvoor de juiste paaltjes gebruikt. De verschillende vervoersbedrijven hebben namelijk elk hun eigen paaltjes.

Instaptarief

Reizen met de OV-chipkaart kan alleen als er voldoende saldo op staat. De vervoerders gebruiken een zogeheten instaptarief. Dat is het bedrag dat er aan het begin van een reis minimaal op de kaart moet staan. Voor treinreizen ligt dit tarief op 20 euro. Let op: als u onder dit bedrag komt, dan gaan de poortjes bij het inchecken niet open! Vul dan eerst het saldo aan.

Video OV-chipkaart: treinreis maken

De video laat zien hoe u de OV-chipkaart gebruikt tijdens uw treinreis.

 

 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven