Bij openbaar vervoer inchecken met pinpas

Artikel

Reizen in het openbaar vervoer wordt nog gemakkelijker. De bankpas kan dienst doen als kaartje. Hoe werkt dat?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,2 / 5 (53 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 25 jul 2024

Reizen met bankpas

De betaalpas, creditcard en smartphone kun je tegenwoordig ook gebruiken als een soort OV-chipkaart. Je kan er in Nederland namelijk mee reizen in de trein, bus, tram en metro. 'OVpay' heet deze manier van betalen voor openbaar vervoer. 

Waarom reizen met betaalpas?

Het grote voordeel is dat je geen aparte OV-chipkaart nodig hebt. Ook betaalt u bij het inschrijven geen borg. Dat gebeurt bij de OV-chipkaart wel. Nu kunnen mensen met OVpay alleen nog reizen in de tweede klas en zonder abonnement. Wel is het mogelijk om in de bus, tram en metro met korting te reizen. Iedereen van 65 jaar of ouder heeft recht op 34% korting. De telefoon of pas moet verder geschikt zijn voor contactloos betalen.

Reizen met betaalpas

Houd alleen de pas of het apparaat waarmee u wilt betalen, tegen de incheckzuil. Haal de pas echt uit de portemonnee. Anders checkt u misschien dubbel in. Bijvoorbeeld met de pinpas en de OV-chipkaart. Check ook altijd weer uit met de pas/kaart waarmee u incheckte.

  • Haal de pas waarmee u wilt reizen uit de portemonnee.
  • Houd de pas (of telefoon) tegen de kaartlezer. Precies zoals met de OV-chipkaart.
  • U bent ingecheckt. Komt u aan op de eindbestemming of wilt u overstappen op een andere vervoerder? Houd de pas (of telefoon) waarmee u incheckte, weer tegen de kaartlezer om uit te checken. 

Bekijk ook in onze video hoe het werkt.

Controle tijdens reis

Komt een controleur vervoersbewijzen controleren, geef dan de betaalpas. De controleur houdt die tegen een scanner, zoals bij een OV-chipkaart. Hij ziet dan dat u reist op de betaalpas. Andere gegevens kan de controleur niet zien.

Afschrijvingen in bankoverzicht

Het bedrag van een reis wordt automatisch afgeschreven. Dit gaat per dag. Dus wie op een dag meerdere malen de trein pakt, ziet in de afschriften alleen het totaalbedrag. Bij de afschrijving staan de vier letters NLOV, gevolgd door een combinatie van 14 cijfers en letters. Via de website of app van OVpay kunnen mensen details over de reis opzoeken.

Gebruikt u de smartphone, dan ziet u losse afschrijvingen in het bankoverzicht.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven