OV-chipkaart: in- en uitchecken

Artikel

Met uw OV-chipkaart is goed in- en uit te checken belangrijk om boetes of verkeerde saldoafschrijvingen te voorkomen. Bekijk hier hoe het werkt.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,3 / 5 (6 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 29 mei 2024

Bekijk hoe u in- en uitcheckt

Wij laten u zien hoe u in- en uitcheckt bij de poortjes bij de trein. Wilt u uw OV-chipkaart voor de eerste keer voor een treinreis gebruiken? Let er dan op dat u de OV-chipkaart activeert voor het reizen met de trein.


 

Verschillende typen lezers

In de video hebt u een kaartlezer van de NS gezien. In principe werken alle lezers hetzelfde, maar ze kunnen er wel anders uitzien.

Uitchecken bij een overstap?

Reist u met de trein van de NS en stapt u over op een andere NS-trein? Dan is tussendoor uit- en inchecken niet nodig. Als u dit wel doet, betaalt u een dubbel starttarief en dat is natuurlijk zonde.

Het kan gebeuren dat u moet overstappen tussen twee soorten vervoer. Het is dan belangrijk dat u eerst uitcheckt en daarna weer incheckt. Bijvoorbeeld als u eerst een stukje met de metro hebt gereisd en daarna overstapt op de tram. Of wanneer u van de bus naar de trein gaat. Of van NS naar een ander treinvervoersbedrijf zoals Arriva.

Voor meer uitleg en voorbeelden bekijkt u het uitgebreide overzicht over in- en uitchecken bij het overstappen.

Help, ik ben niet goed ingecheckt

Het kan voorkomen dat u per ongeluk uitcheckt, terwijl u wilde inchecken, of andersom. Bijvoorbeeld als u wilde controleren of u wel goed in- of uitgecheckt was. Wacht dan twee minuutjes, dan kunt u weer opnieuw in- of uitchecken.

Vergeten uit te checken?

Bent u aan het einde van uw reis vergeten uit te checken? Dat is geen ramp, via de website uitcheckgemist.nl kunt u uw geld terugvragen. Op deze website is het ook mogelijk om een 'alert' in te stellen. Dan krijgt u een mailtje met de mededeling dat u bent vergeten uit te checken. Het is dan ook mogelijk om het saldo terug te vragen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over reizen met de OV-chipkaart? Voor meer informatie over de OV-chipkaart kunt u onze website raadplegen of surft u naar www.ov-chipkaart.nl.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven