SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

OV-chipkaart: in- en uitchecken

Tegenwoordig gebruiken we de OV-chipkaart om te reizen met het openbaar vervoer. Om een boete van een conducteur of een verkeerd afgeschreven bedrag te voorkomen, is het belangrijk dat u tijdens het reizen goed in- en uitcheckt met uw OV-chipkaart. In dit artikel laten wij u door middel van een video zien waar u op moet letten en zetten we een paar aandachtspunten op een rij.

Wij laten u zien hoe u in- en uitcheckt bij de poortjes bij de trein. Tips over het bekijken van deze video leest u in 'Computertip: video's op SeniorWeb afspelen'. 


Wilt u uw OV-chipkaart voor de eerste keer voor een treinreis gebruiken? Let er dan op dat u de OV-chipkaart activeert voor het reizen met de trein. Meer hierover leest u in het artikel 'De OV-chipkaart'.

In de video hebt u een kaartlezer van de NS gezien. In principe werken alle lezers hetzelfde, maar ze kunnen er wel anders uitzien.

Reist u met de trein van de NS en stapt u over op een andere NS-trein? Dan is tussendoor uit- en inchecken niet nodig. Als u dit wel doet, betaalt u een dubbel starttarief en dat is natuurlijk zonde.

Wanneer u echter moet overstappen tussen twee typen vervoer, dan moet u wél eerst uitchecken en daarna weer inchecken. Bijvoorbeeld als u eerst een stukje met de metro hebt gereisd en vervolgens overstapt op de tram. Of wanneer u van de bus naar de trein gaat.

Het kan voorkomen dat u per ongeluk uitcheckt, terwijl u wilde inchecken, of andersom. Bijvoorbeeld als u wilde controleren of u wel goed in- of uitgecheckt was. Wacht dan twee minuutjes, dan kunt u weer opnieuw in- of uitchecken.
Wilt u meer weten over reizen met de OV-chipkaart? Lees dan ons artikel ' De OV-chipkaart ' of ga naar www.ov-chipkaart.nl .
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.