Gratis mogelijkheden van Google One
Google One is het betaalde abonnement van Google voor opslag van bestanden in de cloud. Maar met Google One kun je ook je gratis opslagruimte beheren.
Wat is Google One?
Iedereen die een gratis Google-account aanmaakt, krijgt gratis 15 GB opslagruimte. Die is verdeeld over Google Drive, Google Foto’s en Gmail. Wie meer ruimte nodig heeft, sluit een abonnement af. Google noemt dit Google One. Naast opslagruimte krijgen abonnees een aantal extra’s, zoals speciale bewerkfuncties in Google Foto’s.
Gratis functies van Google One
Een paar onderdelen van Google One zijn gratis beschikbaar voor iedereen. Zoals een back-up maken van een Android-toestel en het beheren van de 15 GB gratis opslagruimte.
Beheer opslagruimte via Google One
De startpagina van Google One geeft een handig overzicht. Alle beheeropties staan hier bij elkaar.
- Ga naar de startpagina van Google One (https://one.google.com/)
- Indien nodig, log in met uw Google-account.
- Midden op de pagina staan drie blokken: ‘Opslag’, ‘Back-up’ en ‘Ruimte vrijmaken’. Deze onderdelen staan er altijd, maar de informatie die ze bevatten hangt af van wat u gebruikt aan opslag en van uw Android-apparaten.
- Klik op Opslag.
- Google geeft een overzicht van de gebruikte opslagruimte. Gesplitst naar Google Drive, Gmail en Google Foto’s. U ziet in één oogopslag hoeveel gratis opslagruimte er in totaal nog is. Kik op het icoon
naast een dienst om deze te openen.
- Klik helemaal links bovenin op het tabblad Google One-opslag.
- Klik links op Homepage om terug te keren naar het overzicht.
- Klik daarna op Back-up.
- Nu geeft Google een overzicht van Android-apparaten waarvan Google One een automatische back-up maakt. Bij elk apparaat staat wanneer de laatste back-up is gemaakt. Ook als dat niet gelukt is, staat het erbij. In zo’n geval is het aan te raden handmatig een back-up te starten op het apparaat.
- Klik in het overzicht op een apparaat en klik daarna op Details bekijken.
- Een overzicht volgt van de onderdelen die in de back-up zijn meegenomen. Zoals sms-berichten, gespreksgeschiedenis, apparaatinstellingen en apps.
- Klik links op het pijltje linksboven om terug te keren naar het overzicht.
- Klik nu op Ruimte vrijmaken.
- De pagina die volgt geeft een overzicht van bestanden die (veel) ruimte innemen en die wellicht verwijderd kunnen worden. Onder ‘Niet-opgeslagen items’ staan verwijderde e-mails en spam uit Gmail en verwijderde bestanden in Google Drive. Daarbij wordt vermeld hoeveel ruimte ze innemen. Verwijderde bestanden, e-mails en spam bewaart Google 30 dagen. U kunt ze op deze plek direct en definitief verwijderen. Let op: wanneer er geen spam, verwijdere mails of bestanden zijn, ziet u in grijs een tekst die dat meldt.
- Klik op een van de drie blokken.
- Klik daarna op Alles verwijderen.
- Plaats een vinkje bij ‘Ik begrijp dat ik eenmaal verwijderde bestanden niet meer kan herstellen uit de prullenbak.’
- Klik op Definitief verwijderen.
- U keert weer terug naar het overzicht. Op dezelfde manier kunt u alle drie de opties afgaan.
- Onder de eerste drie blokken staat de kop ‘Grote items’. Hier staan bijlages uit mails, bestanden, foto’s en video’s met een forse bestandsgrootte. U snapt dat u de meeste ruimtewinst behaalt door hier op te schonen. Onder elk blok wordt aangegeven hoeveel ruimte de bestanden innemen, zodat direct duidelijk is hoeveel ruimte u wint door ze te verwijderen.
- Klik op een van de drie blokken.
- U ziet een lijst en hebt de keuze: zelf items selecteren om te verwijderen of alle items selecteren. Doe dat laatste alleen als u zeker weet dat alle bestanden in de lijst weg mogen.
- Klaar met selecteren, klik dan rechtsboven op het icoon van de prullenbak.
- Plaats een vinkje bij ‘Ik begrijp dat ik eenmaal verwijderde bestanden niet meer kan herstellen uit de prullenbak.’
- Klik op Definitief verwijderen.
- Klik op Niet nu.
- Klik daarna linksboven op het kruisje.
- U keert weer terug naar het overzicht. Op dezelfde manier kunt u alle drie de opties afgaan.
- Helemaal onderaan de pagina staat het kopje ‘Andere items’. Hier staan video’s uit Google Foto’s die niet verwerkt kunnen worden. Doorgaans is dit blok leeg.