Menu Zoek

Help, mijn cloud is vol!

Cloud is volCloudopslag is oneindig maar niet oneindig gratis. Eerder vroeger dan later loopt de gratis opslagruimte vol. Hoe dan verder?

De cloud is een populaire hangplek voor belangrijke bestanden. Want de cloud gaat nooit kapot of verloren en wordt ook nooit gejat. Zowel Microsoft, Google als Apple bieden hun gebruikers gratis opslagruimte. De vierde grote cloudienst, Dropbox, is een onafhankelijk bedrijf, niet gekoppeld aan een besturingssysteem of andere diensten.

Dropbox is het zuinigst met de grootte van de gratis opslag. 2 GB krijgt een geregistreerde gebruiker, tegenover de 15 GB die Google gratis biedt. Microsoft en Apple stellen gratis 5 GB beschikbaar.

Elke dienst waarschuwt wanneer de gratis ruimte vol raakt. Dat gebeurt ruim op tijd, zodat er voldoende gelegenheid is tot actie. Grofweg zijn er dan drie mogelijkheden:

  • Ruimte vrijmaken
  • Externe opslag
  • Meer ruimte kopen

Het is een open deur van jewelste, maar toch: neem de bewaarde bestanden kritisch door. Moeten ze echt allemaal blijven? Verwijder alles wat weg kan. Omdat de meeste diensten weggegooide bestanden nog een aantal dagen bewaren in de prullenbak, moet ook deze geleegd worden voordat de ruimtewinst zichtbaar is.

Is weggooien geen optie, dan kan een deel van de bestanden verhuizen naar een externe harde schijf of usb-stick. Zorg ervoor dat ze ook op de computer blijven staan, maar dan niet in de map van de clouddienst. Zowel de computer als een externe harde schijf of een usb-stick kunnen kapot gaan. Bestanden op verschillende locaties bewaren is daarom noodzakelijk.

Verhuizen van de bestanden kan via de Windows Verkenner of de Finder (Mac). Bewaar daarna een kopie van de bestanden op de externe harde schijf of usb-stick.

Elke clouddienst biedt abonnementen die de opslagruimte uitbreiden. De maandelijkse bedragen ontlopen elkaar nauwelijks, de mogelijkheden wel. Dropbox bijvoorbeeld biedt alleen een abonnement van 2TB. Dat is 2000 GB, oftewel heel veel opslagruimte. De verschillende abonnementen staan in de tabel hieronder.

Uitgebreide informatie over de verschillende abonnementen is te vinden in het artikel ‘Welke clouddienst moet ik gebruiken?’.

2GB5GB15GB50GB100GB200GB2TB
OneDrive - Gratis - - 2 euro - -
Google Drive - - Gratis - 1,99 euro 2,99 euro 9,99 euro
iCloud - Gratis - 0,99 euro - 2,99 euro 9,99 euro
Dropbox Gratis - - - - - 9,99 euro

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.