SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Help! Mijn iPad-geheugen is vol

Een iPad (en iPhone) heeft een beperkte opslagcapaciteit, vaak 16, 32 of 64 GB. Het kan dat u op een dag een melding krijgt dat het geheugen bijna vol is. Hoe maakt u dan ruimte vrij?

U denkt misschien dat 16 of 32 GB geheugen wel genoeg is voor uw tabletgebruik. En dat is vaak ook zo. Maar alle apps op de tablet nemen geheugenruimte in, net als de foto's, video's en kranten die op het apparaat staan. De iPad kan dan toch op een gegeven moment vol raken. Dan is het tijd om het apparaat op te schonen en geheugenruimte vrij te maken. Daarbij kunt u de volgende stappen zetten:

 1. Opzoeken welke apps het meeste geheugen innemen.
 2. De apps die u niet gebruikt verwijderen.
 3. Inhoud van apps verwijderen.
 4. Foto's en video's verplaatsen naar een computer.

In dit artikel bespreken we deze stappen voor de iPad met het besturingssyteem iOS 10 of hoger.

Op de iPad kunt u opzoeken hoeveel geheugenruimte uw apps gebruiken. Daarvoor doet u het volgende:

 • Tik op Instellingen > Algemeen.
 • Bij iOS 11 tikt u op iPad-opslag. Bij iOS 10 tikt u op Beheer opslagruimte en vervolgens onder het kopje 'Opslag' op Beheer opslag.
 • Hier staat hoeveel opslagruimte er nog vrij is op de tablet en hoeveel er in gebruik is. Ook wordt er een lijst met apps en de hoeveelheid geheugen die ze gebruiken wordt getoond. De apps die bovenaan staan, gebruiken de meeste geheugenruimte.

Met deze kennis kunt u een beslissing maken en de apps die te veel ruimte innemen, verwijderen. Maar wat als dat precies de apps zijn die u heel graag gebruikt? Verwijder bijvoorbeeld alleen de apps die u toch nooit of nauwelijks gebruikt. Bedenk verder dat het soms lijkt dat een app veel ruimte inneemt, terwijl het probleem ligt bij de hoeveelheid informatie in de app (bijvoorbeeld boeken in iBooks). Het is dus niet altijd per se nodig een app te verwijderen (daarover meer in de volgende alinea).

 • Tik op de app die u wilt verwijderen om ruimte vrij te maken.
 • Er opent een scherm met meer informatie over de app. Tik op Verwijder app om de app te verwijderen.
 • Tik nogmaals op Verwijder app om uw keuze te bevestigen.

U keert weer terug naar het overzicht. De beschikbare geheugenruimte is bijgewerkt.

Zoals net al geschreven, nemen sommige apps veel ruimte in omdat er veel in de app is opgeslagen. Denk aan e-boeken in de app iBooks of aan digitale kranten in apps zoals De Volkskrant. Kranten bewaren bijvoorbeeld de digitale kranten een aantal dagen of zelfs allemaal. Die nemen geheugenruimte in. Ook de app Podcasts is een beruchte: alle luisterdownloads nemen plek in.

Schoon dit soort apps op door de inhoud te verwijderen. Doe dat in de app zelf. Gooi de gelezen e-boeken, kranten of gedownloade radioafleveringen bijvoorbeeld weg. Het opschonen werkt bij iedere app net weer even anders. Helaas kunnen we niet voor iedere app uitleggen hoe het moet. Maar om u een idee te geven, laten we zien hoe het werkt in iBooks en Podcasts.


Boek verwijderen uit iBooks
E-boeken nemen niet veel ruimte in, een paar MB maar. Verwijder dus alleen boeken als u ze echt niet meer wilt lezen.

 • Open de app iBooks door erop te tikken.
 • Ga naar het hoofdscherm van iBooks, dus het scherm met uw verzameling aan boeken. Tik daarvoor eventueel op Mijn boeken.
 • Tik rechts op Selecteer.
 • Tik op het boek dat u wilt verwijderen.
 • Tik op Verwijder > Verwijder download.


Radioaflevering verwijderen uit Podcasts

 • Open de app Podcasts door erop te tikken.
 • Tik op Bibliotheek en vervolgens op Programma's.
 • Tik op Wijzig.
 • Tik bij het postcastabonnement op het rode rondje met witte streep.
 • Tik tot slot op Verwijder.

Bij veel mensen nemen de foto's veel geheugen in. Voor de hand ligt om eerst de foto's te verwijderen die u niet meer wilt omdat ze bijvoorbeeld mislukt zijn. Daarna kunt u van de andere foto's een back-up maken en ze daarna van uw iPad verwijderen. Ze blijven dan bewaard op de computer.

Foto's verwijderen:

 • Tik op Foto's.
 • Tik op de map waarin de foto's staan die u wilt bekijken.
 • De map opent. Tik boven in beeld op Selecteer.
 • Tik op de foto's die u niet wilt bewaren.
 • Er verschijnt een vinkje rechtsonder op de foto's die u aan hebt getikt. Tik boven in beeld op het pictogram van de vuilnisbak.
 • Tik op de melding Verwijder X onderdelen (waarbij X het aantal foto's is).

Op de iPad staan verwijderde foto's nog 30 dagen in de map 'Recent verwijderd'. De foto's in deze map nemen ook nog ruimte in op uw iPad. Het is echter mogelijk om de foto's uit deze map ook te verwijderen. Tik op Foto's. Tik op de map Recent verwijderd. Tik op Selecteer > Verwijder alles > Verwijder X onderdelen.

Een handige manier van foto's opslaan, is om ze te kopiëren naar de computer. U bewaart ze op een veilige plaats terwijl u het geheugen van uw iPad ontlast. In het artikel ' Foto's overzetten van iPad naar computer' leest u hoe u dit doet. Zijn alle foto's eenmaal gekopieerd naar de computer, dan kunt u ze verwijderen van de iPad. In de vorige alinea leest u hoe dat moet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.