Menu Zoek

Hoe ga je om met groepsapps in WhatsApp?

Hoe ga je om met groepsapps in WhatsApp?
Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Maar hoe ga je verder om met groepen in WhatsApp?

Nieuwe buren die graag aansluiten bij de buurtapp? Natuurlijk mogen ze meedoen, maar stel ze even voor. Of spreek af dat ze zichzelf voorstellen. Zonder uitleg zien de andere leden alleen maar 'Piet Paaltjens heeft +31 6 12345678 toegevoegd'.

De overbuurvrouw is haar kat kwijt. Ze roept elk buur in de groepsapp op naar Felix om te zien. Geen kat gezien? Reageer dan niet op het bericht. De buurvrouw een hart onder de riem steken doe je liever in een privé-bericht. Of ga even langs. Het is voor alle groepsleden prettig als er alleen nuttige reacties komen.

De buurtapp is er om door te geven wie een pakketje voor wie heeft aangenomen. Voor de jaarlijkse buurt-bbq. Om te vragen of iemand de plantjes water kan geven. Hij is er niet om het laatste bezoek aan de huisarts gedetailleerd door te nemen. Spreek, zeker in grotere groepen, met elkaar af welk doel de groepsapp heeft. Spreek elkaar aan op uitweidingen waarvoor de app niet is bedoeld.

Natuurlijk is het leuk met de familie te delen hoe de vakantie verloopt. Stuur vooral ook foto's. Maar beperk het aantal. Elk beeld komt bij andere leden in de opslag van de telefoon terecht. En niet iedereen zit ruim in de gigabytes. Bovendien hebben ze het na foto 83 echt wel gezien.

Berucht in alle groepsapps is de kettingreactie. Een groepslid feliciteert een ander met z'n verjaardag. Iedereen volgt, niemand wil achterblijven. Op iemands appje over een aankomende vakantie, volgt de ene 'prettige vakantie' na de andere. Reageer liever in een privé-bericht. Dat houdt de groepsapp 'schoon'.

Soms is een groepsapp te veel en wil je eruit. Maar zou je weggaan van een feestje zonder afscheid te nemen? Laat daarom bij vertrek uit een groep even weten dat je de groep verlaat. Dat is wel zo netjes.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.