Menu Zoek

7 ergernissen (en oplossingen) in WhatsApp-groepen

Groepsgesprekken in WhatsAppWhatsApp-groepen zijn hartstikke leuk, maar soms ook verschrikkelijk. Dit zijn 7 ergernissen mét oplossingen van WhatsApp-groepsapps.

Er zijn veel functionele WhatsApp-groepen. Maar lang niet elke groep wordt alleen gebruikt waar hij voor bedoeld is. Een groepslid zet een keer een kattenfoto in de groep van de biljartclub, en voor u het weet staat de groep vol kattenfoto's. En is de informatie over trainingen en wedstrijden van de club lastig te vinden. Met een omschrijving onder de groepsnaam weet iedereen wat is toegestaan in de groep. Als de regels duidelijk zijn, is het makkelijker om anderen hierop aan te spreken. Hiervoor kan de groep beheerders aanstellen. Het is zelfs mogelijk dat alleen beheerders berichten kunnen sturen. Dit kunt u alleen instellen als u zelf beheerder bent van de groepsapp. Stel dit zo in:

 • Tik in WhatsApp op Chats.
 • Tik op de chatgroep.
 • Tik op de groepsnaam.
 • Tik op Groepstoestemmingen (Android) of Groepsmachtigingen (iPhone).
 • Tik onder 'Deelnemers kunnen' op het schuifje achter Berichten verzenden (Android) of Verstuur berichten (iPhone).

Oh, wat is het toch vervelend als twee mensen in een groepsgesprek een privégesprekje hebben over zaken die de rest van de groep niet interessant vindt. Zorg dat u niet die vervelende persoon wordt en geef eventueel anderen ook deze tip. Niet iedereen hoeft te weten hoe laat en waar u met een vriendin uit de groepsapp hebt afgesproken. Tenzij u wilt dat iedereen komt opdagen, hoort dit soort informatie thuis in een privébericht. Een privébericht sturen kan eenvoudig vanuit de groepsapp.

Een ergernis die niet alleen geldt voor groepsapps: gebruikers die de verzendknop gebruiken als alternatief voor de Enter-toets. Elke tik op 'verzenden' zorgt voor een melding bij de ontvanger. Een klein stukje van vier regels geeft dan al vier meldingen van een nieuw bericht. Typ daarom eerst het hele bericht en druk pas op 'verzenden' als het klaar is. Een uitzondering daarop is als iemand snel een antwoord nodig heeft. Zend dan eerst het korte antwoord. Daarna kunt u nog een aanvulling geven.

Heel leuk al die foto's en filmpjes in een groep. Maar voor u het weet, kunt u tussen de schattige kattenkiekjes uit de 'leuke poezenplaatjes appgroep' uw eigen foto's in de Galerij of Foto's niet meer vinden. Zet 'automatisch opslaan' uit en voorkom dat uw fotogalerij volloopt met foto's van andere groepsdeelnemers:

 • Open WhatsApp.
 • Tik op een Android-apparaat rechtsboven op Menu Menu in Whatsapp op Android .
 • Tik op Instellingen > Chats.
 • Tik op de schuifbalk naast 'Mediazichtbaarheid' (Android) of 'Voeg toe aan filmrol' (iPhone) om de functie uit te zetten.

'Hoe meer zielen, hoe meer vreugd', zo luidt de uitdrukking. Dit is helaas niet altijd het geval bij WhatsApp-groepsgesprekken. Vergelijk het met een feestje: met acht mensen is het nog gezellig en overzichtelijk maar zodra er meer mensen zijn, verdeelt het gezelschap zich over kleinere groepjes. Al het geroezemoes van de verschillende groepjes zorgt dat je elkaar bijna niet meer kunt verstaan. Zo werkt dat ook in een groepsapp. Het aantal deelnemers is maximaal 1024 personen. Onhandig voor een online feestje, maar handig voor buurtpreventie-groepsapps waar buurtbewoners elkaar kunnen attenderen op verdachte en alarmerende situaties in de buurt. Mogelijk wordt dit aantal binnenkort uitgebreid naar 4096 personen.

Groepsappjes zorgen voor een stortvloed aan meldingen. Van elk nieuw bericht ontvangt u een melding. Vervelend? Zet dan de meldingen voor die groep uit.

De meeste mensen worden weleens ongevraagd toegevoegd aan een WhatsApp-groep. Zo'n groep is leuk natuurlijk als u bijvoorbeeld op de hoogte wil blijven van alle nieuwtjes in de familie. Maar soms zit u hier helemaal niet op te wachten. Bovendien heeft iedereen in de groep meteen uw telefoonnummer. Geen zin in de groepsconversatie? Verlaat de groep. Alleen de beheerders krijgen een melding dat u de groep hebt verlaten. Dus het is verstandig om wel eventjes te melden dat u uit de groep stapt en eventueel waarom. Doe dit zo:

 • Open WhatsApp.
 • Tik op Chats.
 • Tik op het groepsgesprek.
 • Tik op de groepsnaam.
 • Tik op Groep verlaten > Verlaten (Android) of Verlaat groep > Verlaat groep (iPhone).
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.