SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

7 ergernissen (en oplossingen) in WhatsApp-groepen

Groepsgesprekken in WhatsApp

WhatsApp-groepen zijn hartstikke leuk, en soms verschrikkelijk tegelijk. We zetten 7 ergernissen van WhatsApp-groepsgesprekken op een rijtje en geven natuurlijk ook een oplossing.

Er zijn heel wat functionele WhatsApp-groepen. Toch worden ze vaak gebruikt voor andere zaken dan waarvoor de groepen bedoeld zijn. De groep voor de biljartvereniging om trainingen en wedstrijden door te geven, kan bijvoorbeeld zomaar overspoeld worden door kattenfoto's of felicitaties. Met een omschrijving onder de groepsnaam weet iedereen wat wel en niet is toegestaan in de groep. Zodra de regels duidelijk zijn, is het makkelijker om anderen hierop aan te spreken. Om de regels na te leven kan de groep ook beheerders aanstellen

Lees hier meer over in de volgende tips:

Alleen beheerders kunnen berichten sturen

Er zijn ook groepen waarin alleen de beheerders berichten kunnen sturen. Dat is alleen handig als de beheerder iedereen op de hoogte wilt stellen van iets, maar geen behoefte heeft aan reacties.

  • Open WhatsApp.
  • Tik op Chats.
  • Tik op de chatgroep.
  • Tik op de groepsnaam.
  • Tik op Groepsinstellingen.
  • Tik op Berichten verzenden.
  • Tik op Alleen beheerders.
  • Tik op OK.

Oh wat is het vervelend als twee mensen in een groepsgesprek een soort privégesprekje houden, over allerlei zaken die de rest van de groep niet interessant vindt. Zorg dat u niet die vervelende persoon wordt en geef eventueel anderen ook deze tip. Niet iedereen hoeft te weten hoe laat en waar u met een vriendin uit de groepsapp hebt afgesproken. Tenzij u wilt dat iedereen komt opdagen, hoort dit soort informatie thuis in een privébericht. Een privébericht sturen kan eenvoudig vanuit de groepsapp. Lees er meer over in de tip 'Privébericht sturen vanuit WhatsApp-groepsgesprek'.

Een ergernis die niet alleen geldt voor groepsapps: gebruikers die de verzendknop gebruiken als alternatief voor de Enter-toets. Elke tik op 'verzenden' zorgt voor een melding. Een klein stukje van vier regels geeft dan al vier meldingen bij de ontvanger. Typ eerst het hele bericht en druk dus pas op 'verzenden' als het hele bericht klaar is. Een uitzondering daarop is als iemand snel een antwoord nodig heeft. Zend dan eerst het korte antwoord. Daarna kunt u nog een aanvulling geven. 

Heel leuk al die foto's en filmpjes in een groep, maar voordat u het weet kunt u tussen de schattige kattenkiekjes uit de 'leuke poezenplaatjes appgroep' uw eigen foto's niet meer vinden. Zet automatisch opslaan uit om te voorkomen dat uw fotogalerij volloopt met foto's van andere groepsdeelnemers: 

  • Open WhatsApp 
  • Tik op Instellingen (drie puntjes in Android) > Chats.
  • Tik op de schuifbalk naast 'Voeg toe aan filmrol' om de functie uit te zetten (iPhone) of verwijder het vinkje naast Media tonen in galerij (Android).

“Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”, zo luidt de uitdrukking. Dit is helaas niet het geval bij WhatsApp-groepsgesprekken. Hou het aantal deelnemers overzichtelijk. Vergelijk het met een feestje: met acht mensen is het nog gezellig en overzichtelijk maar zodra er meer mensen zijn, verdeelt het gezelschap zich over kleinere groepjes. Steeds meer geroezemoes van de verschillende groepjes, zorgt dat je elkaar bijna niet meer kunt verstaan. Zo werkt dat ook online. Het aantal deelnemers aan een groepschat is maximaal 256 personen. Onhandig voor een online feestje, maar handig voor buurtpreventie-apps waar buurtbewoners elkaar kunnen attenderen op verdachte en alarmerende situaties in de buurt. Mogelijk wordt dit aantal binnenkort uitgebreid naar 4096 personen. 

Groepsappjes zorgen voor een stortvloed aan meldingen. Van elk nieuw bericht ontvangt u een melding. Vindt u dat hinderlijk? Zet dan de meldingen voor die groep uit. Lees in de tip 'Meldingen voor groepsgesprekken uitzetten in WhatsApp' hoe dat werkt.

De meeste mensen worden weleens ongevraagd toegevoegd aan een WhatsApp-groep. Zo'n groep is leuk natuurlijk als u bijvoorbeeld op de hoogte wil blijven van alle nieuwtjes in de familie. Maar soms zit u helemaal niet op een groep te wachten. Bovendien heeft iedereen in de groep meteen uw telefoonnummer. Geen zin in de groepsconversatie? Dan kunt u de groep verlaten. Alle deelnemers krijgen een melding dat u de groep hebt verlaten. Dus het is verstandig om wel eventjes te melden dat u uit de groep stapt, en eventueel waarom.

  • Open WhatsApp.
  • Tik op Chats.
  • Tik op het groepsgesprek.
  • Tik op de groepsnaam.
  • Tik op Verlaat groep (iPhone) of Groep verlaten (Android).

De makers van WhatsApp werken trouwens aan een functie die het mogelijk maakt om groepsuitnodigingen te weigeren. Wanneer deze beschikbaar komt is nog niet bekend.

 

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.