U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Amusement Artikel

Hoe kom ik aan luisterboeken?

Artikel

Beleef boeken met uw oren. Luisterboeken zijn handig voor wie lezen lastig vindt of wie graag twee dingen tegelijk doet. 

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,1 / 5 (19 stemmen)
Nynke Vermaat
Nynke Vermaat
Gewijzigd op 27 dec 2023

Wat zijn luisterboeken/audioboeken?

Een luisterboek of audioboek is een ingesproken boek. Iemand leest het boek voor. Dat wordt opgenomen en luisteraars spelen die opname af. In de boekhandel worden luisterboeken soms nog op cd verkocht. Maar vaker zijn ze als audiobestand te koop of te huur. Beluister de luisterboeken op een smartphone, tablet of computer. Er zijn verschillende manieren om aan luisterboeken te komen. We bespreken een aantal.

Gratis luisterboeken

Hier en daar zijn er gratis audioboeken te vinden. Dit zijn vaak oude boeken waarvan het auteursrecht is verlopen.

Boeken luisteren op YouTube 

Op YouTube staan wat gratis audioboeken. Gebruik de zoekfunctie en typ ‘luisterboek’, ‘audioboek’, ‘gratis luisterboek’ of ‘luisterboek Nederlands’ om gratis boeken te vinden. U kunt de audiobestanden van YouTube niet downloaden, dus ze zijn alleen via de website of app van YouTube te beluisteren.

Luisterboeken Spotify

Voor wie goed zoekt zijn er op Spotify ook gratis luisterboeken te vinden. Neem bijvoorbeeld de afspeellijst ‘Annie M.G. Schmidt’, met een aantal kinderverhalen. Of typ gewoon ‘luisterboek’ in de zoekbalk en kijk wat u vindt.

LibriVox

LibriVox heeft audioboeken in heel veel talen, ingesproken door vrijwilligers. Dit zijn oude boeken zoals van Charles Dickens en Jules Verne. Gebruikt zo de site:

  • Open de website LibriVox.
  • Klik op een titel die u wilt beluisteren. 
  • Er opent een overzicht met alle hoofdstukken/onderdelen van het boek. Meteen beluisteren? Klik op de afspeelknop bij het deel dat u wilt beluisteren.
  • Downloaden? Klik links achter 'Whole book (zip file)' op Download. Het boek komt als zip-bestand in de map 'Downloads'.

Luisterboeken van de bibliotheek

Bij de bibliotheek leent u audioboeken via de app 'Online Bibliotheek'. Wie lid is van de bieb kan tien luisterboeken tegelijk lenen. Een klein deel van de audioboeken is gratis. Hiervoor moet u wel eerst de app downloaden en een account aanmaken. 

Luisterboek kopen (los)

Net als papieren boeken, zijn ook luisterboeken bij de boekhandel te koop. Bijvoorbeeld bij Libris of De Slegte. Let daarbij op of u een luisterboek op cd of als geluidsbestand koopt.

Luisterrijk

De online luisterboekenwinkel Luisterrijk.nl heeft meer dan zesduizend Nederlandstalige audioboeken. Denk aan klassiekers van Roald Dahl en Tolkien, maar ook nieuwe boeken en complete cursussen. U koopt een boek als audiobestand dat elke mediaspeler kan afspelen. Of koop en luister via de Luisterrijk-app.

Abonnement voor audioboeken

Er zijn meerdere diensten waarbij gebruikers een (maand)abonnement kunnen nemen om luisterboeken te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld Storytel. Dat is een app voor Nederlandse audioboeken én e-boeken. Een soortgelijke dienst is Bookchoice. Die heeft ook luisterboeken en e-boeken voor een vast bedrag per maand. Maar luisteren kan niet onbeperkt. De dienst kiest elke maand acht boeken die gebruikers kunnen lezen of luisteren. Een andere dienst is Podimo met Nederlandse luisterboeken en heel veel podcasts.

Speciaal voor mensen met een leesbeperking (zoals blindheid, dyslexie) is er Passend Lezen. Deze bibliotheek heeft een enorme collectie met ook hoorspelen, hoorcolleges en ingesproken dagbladen en tijdschriften. Wie een abonnement neemt, kan luisteren via de website en de app 'Passend Lezen'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven