Menu Zoek

Hoe kom ik aan (gratis) luisterboeken?

audioboek luisteren

Beleef boeken met uw oren. Luisterboeken zijn handig voor wie lezen lastig vindt of wie graag twee dingen tegelijk doet.

Een luisterboek of audioboek is een ingesproken opname van een boek. Iemand leest het boek voor, dat wordt opgenomen en luisteraars spelen die opname af. In de boekhandel worden luisterboeken soms nog op cd verkocht, maar veelal zijn ze als digitaal audiobestand, bijvoorbeeld mp3, verkrijgbaar. Met behulp van een smartphone, tablet of andere afspeelapparatuur kunt u luisterboeken overal beluisteren.

Luisterboeken winnen aan populariteit en zijn op steeds meer manieren te verkrijgen. In dit artikel behandelen we er daar een aantal van.

Er zijn meerdere diensten waarbij u een (maand)abonnement afsluit om audioboeken te verkrijgen. De diensten Storytel en Bookchoice bieden luisterboeken in het Nederlands aan.

Storytel

Op Storytel luisteren gebruikers voor een vast bedrag per maand zoveel audioboeken als ze willen. Dit gebeurt door middel van streaming (afspelen via internet), maar het is ook mogelijk om de boeken op een apparaat op te slaan. De dienst werkt met een eigen Nederlandstalige app voor mobiele apparaten. De Storytel-app is geschikt voor zowel Android als iOS. De dienst brengt een vast bedrag van 12,99 euro per maand (prijs november 2022) in rekening. De eerste 14 dagen zijn gratis. Storytel heeft ook familieabonnementen. Voor 16,99 euro per maand kunt u een abonnement delen met een ander familielid. Voor 19,99 euro per maand, kan het abonnement gedeeld worden met twee familieleden. Ook hierbij zijn de eerste 14 dagen gratis.

Bookchoice

Bookchoice is een dienst voor luisterboeken en e-boeken. Elke maand kiest Bookchoice 8 bestsellers of nieuw uitgekomen boeken uit voor haar gebruikers. De boeken komen uit verschillende genres. Gebruikers kiezen zelf of ze een boek als e-boek of als luisterboek downloaden. Een Bookchoice-account is te gebruiken via de website of via een app voor e-reader, smartphone of tablet. Kosten: 3,99 euro per maand als u een jaar abonnement neemt (prijs november 2022). 4,99 euro per maand als u een maandelijks opzegbaar abonnement neemt of een abonnement per kwartaal.

Passend Lezen

Mensen met een leesbeperking kunnen terecht bij Passend Lezen. Deze bibliotheek heeft meer 87.000 gesproken boeken in de collectie. Daarnaast zijn er hoorspelen en hoorcolleges. Ook bijna alle landelijke en regionale dagbladen en populaire tijdschriften zijn beschikbaar. De dienst werkt via de website en de app Passend Lezen. Lid worden kost 30 euro per jaar (prijs november 2022). De gesproken boeken zijn exclusief voor mensen met een leesbeperking. Zoals mensen die blind of slechtzien zijn, dyslexie hebben of mensen met een cognitieve of motorische beperking.

Bij De Bibliotheek leent u audioboeken via de app Online Bibliotheek. Hierin is een klein aantal luisterboeken gratis voor iedereen te gebruiken. Hiervoor moet u wel eerst de app downloaden en een account aanmaken. Bibliotheekleden kunnen alle luisterboeken lenen.

Net als papieren boeken, zijn ook luisterboeken bij de boekhandel te koop. Bijvoorbeeld bij Libris of De Slegte, waar u kunt kiezen of u een luisterboek op cd of als geluidsbestand wilt ontvangen. Zo'n luisterboek kost dan meestal tussen de 10 en 20 euro. Webwinkels als de App Store en Google Play Store verkopen ook audioboeken, maar die zijn meestal Engelstalig.

De online luisterboekenwinkel Luisterrijk.nl heeft meer dan zesduizend Nederlandstalige audioboeken. Denk aan klassiekers van Roald Dahl en Tolkien, maar ook nieuwe boeken en complete cursussen. Een luisterboek kost hier tussen de 1 en 20 euro. U koopt de boeken als geluidsbestand dat u in elke mediaspeler kunt beluisteren, of via de Luisterrijk-app.

Hier en daar zijn er ook gratis audioboeken te vinden. Dit zijn vaak oude boeken waarvan het auteursrecht is verlopen, maar soms zijn er ook echte klassiekers of juist moderne boeken te vinden. Een gratis luisterboek is een goede manier om te ontdekken of deze manier van 'lezen' überhaupt iets voor u is.

Op YouTube staan enkele gratis audioboeken. Gebruik de zoekfunctie en typ ‘luisterboek’, ‘audioboek’, ‘gratis luisterboek’ of ‘luisterboek Nederlands’ om gratis boeken te vinden. U kunt de audiobestanden van YouTube niet downloaden, dus ze zijn alleen via de website of app van YouTube te beluisteren.

Voor wie goed zoekt zijn er op Spotify ook gratis luisterboeken te vinden. Neem bijvoorbeeld de afspeellijst ‘Annie M.G. Schmidt’, met een aantal kinderverhalen. Of de afspeellijst ‘Luisterboeken’ met sprookjes. Of typ gewoon ‘luisterboek’ in de zoekbalk en kijk wat u vindt. De audioboeken zijn vaak in korte stukjes geknipt, dus wie een gratis Spotify-account heeft, kan soms reclame tussendoor krijgen.

LibriVox verzamelt audioboeken in heel veel talen. In het Nederlands zijn zo’n 280 boeken beschikbaar, ingesproken door vrijwilligers. Dit zijn veelal oude boeken. Denk aan de boeken van Charles Dickens en Jules Verne. Klinkt dit interessant? Zo gebruikt u de site:

 • Open de website LibriVox.
 • Klik op een titel die u wilt beluisteren.
 • Er opent een overzicht met alle hoofdstukken/onderdelen van het boek.
  • Meteen beluisteren: klik op de play-knop bij het onderdeel/hoofdstuk dat u wilt beluisteren. Een mediaspeler opent en het verhaal begint.
  • Downloaden: klik links achter 'Whole book (zip file) op de groene knop Download. Het boek downloadt en komt als zip-bestand in de map Downloads terecht. Lees hier hoe u het bestand kunt openen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.