Menu Zoek

Instinkers bij het downloaden

Instinkers bij het downloaden

Zodra u programma's downloadt en installeert op de computer, kan er ook ongewenste software op komen te staan. Pas op voor instinkers.

Zonder dat u het direct doorhebt kan er een hoop ongewenste software op de computer terechtkomen. Ook als de computer goed beschermd is met onder andere een virusscanner. In de internetbrowser hebt u bijvoorbeeld ineens een nieuwe werkbalk (toolbar), de standaardzoekmachine of startpagina is gewijzigd, het Bureaublad is gevuld met nieuwe pictogrammen of u zit vast aan betaalde software. Meestal zijn deze problemen het gevolg van het downloaden en installeren van een programma.

Allereerst is het belangrijk dat u software alleen van een betrouwbare website downloadt. Vermijd verzamelwebsites, die allerlei programma's aanbieden. Deze websites installeren naast het door u gewenste programma, regelmatig ook andere software. Ga daarom rechtstreeks naar de website van de aanbieder of ontwikkelaar van het programma om het programma te downloaden. Soms stuurt de aanbieder u naar een website als download.com, omdat de aanbieder zijn software daar heeft ondergebracht. Daar kunt u het programma dan downloaden. Zoek op internet eventueel eerst naar de reputatie van het programma en de aanbieder voordat u met downloaden begint.

Sommige websites zijn niet heel overzichtelijk. Er staan bijvoorbeeld meerder knoppen met 'Download' op de pagina. Terwijl u maar met één knop het juiste programma kunt downloaden. Meestal zijn de downloadwebsites zo opgezet. Deze websites verhuren dan ruimte op de webpagina aan andere softwaremakers. Het is lastig om onderscheid te maken tussen de juiste downloadknop en reclame. Weet u niet wat de juiste knop is? Gebruik dan een andere website om het programma te downloaden. Meestal staat op de website van de ontwikkelaar van het programma slechts één downloadknop voor het programma.
Na het downloaden moet u ook alert zijn bij het installeren van een programma. Veel programma's proberen ervoor te zorgen dat u ook extra functies of software installeert. Ook betrouwbare programma's kunnen dit doen. Voorbeelden zijn de Ask-toolbar wanneer u Avira installeert, McAfee bij de installatie van Adobe Reader of de Bing-zoekmachine bij Skype. Lees daarom de stappen tijdens de installatieprocedure altijd aandachtig door. Klik niet gedachteloos op 'Volgende' of 'Next'. Verwijder vinkjes bij extra's die u niet wilt installeren.

Ongewenste programma's kunt u ook oplopen als u een bestaand programma bijwerkt via een ingebouwde update-functie. Wees dus ook dan alert.
Online wordt veel handige gratis software aangeboden. Bij deze software moet u echter nog extra opletten. Veel van deze programma's hebben namelijk een betaalde, uitgebreidere versie. Tijdens het installeren en ook tijdens het gebruik sturen de makers erop aan dat u de betaalde versie gaat gebruiken. Meestal door u eerst te verleiden met een gratis proefperiode. Dit doen bijvoorbeeld de gratis virusscanners AVG en Avast. Om te voorkomen dat u vast zit aan een betaalde versie, moet u goed opletten waar u op klikt. Ga niet meteen in op proefperiodes.

Het kan handig zijn om voordat u begint met het downloaden en installeren van een programma, een herstelpunt te maken met Windows Systeemherstel. Dit programma maakt een soort foto van de toestand van de computer; een herstelpunt. Geregistreerd wordt dan welke programma's en instellingen de computer heeft. Bij computerproblemen kunt u terugkeren naar een eerder gemaakte momentopname, dus naar de instellingen en programma's van toen. Programma's die u hebt geïnstalleerd na het maken van het herstelpunt, worden na systeemherstel (deels) verwijderd.

Hoe u een herstelpunt maakt? Lees het artikel 'Problemen oplossen met Systeemherstel (Windows 10)'.

  In onderstaande video downloaden en installeren we een virusscanner. Aan de hand van deze virusscanner laten we de valkuilen van het downloaden van gratis software zien.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.