Instinkers bij het downloaden van programma's
Pas op voor instinkers tijdens het downloaden en installeren van programma's. Voorkom ongewenste software of abonnementen.
Gevolgen van downloaden
Zonder dat u het doorhebt kan er een hoop ongewenste software op de computer terechtkomen. Ook als die goed beschermd is met onder andere een virusscanner. In de internetbrowser staat bijvoorbeeld ineens een nieuwe werkbalk (toolbar), de standaardzoekmachine of startpagina is gewijzigd, het Bureaublad is gevuld met nieuwe pictogrammen of u zit vast aan betaalde software. Meestal zijn deze problemen het gevolg van het downloaden en installeren van een programma.
Betrouwbare website
Allereerst is het belangrijk dat u software alleen van een betrouwbare website downloadt. Vermijd verzamelwebsites, die allerlei programma's aanbieden. Deze websites installeren naast het door u gewenste programma, regelmatig ook andere software. Ga daarom rechtstreeks naar de website van de aanbieder of ontwikkelaar van het programma om het programma te downloaden. Soms stuurt de aanbieder u toch naar een andere website door, omdat de aanbieder zijn software daar heeft ondergebracht. Daar kunt u het programma dan downloaden. Het is in dat geval raadzaam om extra goed de reputatie van het programma en de aanbieder uit te zoeken.
Downloadknoppen
Sommige websites zijn vrij onoverzichtelijk. Vooral downloadsites zijn vaak gek opgezet. Er staan bijvoorbeeld meerder knoppen met 'Download' op de pagina. Terwijl maar met één knop daadwerkelijk het juiste programma downloadt. Met de overige knoppen downloadt u programma's die u vaak helemaal niet wilt. In zo'n geval verhuurt de website ruimte op de webpagina aan andere programmamakers. Het is lastig om onderscheid te maken tussen de juiste downloadknop en reclame. Vermijd dit soort websites zoveel mogelijk. Kijk in plaats daarvan of de softwareontwikkelaar die u nodig hebt een eigen website heeft. Op de eigen site staat namelijk vaak maar één downloadknop voor het programma.
Installeren
Oplettendheid bij het downloaden brengt u een heel eind. Maar wees ook alert bij het installeren van een programma. Veel programma's proberen ervoor te zorgen dat u ook extra functies of extra software installeert. Ook betrouwbare programma's kunnen dit doen. Lees daarom de stappen tijdens de installatieprocedure altijd aandachtig door. Klik niet gedachteloos op 'Volgende' of 'Next'. Bekijk voor welke opties er een vinkje staat. Verwijder vinkjes bij extra's die u niet wilt installeren.
Ongewenste programma's kunt u ook krijgen als u een bestaand programma bijwerkt via een ingebouwde update-functie. Wees dus ook dan alert.
Betaalde versie
Online wordt veel handige gratis software aangeboden. Bij deze software moet u echter extra opletten. Veel van deze programma's hebben namelijk een betaalde, uitgebreidere versie. Tijdens het installeren, en ook tijdens het gebruik, sturen de makers erop aan dat u de betaalde versie gaat gebruiken. Meestal door u eerst te verleiden met een gratis proefperiode. Dit doen bijvoorbeeld de gratis virusscanners AVG en Avast. Om te voorkomen dat u vast komt te zitten aan een betaalde versie, moet u goed opletten waar u op klikt. Ga niet meteen in op proefperiodes.
Goedkope of neplicenties via internet
Via diverse websites zijn goedkope licenties te koop, bijvoorbeeld voor Windows 10 of Office-programma's. Dat zijn vaak zakelijke volumelicenties die doorverkocht worden. Het is niet duidelijk wat hierover het standpunt is van bijvoorbeeld Microsoft. Er zijn positieve ervaringen, maar in de praktijk gaat het helaas niet altijd goed. Sommige licenties werken bijvoorbeeld niet. Daarom raadt SeniorWeb zulke goedkope licenties af.
Systeemherstel
Het kan handig zijn om voordat u begint met het downloaden en installeren van een programma, een zogeheten herstelpunt te maken met Windows Systeemherstel. Dit programma maakt een soort foto van de toestand van de computer; een herstelpunt. Daarbij wordt geregistreerd welke programma's en instellingen de computer heeft. Bij computerproblemen kunt u terugkeren naar een eerder gemaakte momentopname, dus naar de instellingen en programma's van toen. Programma's die u hebt geïnstalleerd na het maken van het herstelpunt, worden na systeemherstel (deels) verwijderd.
Lees meer over een herstelpunt maken in het artikel 'Problemen oplossen met Systeemherstel'.