Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

iPad of iPhone-opslag vol, help!

Help, mijn iPad/iPhone is vol! Een iPhone of iPad heeft beperkte opslagruimte, dus hij kan vol raken. De iPad- of iPhone-opslag vrijmaken, hoe werkt dat?

Een vervelende beperking van smartphones en tablets is dat ze vol kunnen raken. Even snel een foto maken of een app downloaden is er dan niet meer bij. Dan moet er geheugen vrijgemaakt worden. Apps, bestanden of foto's en video's moeten de prullenbak in. Maar pas na het maken van een (reserve)kopie natuurlijk!

Onderstaande stappen zijn getest op een iPhone en iPad met iOS en iPadOS 14 of hoger.

Zoek in de iPhone of iPad op hoeveel geheugen de apps op het toestel gebruiken.

  • Open de app Instellingen Instellingen.
  • Tik op Algemeen.
  • Tik op iPhone-opslag of iPad-opslag.
  • Bovenaan staat hoeveel opslagruimte (GB) er in gebruik is van de totale hoeveelheid geheugen. Daaronder staat een lijst met apps en hoeveel opslagruimte ze gebruiken. De grootste apps staan bovenaan.

Met deze kennis kunt de apps die veel ruimte innemen, verwijderen. Maar wat als dat uw favoriete apps zijn? Haal bijvoorbeeld alleen de apps weg die u nauwelijks gebruikt.

  • Tik op de app die u wilt verwijderen.
  • Er opent een scherm met meer informatie. Is de grootte van de app uitgesplitst in 'Grootte app' en 'Documenten en gegevens'? En is het deel 'Documenten en gegevens' groter dan de app zelf? Verwijder de app dan niet en ga naar de volgende alinea.
  • Tik op Verwijder app.
  • Tik nogmaals op Verwijder app om uw keuze te bevestigen.

U keert weer terug naar het overzicht. Herhaal dit eventueel voor meer apps.

Soms lijkt het of een app veel ruimte in beslag neemt. Eigenlijk komt dat door de informatie die in de app is opgeslagen. Denk aan e-boeken in de app Boeken, digitale kranten of muziek. Ook de app Podcasts is een beruchte: alle downloads nemen plek in. Schoon dit soort apps op door de inhoud te verwijderen. Dat kan in de app zelf. Hoe dat moet, werkt bij iedere app net anders. Om een idee te geven, laten we zien hoe het werkt in Podcasts.

  • Open de app Podcasts.
  • Tik op Bibliotheek.
  • Tik op Gedownload.
  • Tik op de podcast die u wilt verwijderen.
  • Op de iPhone: Tik op het pictogram met drie puntjes > Verwijder downloads >Verwijder downloads.
  • Op de iPad: Tik op de aflevering en houd uw vinger op het scherm. Tik in het menu dat verschijnt op Verwijder download.

Foto's en vooral video's nemen veel opslagruimte in. Beelden die mislukt of dubbel zijn, kunnen natuurlijk weg. Leeg daarna ook de prullenbak, anders blijven de beelden nog 30 dagen op het apparaat staan.

  • Open de app Foto's en tik op de iPhone op Bibliotheek.
  • Tik rechtsboven op Selecteer.
  • Tik op de foto's die u niet wilt bewaren. Er verschijnt een vinkje op de geselecteerde foto's.
  • Tik op het pictogram van de prullenmand.
  • Tik op Verwijder X onderdelen (de X staat voor het aantal foto's en/of video's).
  • Tik op de iPad op OK.

Map 'Recent verwijderd' legen

Verwijderde beelden blijven nog 30 dagen in de map 'Recent verwijderd' bewaard. Maak deze map leeg.

  • Tik op de iPad in de app Foto's op Andere.
  • Tik op Recent verwijderd.
  • Tik op Selecteer > Verwijder alles > Verwijder X onderdelen.
  • Tik in de iPhone op Albums.
  • Scrol helemaal naar beneden en tik op Recent verwijderd.
  • Tik op Selecteer > Verwijder alles > Verwijder X onderdelen.

Is er nóg niet genoeg ruimte vrij om het apparaat weer normaal te gebruiken? Dan is het een optie om alle foto's en video's te wissen. Maar niet voordat ze overgezet zijn naar de computer of iCloud.

Maak een kopie van de foto's en video's op:

Zijn alle foto's eenmaal gekopieerd, dan kunt u ze verwijderen van de iPad. Lees in de vorige alinea hoe dat moet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.