Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juni 2023

Mac-computers: handige tips

Altijd een Windows-pc gebruikt, en nu overgestapt naar een Mac? Lees hier handige weetjes over Macs met macOS 12 Monterey of hoger.

Het is het best om op de Mac geen nieuwe programma's vanaf het internet te downloaden. Gebruik in plaats daarvan de App Store. Open de App Store door in de menubalk op het Apple-logo en App Store te klikken. U vindt hier zowel gratis als betaalde programma's.

Software verwijderen is een eitje in macOS. U kunt het programma gewoon weggooien in de prullenmand:

  • Klik op het dock op Finder (pictogram het lachende gezichtje).
  • Klik in het linker deelvenster op de map Apps.
  • Sleep het programma naar de prullenmand, rechtsonder op het dock. Of klik met de rechtermuisknop op het programma > Verplaats naar prullenmand.

Let erop dat u alleen software kunt verwijderen die u zelf hebt gedownload. De apps die standaard op uw Mac staan, zijn dus niet te verwijderen.

Het is verstandig om zowel geïnstalleerde apps als het besturingssysteem te updaten. Dit zijn updates van de programma's die u hebt geïnstalleerd via de App Store en updates voor het besturingssysteem macOS.

Ook al is macOS een krachtig besturingssysteem, het blijft belangrijk om af en toe het systeem te updaten. In principe duikt het programma 'Software-update' vanzelf op als het nodig is. Dit programma laat alleen updates zien van Apple; het is dus veilig. U kunt via Toon details of Details zien om welke updates het gaat. Via de knop Werk nu bij, kunt u alles installeren.

Duikt het programma 'Software-update' bij u niet op, dan ziet u bij het pictogram van de App Store onder in het dock (mits aanwezig) een cirkel met een cijfer staan. Dit is het aantal beschikbare updates.

  • Open de App Store door linksboven op het Apple-logo > App Store te klikken.
  • Klik op Updates.
  • U ziet de beschikbare updates en installeert deze via de knop Werk alle bij.

Wilt u nieuwe updates voor programma's en het besturingssysteem in het vervolg automatisch installeren?

  • Klik linksboven op het Apple-pictogram > Systeeminstellingen (macOS 13 Ventura) of Systeemvoorkeuren (macOS 12 Monterey).
  • Klik bij macOS 13 Ventura op Algemeen.
  • Klik op Software-update.
  • Vink bij macOS 12 Monterey Werk mijn Mac automatisch bij aan en controleer bij macOS 13 Ventura of 'Automatische updates' aanstaat. Staat hierachter geen 'Aan', klik dan op het rondje met een i erin. Klik op de niet-gekleurde schuifjes om deze functies in te schakelen.

Het installeren van hardware van grote en populaire merken, is erg makkelijk in macOS. In de meeste gevallen, zoals bij printers, hoeft u niet eens drivers en software te installeren. De computer herkent automatisch het apparaat. Wilt u een printer installeren? Dat kan zo:

  • Sluit de printer op de computer aan. Hebt u een draadloze netwerkprinter, maak dan verbinding met de printer.
  • Klik linksboven op het Apple-logo.
  • Klik op Systeeminstellingen (macOS 13 Ventura) of Systeemvoorkeuren (macOS 12 Monterey).
  • Klik op Printers en scanners.

De printers die u hebt aangesloten, zijn automatisch gevonden en werken al.

Afhankelijk van de manier waarop macOS is ingesteld, verschijnt een externe schijf (of USB-stick of dvd-station) automatisch op het bureaublad nadat u deze hebt aangesloten. Is dat niet het geval, dan vindt u het station in de Finder onder het kopje 'Locaties'.

U mag een externe schijf of USB-stick nooit loskoppelen zonder deze eerst softwarematig te verwijderen. Het is geen fabeltje dat dit de bestanden op het station kan beschadigen. Verwijderen in macOS werkt gelukkig heel eenvoudig en logisch. Een station (ook dvd-stations) dat u wilt verwijderen, sleept u gewoon van uw bureaublad naar de prullenmand.

  • U kunt dit ook via de Finder doen. Klik achter de schijf die u wilt verwijderen op het pictogram eject (uitwerpen): Eject .
  • Of kies via uw rechtermuisknop voor Verwijder [naam usb-stick].
Wilt u zelf bepalen hoe bepaalde zaken zijn geconfigureerd? Klik linksboven op het Apple-logo en vervolgens op Systeeminstellingen (macOS Ventura) of Systeemvoorkeuren (macOS 12 Monterey). Hier vindt u allerlei opties, waarvan de benamingen voor zich spreken. Wanneer u instellingen verandert, wordt dit automatisch opgeslagen. U hoeft dus niet op Opslaan of Toepassen te klikken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.