Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 2 juni 2022

Mac-computers: populaire programma's

Aansluiten en direct aan de slag! Dat is wat een Mac-computer zo fijn maakt. U hoeft niet eerst allerlei software te downloaden voordat u de computer kunt gebruiken. De Mac, met het besturingssysteem macOS, wordt namelijk geleverd met een groot aantal standaardprogramma’s. SeniorWeb verkent voor u de populairste voor macOS 10.12 Sierra en hoger.

Safari is een minimalistische browser. De nadruk ligt op de inhoud (de internetpagina), in plaats van op de navigatie die u naar die pagina's moet leiden (de knoppen). Safari ziet er qua uiterlijk iets anders uit dan andere internetbrowsers, maar doet in principe hetzelfde werk. Heel fijn aan Safari is vooral de Leeslijst, een soort Bladwijzer (of Favorieten) voor artikelen die u graag wilt lezen, maar waarvoor u nu geen tijd hebt. U kunt webpagina's aan de Leeslijst toevoegen door met de muis over de adresbalk te bewegen en te klikken op het plusteken dat links in de adresbalk verschijnt. In eerdere versies van Safari is het plusteken meteen al zichtbaar. U vindt pagina's die u aan de Leeslijst hebt toegevoegd terug door te klikken op het pictogram Lijst linksboven in de browser. Vervolgens klikt u op de knop 'Leeslijst' Leeslijst.

Wilt u leren werken met Safari? Lees dan het artikel 'Mac-computers: werken met Safari'.

Een gebruiksvriendelijk mailprogramma, wie wil dat nou niet? De Mac heeft er standaard een. Het programma heet heel treffend gewoon Mail, gesymboliseerd door een pictogram van een envelop. Handig aan Mail is dat het u bij het eerste gebruik, stap voor stap meeneemt bij het configureren van een bestaand e-mailaccount.

Verder werkt het programma erg efficiënt. Zo bestaat het grofweg uit drie deelvensters. In het linker deelvenster selecteert u de juiste mailbox, in het middelste deelvenster selecteert u het bericht en in het rechter deelvenster wordt het bericht getoond. Ook fijn aan Mail is de functie Sjablonen, waarmee in een handomdraai prachtige mails gemaakt kunnen worden.

Wilt u meer weten over Mail? Lees dan het artikel 'Mail: beginnen met e-mailen (Mac)'.

Met de ingebouwde Agenda, hebt u geen papieren variant meer nodig. De menustructuur is eenvoudig en u krijgt direct in beeld wat u nodig hebt. Voeg daar synchronisatie aan toe met bijvoorbeeld een iPhone, iPod Touch of iPad, en de kalender op het toilet kan bij het oud papier.
Contacten wordt op het Dock gesymboliseerd met een pictogram van een adresboekje. Hierin kunt u de adresgegevens van contactpersonen opslaan, zoals u vroeger wellicht in een papieren adresboekje deed. Contacten is overzichtelijk, u hoeft niet lang te zoeken naar opties. Middels het knopje met een plusteken onderin, kunt u contactpersonen toevoegen. Als u wilt, kunt u uw contactpersonen ook in verschillende groepen indelen. Zo kunt u gemakkelijk navigeren tussen bijvoorbeeld uw familie en uw vrienden.

Teksteditor en Pages zijn de tekstverwerkingsprogramma's van Apple. Wilt u alleen teksten bewerken, opmaken en uitlijnen dan is het standaardprogramma Teksteditor prima geschikt. De bestanden zijn zelfs op te slaan in het bestandstype van Word. Wilt u geavanceerdere opties zoals afbeeldingen invoegen en een inhoudsopgave maken, dan gebruikt u het programma Pages. Dit tekstverwerkingsprogramma staat standaard op nieuwere Mac-computers. Pages is ook gratis te downloaden via de App Store op Mac-computers gekocht na 1 oktober 2013. Hebt u een oudere Mac-computer, dan betaalt u ongeveer twintig euro.

Foto's is een programma waarmee u foto's kunt beheren en bewerken. Het programma Foto's verving een aantal jaar geleden zijn voorganger iPhoto.

Met het programma sorteert u al uw foto's op bijvoorbeeld datum of geografische locatie. Maar u kunt ze ook bewerken en delen met diverse online diensten. Een handige functie is gezichtsherkenning: de gezichten van mensen die u vaak fotografeert, worden herkend zodat u ook op naam kunt zoeken. Wilt u leren werken met Foto's? Lees dan het artikel 'Foto's bewerken op Mac'.

Ook voor videobewerking hoeft u geen software aan te schaffen wanneer u een nieuwe Mac koopt. iMovie is, net als Foto's, onderdeel van het iLife-pakket van Apple. Dit pakket is niet gratis, tenzij u een nieuwe Apple-computer koopt. Dan krijgt u de meest recente versie gratis. iMovie is zonder twijfel de eenvoudigste manier die er bestaat om video's te monteren. Importeren, slepen, effect toepassen en naar YouTube uploaden, het gaat simpel. Prachtig is de nieuwe functie Trailers, waarmee u in een handomdraai echte Hollywoodtrailers kunt maken van bijvoorbeeld uw vakantievideo's.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.