Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Mac en Windows-pc, een vergelijking

De twee populairste besturingssystemen voor computers en laptops zijn Windows van Microsoft en macOS van Apple. Wat zijn de verschillen tussen deze besturingssystemen?
Mac-computers worden vaak geprezen om hun gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve gebruik. U hoeft bij een Mac namelijk niet diep in de computer te duiken om simpele handelingen uit te voeren. U installeert bijvoorbeeld een programma door het gedownloade bestand naar de map 'Programma's' te slepen en u de-installeert een programma door het naar de Prullenmand te slepen. Bij een Windows-computers moet u hiervoor vaak meerdere stappen doorlopen.

Voor Mac bestaan minder programma's dan voor Windows. Wel zijn de programma's voor Mac stabieler. Binnen Windows kunnen programma's elkaar in de weg gaan zitten. Dit omdat pc's voor Windows worden gemaakt door duizenden verschillende fabrikanten. Zij gebruiken stuk voor stuk andere onderdelen waarmee Windows overweg moet kunnen. Er hoeft maar één onderdeel niet helemaal in orde te zijn en de computer werkt niet naar behoren. Apple heeft dat probleem niet, omdat Apple zowel het bedrijf is dat de Mac-computers bouwt, als het bedrijf dat het besturingssysteem macOS ontwikkelt. De hardware is daarom perfect op het besturingssysteem afgestemd. Apple-computers crashen hierdoor minder vaak. Ook Mac-computer kunnen overigens problemen hebben. Het blijft immers een technisch systeem waar iets mis mee kan gaan.

Apple heeft een eigen winkel met apps, speciaal voor Mac-computers: de App Store. Apple houdt streng toezicht op de apps die in deze winkel worden aangeboden. U kunt er dus zeker van zijn dat apps die u hier downloadt goed werken en niet schadelijk voor uw computer zijn. Voor Windows bestaan allerlei programma's die u online kunt downloaden. Hier wordt geen toezicht op gehouden, waardoor het mogelijk is dat u een programma downloadt dat instabiel of schadelijk is.

Sinds de introductie van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden: de Windows Store. Ook op deze winkel wordt toezicht gehouden. Zowel bij Mac als Windows is het mogelijk om programma's buiten de winkel te downloaden. Ook dan kunnen de programma's instabiel of schadelijk zijn.

Lange tijd waren veel populaire programma's voor Windows niet beschikbaar voor Mac. Tegenwoordig zijn veel populaire programma's beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Dit vergemakkelijkt de samenwerking tussen Windows en Mac. Bent u een Windows-gebruiker en bent u erg gehecht aan bepaalde programma's? Ga dan bij een eventuele overstap na of u deze programma's ook op een Mac-computer kunt gebruiken.

Mac-computers kosten meer dan Windows-computers. De prijs van een computer of laptop met het besturingssysteem macOS begint bij ongeveer 1000 euro. Voor minder dan de helft van dat geld kunt u een computer of laptop met Windows kopen. Maar daar is een reden voor! Omdat Apple de hardware en de software voor Mac-computers produceert, is de hardware afgestemd op de software. Bij Windows is dit niet het geval. Hierdoor kan het voorkomen dat een (goedkope) Windows-computer bijvoorbeeld te weinig geheugen heeft om het besturingssysteem goed te laten werken. Bij de aanschaf van een Windows-computer is het van belang u te verdiepen in de benodigde hardware, zodat u een goed werkend Windows-systeem koopt.
Dat Apple zowel de hardware als de software in handen heeft, betekent ook dat een update van het besturingssysteem alleen wordt aangeboden voor computers en laptops die dit nieuwe besturingssysteem aankunnen. Apple biedt de nieuwste versie van macOS aan in de App Store. Hier wordt ook vermeld wat de systeemvereisten voor deze versie van macOS zijn. Updaten naar een nieuw besturingssysteem is bij Apple gratis. Sinds Windows 10 biedt Microsoft de update van het besturingssysteem ook gratis aan, maar voor beperkte tijd na lancering van het systeem.
Dat Mac-computers meer kosten dan Windows-computers, betekent niet dat de producten van Apple relatief duurder zijn. Apple rust zijn computers en laptops uit met onderdelen van hoge kwaliteit. Dit resulteert in een hogere prijs. Als u een Windows-computer zou kopen met dezelfde onderdelen, zou u grofweg hetzelfde betalen. Gebruikt u een computer alleen voor zaken als e-mailen, surfen en tekstverwerken, dan kunt u zich afvragen of dit het geld voor een Mac-computer waard is.

Lange tijd werd gezegd dat Mac-computers nooit last hebben van virussen. Hier zijn twee verklaringen voor. De eerste verklaring is dat Mac-gebruikers voornamelijk apps downloaden uit de App Store (bij Windows downloadt u ook veel gratis programma's van het internet). Apple houdt streng toezicht op de apps die hier worden aangeboden. U kunt er dus van uitgaan dat apps die u in de App Store downloadt, veilig zijn. Met de komst van Windows 8 heeft ook Microsoft een eigen winkel waarin apps worden aangeboden, de Windows Store. Ook over deze winkel wordt toezicht gehouden. Alleen lang niet alle programma's die geschikt zijn voor Windows, worden in deze winkel aangeboden. Bij het downloaden van programma's buiten de Windows Store is voorzichtigheid geboden.

De tweede verklaring is dat hackers zo veel mogelijk mensen willen bereiken met hun virussen. Aangezien het marktaandeel van Apple lange tijd heel laag was in vergelijking met Microsoft, was het voor hackers veel aantrekkelijker een virus te creëren voor Windows dan voor macOS. Tegenwoordig zijn Mac-computers echter een stuk populairder, waardoor het voor hackers aantrekkelijker wordt om zich ook op macOS te richten. De meeste virussen zijn nog steeds gericht op Windows, maar het verschil wordt wel kleiner. Wel is een Mac-computer van zichzelf beter beschermd tegen virussen dan een Windows-computer. Het is dan ook niet absoluut noodzakelijk een antivirusprogramma op uw Mac-computer te zetten, al is dit wel wenselijk. Niet alleen voor uzelf maar ook voor anderen. Het is namelijk mogelijk dat uw Mac-computer drager is van een Windows-virus, wat vervolgens weer doorgegeven kan worden aan een Windows-computer.

Voor uw computer of laptop kunt u accessoires kopen, zogenaamde randapparaten. Apple verkoopt randapparatuur die specifiek bedoeld is voor Mac-computers. Over het algemeen zijn deze apparaten duurder dan gelijksoortige producten van andere fabrikanten. Maar als u randapparatuur van Apple koopt, kunt u ervan uitgaan dat deze goed samenwerken met een Mac-computer. Het is echter niet noodzakelijk om randapparatuur van Apple zelf te kopen als u een Mac-computer hebt. Daarnaast werken veel producten zowel bij Windows-computers als bij Mac-computer. Denk aan een externe harde schijf. Kijk in dat geval wel naar de specificaties van het apparaat om na te gaan of het aan te sluiten is op uw computer.

Mac-computers hebben vaak minder aansluitingen voor randapparatuur dan Windows-computers. Wilt u bijvoorbeeld een beeldscherm aan een laptop met macOS aansluiten, dan moet u over het algemeen eerst een adapter (koppelstukje) voor uw laptop kopen. Veel randapparatuur van Apple werkt via bluetooth, dit is draadloos.

In dit artikel hebben wij de belangrijkste objectieve verschillen tussen een Mac- en Windows-computer op een rij gezet. Uiteindelijk hangt de keuze voor een besturingssysteem af van wat u met de computer wilt doen en hoeveel u ervoor wilt uitgeven. Bent u bijvoorbeeld Windows gewend, dan kan het zijn dat een of meerdere programma's die u gebruikt niet werken op een Mac-computer. Wel is het zo dat de programma's op een Mac-computer stabieler zijn omdat deze zijn afgestemd op het besturingssysteem. Mac-computers kosten wel meer dan Windows-computers, omdat Apple alleen onderdelen van hoge kwaliteit gebruikt. Stelt u geen hoge eigen aan uw computer, dan is een Windows-computer misschien een betere keuze. Bij een Windows-computer bestaat echter de kans dat het besturingssysteem te zwaar is voor de computer, waardoor hij niet soepel werkt. Dit geldt vooral voor computers die erg goedkoop zijn. Van Mac-computers wordt vaak gezegd dat ze nooit een virus krijgen. Hoewel dit niet helemaal waar is, wordt een Mac-computer wel minder vaak besmet met en virus dan een Windows-computer. Met wat gezond verstand en een goed antivirusprogramma zijn beide besturingssystemen echter veilig te gebruiken.

Overweegt u een nieuwe computer te kopen maar twijfelt u nog over het besturingssysteem, probeer de systemen dan eerst uit of kijk bij iemand mee. Vooral de producten van Apple kunt u ook goed uitproberen in de winkel.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.