Menu Zoek

Met Facebook- of Google-account inloggen bij diensten

met facebook- of google-account inloggen bij diensten

Bij veel websites en apps kunnen gebruikers inloggen via een Facebook- of Google-account. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Zodra iemand een nieuw account aanmaakt, verschijnt er een registratieformulier. Bijvoorbeeld bij abonneren op een online videodienst of iets bestellen op internet. De webdienst of mobiele app vraagt in ieder geval naar een naam, e-mailadres en wachtwoord. Misschien is het daarnaast nodig om andere persoonsgegevens op te geven, zoals een woonadres en telefoonnummer. Op die manier registreren kost best wat tijd.

Bepaalde diensten accepteren nieuwe leden via een bestaand Facebook- of Google-account. Dat werkt erg snel. Log in met gebruikersnaam en wachtwoord van die bestaande accounts. De website of app weet vervolgens meteen wie u bent. Sla het registratieformulier op die manier over. Onder meer bekende diensten als Spotify, Thuisbezorgd.nl en Pinterest accepteren Facebook- en Google-leden. Bij sommige diensten is inloggen via een account van Apple ook mogelijk.

Naast de snelle toegang is er nog een tweede voordeel: er zijn minder verschillende wachtwoorden nodig.

Sommige mensen vinden inloggen met een Facebook- of Google-account maar niets. Zij maken zich zorgen om hun privacy. Facebook of Google delen namelijk persoonlijke informatie met de webdienst of app. Denk bijvoorbeeld aan naam, e-mailadres, geboortedatum, geslacht, vriendenlijst en profielfoto. Belangrijk om te weten is dat wachtwoorden nooit worden doorgegeven!

Vooraf vragen Facebook of Google altijd om uw toestemming voor het delen van informatie. Zie hierbij precies welke gegevens het internetbedrijf naar de dienst wilt doorsluizen. Bestudeer de boodschap goed en bepaal of u daadwerkelijk toestemming geeft. Liever niet de genoemde gegevens delen? Maak dan gewoon een nieuw account bij de betreffende webdienst of app aan.

Aanmelden via Facebook-account bij Pinterest

Naast het doorgeven van privégegevens is er nog een nadeel. Zodra iemand toegang tot uw Facebook- of Google-account heeft, kan diegene mogelijk ook bij alle gekoppelde diensten inloggen. Denk bijvoorbeeld aan hackers die via internet inloggegevens proberen te stelen. Gebruik daarom altijd sterke wachtwoorden en stel indien mogelijk tweestapsverificatie in. Verklein hiermee de kans op zo’n hack.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.