Menu Zoek

Microsoft vervangt Mail in Windows door Outlook

De nieuwe Outlook
De app Mail in Windows maakt plaats voor Outlook. Wees voorbereid en lees welke opties u hebt.

Gebruikers van de app Mail in Windows zien sinds een tijdje een gele balk bovenin het scherm. 'In 2024 vervangt Outlook Windows Mail en Agenda.' Rechts in de balk staan de knoppen 'Het nieuwe Outlook uitproberen' en 'Verwijderen'. Verderop meer over wat dit betekent.

Gele balk

Microsoft stopt per 1 januari 2025 met de app Mail in Windows. Tot die tijd kan er nog met de app Mail gewerkt worden. Gebruikers hebben na die datum drie keuzes:

 • Overstappen naar Outlook
 • Overstappen naar webmail
 • Overstappen naar een andere mail-app

De overstap naar Outlook is verreweg de gemakkelijkste optie. Dat kan namelijk gewoon vanuit de bestaande app Mail. Start de app en klik op Het nieuwe Outlook uitproberen. Outlook wordt gedownload en geïnstalleerd. Na enige tijd start het nieuwe mailprogramma. Met alle instellingen overgenomen uit Mail.

U hoeft meestal zelf niets te doen en kunt meteen aan de slag met Outlook. Bij sommige accounts, zoals Gmail, kunnen er vragen over de instellingen komen. Klik in die gevallen op doorgaan, toestemming of iets dergelijks. De accounts die u gebruikt in Mail worden dan overgezet naar Outlook.

Heel verrassend: er zitten vanaf nu advertenties in Outlook. Het is er niet meer dan één tegelijk, maar die zit wel op een vervelende plek. Namelijk direct onder 'Postvak IN' en vóór de eerste binnengekomen e-mail. Bovendien lijkt de advertentie erg veel op een mailbericht. Rechts boven de reclame staat een klein rechthoekje met 'Adv'. Verwijder de reclame door met de muis over de advertentie te bewegen en te klikken op de prullenbak die in beeld komt. Kleine moeite, maar het irritante is dat de reclame terugkeert elke keer dat u de app opstart.

Reclame

Is het lastig om te wennen aan Outlook dan schakelt u gemakkelijk terug naar Mail. Klik rechtsboven in Outlook op Het nieuwe Outlook en klik daarna op Feedback overslaan. Binnen enkele seconden staat de app Mail op het scherm.

Bedenk wel dat u ná 31 december 2024 de app Mail hoe dan ook kwijtraakt.

Mail voortaan lezen en versturen via de browser (Edge, Chrome of FireFox) is ook mogelijk. De volgende mogelijkheden zijn interessant:

 • Webmail provider
  Alleen een optie wanneer u een e-mailadres gebruikt van uw provider. Bijvoorbeeld adressen die eindigen op 'ziggo.nl' of 'kpn.nl'. Zoek via uw eigen provider op hoe uw online uw mail kunt checken.
 • Gmail
  Gmail is de online maildienst van Google. Interessant aan de dienst is dat je er verschillende accounts aan kunt koppelen. Zoals het provider-account. Ook is er een app voor Android-toestellen en iPhones.
 • Outlook.com
  Outlook.com is de webversie van Outlook. Het uiterlijk en de werking van Outlook op Windows en Outlook.com zijn hetzelfde. In de webversie kunt u geen accounts koppelen. In het programma kan dat wel. Microsoft heeft twee smartphone-apps: Outlook en Outlook Lite. Beide voor zowel Android als iPhone.

Wie geen webmail wil gebruiken en ook niet de nieuwe Outlook, kan terecht bij andere apps. Voor gebruikers van Microsoft 365 is er een mailprogramma dat ook Outlook heet. Deze naamgenoot van de nieuwe Outlook heeft een eigen uiterlijk en mogelijkheden. Programma's die verder goed bekend staan zijn onder andere Thunderbird en eM Client. U zult hier evengoed een nieuw programma onder de knie moeten krijgen. Dan is de nieuwe Outlook, die standaard op pc's zal blijven, een betere keuze.

Niet alleen Mail verdwijnt uit Windows. Ook de losse apps Agenda en Personen verdwijnen. Beide zijn voortaan onderdeel van Outlook.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.