Menu Zoek

Microsoft vervangt Mail in Windows door Outlook

De nieuwe Outlook
De app Mail in Windows maakt plaats voor Outlook. Wat betekent dit en welke opties zijn er allemaal?

Gebruikers van de app Mail in Windows zien sinds een tijdje een gele balk bovenin. 'In 2024 vervangt Outlook Windows Mail en Agenda', staat er. Microsoft stopt dus per 1 januari 2025 met de app Mail. Tot die tijd kan je er nog mee werken. Daarna kunnen mensen overstappen naar het nieuwe Outlook, een andere mail-app of naar webmail.

Gele balk

De overstap naar Outlook lijkt de makkelijkste optie. Dat kan namelijk gewoon via die melding in Mail. Toch is SeniorWeb terughoudend (herziene mening sinds april 2024). Want:

  1. Mensen met providermail moeten soms hun IMAP-instellingen opnieuw invoeren. Veel mensen vinden dit lastig of zijn ze instellingen vergeten.
  2. Het nieuwe Outlook werkt niet goed samen met providermail. Denk aan mailadressen van KPN en Ziggo.
  3. Wie webmail van bijvoorbeel Gmail wil toevoegen moet allerlei voorwaarden accepteren. SeniorWeb onderzoekt nog wat die voorwaarden betekenen voor de privacy.
  4. Het nieuwe Outlook werkt alleen met internetverbinding.
  5. Het nieuwe Outlook heeft advertenties. En die zitten op een vervelende plek. Namelijk direct onder 'Postvak IN' en vóór de eerste binnengekomen mail. De advertentie lijkt erg veel op een mailtje.

Reclame

Mail voortaan lezen en versturen via de browser (Edge, Chrome of FireFox) kan ook. De volgende mogelijkheden zijn interessant:

  • Webmail provider
    Alleen een optie als u een e-mailadres gebruikt van uw provider. Bijvoorbeeld adressen die eindigen op 'ziggo.nl' of 'kpn.nl'. Zoek via de provider op hoe u online uw mail kunt checken.
  • Gmail
    Gmail is de online maildienst van Google. Interessant aan de dienst is dat je er verschillende accounts aan kunt koppelen. Zoals het provider-account. Ook is er een app voor Android-toestellen en iPhones.
  • Outlook.com
    Outlook.com is de webversie van Outlook. Het nieuwe Outlook en Outlook.com lijken heel erg op elkaar en werken bijna hetzelfde.

Wie geen webmail wil gebruiken en ook niet de nieuwe Outlook, kan terecht bij andere mailprogramma's. Voor gebruikers van Microsoft 365 is er bijvoorbeeld een mailprogramma dat ook Outlook heet. Deze naamgenoot van de nieuwe Outlook heeft een eigen uiterlijk en mogelijkheden. Programma's die verder goed bekend staan zijn onder andere Thunderbird en eM Client.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.