U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

Microsoft vervangt Mail in Windows door Outlook

Artikel

De app Mail in Windows maakt plaats voor Outlook. Wat betekent dit en welke opties zijn er allemaal?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,1 / 5 (22 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 12 apr 2024

Gele waarschuwingsbalk in app Mail

Gebruikers van de app Mail in Windows zien sinds een tijdje een gele balk bovenin. 'In 2024 vervangt Outlook Windows Mail en Agenda', staat er. Microsoft stopt dus per 1 januari 2025 met de app Mail. Tot die tijd kan je er nog mee werken. Daarna kunnen mensen overstappen naar het nieuwe Outlook, een andere mail-app of naar webmail.

Gele balk

Overstappen naar Outlook?

De overstap naar Outlook lijkt de makkelijkste optie. Dat kan namelijk gewoon via die melding in Mail. Toch is SeniorWeb terughoudend (herziene mening sinds april 2024). Want:

 1. Mensen met providermail moeten soms hun IMAP-instellingen opnieuw invoeren. Veel mensen vinden dit lastig of zijn ze instellingen vergeten.
 2. Het nieuwe Outlook werkt niet goed samen met providermail. Denk aan mailadressen van KPN en Ziggo.
 3. Wie webmail van bijvoorbeel Gmail wil toevoegen moet allerlei voorwaarden accepteren. SeniorWeb onderzoekt nog wat die voorwaarden betekenen voor de privacy.
 4. Het nieuwe Outlook werkt alleen met internetverbinding.
 5. Het nieuwe Outlook heeft advertenties. En die zitten op een vervelende plek. Namelijk direct onder 'Postvak IN' en vóór de eerste binnengekomen mail. De advertentie lijkt erg veel op een mailtje.

Reclame

Overstappen naar webmail

Mail voortaan lezen en versturen via de browser (Edge, Chrome of FireFox) kan ook. De volgende mogelijkheden zijn interessant:

 • Webmail provider
  Alleen een optie als u een e-mailadres gebruikt van uw provider. Bijvoorbeeld adressen die eindigen op 'ziggo.nl' of 'kpn.nl'. Zoek via de provider op hoe u online uw mail kunt checken.
 • Gmail
  Gmail is de online maildienst van Google. Interessant aan de dienst is dat je er verschillende accounts aan kunt koppelen. Zoals het provider-account. Ook is er een app voor Android-toestellen en iPhones.
 • Outlook.com
  Outlook.com is de webversie van Outlook. Het nieuwe Outlook en Outlook.com lijken heel erg op elkaar en werken bijna hetzelfde. 

Overstappen naar andere mail-app

Wie geen webmail wil gebruiken en ook niet de nieuwe Outlook, kan terecht bij andere mailprogramma's. Voor gebruikers van Microsoft 365 is er bijvoorbeeld een mailprogramma dat ook Outlook heet. Deze naamgenoot van de nieuwe Outlook heeft een eigen uiterlijk en mogelijkheden. Programma's die verder goed bekend staan zijn onder andere Thunderbird en eM Client. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven