Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 11 september 2019

Overstaphulp Windows Essentials

Overstaphulp Windows Essentials

Het is begin 2017 echt afgelopen met onder meer Windows Live Mail. Microsoft stopt met alle ondersteuning van Essentials, waarvan Windows Live Mail (WLM) deel uitmaakt. Tijd om over te stappen.

Met ingang van 10 januari 2017 stopt Microsoft de ondersteuning voor Windows Essentials. Na die datum is het pakket niet meer te downloaden. De verschillende programma's die onderdeel uitmaken van het pakket, zijn dan nog gewoon te gebruiken. Maar we raden dit af: er verschijnen na januari 2017 geen veiligheidsupdates meer voor de programma's. Dat maakt ze kwetsbaar voor aanvallen. Het gebruik van deze programma's ontraden we om die reden.

Voluit is de naam Windows Essentials 2012. Het pakket bevat gratis software van Microsoft. Het bekendste en populairste onderdeel is Windows Live Mail. Daarnaast zijn de volgende programma's te vinden in het pakket:

 • Photo Gallery
 • Movie Maker
 • Windows Live Writer
 • OneDrive
 • Messenger

Alle onderdelen blijven na 10 januari 2017 gewoon werken. Maar omdat de ondersteuning door Microsoft wegvalt, ontvangen de programma's geen enkele veiligheidsupdate meer. Dat maakt ze kwetsbaar voor hackers. Gebruik van de programma's raden we daarom af.

Voor alle populaire onderdelen van Windows Essentials bestaan goede gratis alternatieven. Deze overstaphulp wijst u daarin de weg. De artikelen hieronder geven alle informatie die nodig is om met een gerust hart over te stappen naar alternatieve programma's.

Photo Gallery is een programma waarmee u foto's kunt bekijken en kleine beeldbewerkingen uitvoeren. Lees in het artikel 'Alternatieven voor Photo Gallery' over de gratis programma's die u kunt gebruiken in plaats van Photo Gallery.

In Windows 10 zit standaard een gratis programma, de app Foto's, waarmee foto's beheerd en bewerkt kunnen worden. Over deze app Foto's vindt u een volledige Online Cursus (gratis voor leden). Daarnaast leest u meer over deze app in het artikel 'De app Foto's in Windows 10'.

Movie Maker is een programma waarmee u films kunt maken op basis van uw eigen videomateriaal. Lees in het artikel 'Alternatieven voor Movie Maker' over de gratis programma's die u kunt gebruiken in plaats van Movie Maker.

Writer is een programma waarmee u weblogs kunt schrijven. Tegenwoordig zijn er tal van gratis alternatieven zoals Wordpress.

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Het is te vergelijken met diensten als Google Drive en Dropbox. Dit programma is een vast onderdeel in Windows 8.1 en Windows 10. Wie het gebruikt, kan daar dus gewoon mee verdergaan.

Wie met OneDrive wil leren omgaan kan het artikel 'Werken met OneDrive' doornemen.

Gebruikers van Windows 7 kunnen OneDrive installeren, los van Windows Essentials. Lees meer hierover in het artikel 'Onedrive installeren op Windows'.

Microsoft Messenger werkt al geruime tijd niet meer. Deze rol is overgenomen door Skype, dat ook van Microsoft is.

Het mailprogramma Windows Live Mail is verreweg het populairste onderdeel uit het pakket Windows Essentials. Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor Windows Live Mail. Maar het zal vast even wennen zijn. Om u op weg te helpen hebben we vijf opties volledig uitgewerkt. In alle opties komen de volgende zaken aan bod:

 • Werken met het nieuwe programma.
 • Uw huidige e-mails overzetten naar het nieuwe programma.
 • Uw huidige contacten overzetten naar het nieuwe programma.
 • Het e-mailadres dat u van uw provider hebt gekregen instellen in het nieuwe programma.

Wilt u het liefst een programma blijven gebruiken dat geïnstalleerd is op de computer dan kunt u kiezen voor:

 • De app Mail in Windows 10
  In Windows 10 is standaard de gratis app Mail aanwezig. U hoeft hiervoor dus niets te installeren. U kunt het programma direct gebruiken. Wat u nodig hebt om over te stappen, staat in het artikel 'Windows Live Mail: overstappen naar de app Mail in Windows 10'.
 • Mozilla Thunderbird
  Thunderbird is gemaakt door de mensen achter internetprogramma Firefox. Het is een gratis pakket dat u downloadt en installeert op de computer. Wat u nodig hebt om over te stappen, staat in het artikel 'Windows Live Mail: overstappen naar Thunderbird'.
 • Office Outlook
  Ook het programma Outlook van Microsoft is een goed alternatief. Dit programma is niet gratis. Het is een onderdeel van het Office-pakket waar ook Word en Excel deel van uitmaken. Wat u nodig hebt om over te stappen, staat in het artikel 'Windows Live Mail: overstappen naar Outlook'.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een dienst via internet. U gebruikt dan de browser om te kunnen mailen. Onder andere Gmail van Google en Outlook.com van Microsoft werken zo.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.