Menu Zoek

Patience spelen met Microsoft Solitaire Collection

Speel Patience op de pcSpeel Patience op de pc met de Microsoft Solitaire Collection. Uitgekeken op de normale versie? Speel dan een van de andere varianten.

Speciaal voor Patience-liefhebbers heeft Microsoft de Microsoft Solitaire Collection bedacht. Dit programma staat standaard op Windows-computers. Er zijn vijf varianten van Patience in te vinden. Naast de klassieke versie (die Klondike wordt genoemd) zijn er nog vier andere digitale kaartspellen die u zonder tegenstanders kunt spelen. Probeer bijvoorbeeld eens Spider, FreeCell, Pyramid of TriPeak.

De Microsoft Solitaire Collection is gratis. Het spelen van een spel (of vele spellen) kost niets. Wel wordt er voor of na een spelletje soms een advertentie afgespeeld. Is dit irritant? Dan kunt u een betaalde versie overwegen. Die wordt ‘premium’ genoemd en regelt u via uw Microsoft-account. De kosten daarvan zijn 1,50 dollar (ongeveer 1,25 euro) per maand of 10 dollar (ongeveer 8,30 euro) per jaar (prijs: mei 2021).

Zoals gezegd staat het programma met deze spellen standaard op een Windows-computer. Zoek het zo op:

 • Klik op de Startknop. Dit is het Windows-icoon.
 • Een menu opent. Scrol door de middelste rij tot de letter ‘M’.
 • Klik op Microsoft Solitaire Collection.

Staat het spel niet op de pc of wilt u het graag op een ander apparaat downloaden? Dat kan.

In de Microsoft Solitaire Collection staan vijf kaartspellen. Op de overzichtspagina van het programma staan deze spellen bovenaan. Speel er als volgt eentje:

 • Klik op een van de spellen.
 • Een venster opent. Selecteer eventueel het aantal kleuren in het spel.
 • Selecteer het niveau. Dit gaat van makkelijk tot grootmeester. Sommige niveaus kunt u pas spelen als u al andere niveaus hebt behaald.
 • Klik op Spelen.

Valt tijdens het spelen tegen hoe makkelijk of moeilijk het spel is? Geen zorgen. Onderin staat een balk met verschillende opties. Klik op het plusteken (met de tekst ‘Nieuw’) om een nieuw spel te starten. Hierbij selecteert u opnieuw het niveau. Pas via dezelfde balk eventueel het uiterlijk van de kaarten aan of laat de computer een hint geven voor de volgende zet. Klik bovenin op het pijltje terug om direct naar de overzichtspagina te gaan. Of klik op de drie streepjes om het menu te openen.

Op de overzichtspagina van de Microsoft Solitaire Collection staat elke dag een andere uitdaging klaar. Klik op het blokje ‘Daguitdagingen’ om er een te spelen. Voor alle vijf de spellen is er een andere uitdaging. Zodra u een spel hebt geselecteerd, verschijnt een veld waarin de uitdaging wordt beschreven. Bijvoorbeeld: ‘Speel de ruiten 5 van het bord’ of ‘Behaal een score van 650’. Een behaalde opdracht levert munten op. Die punten kunt u inzetten voor nieuwe spelopties.

Naast daguitdagingen zijn er ook evenementen. Dat zijn grotere uitdagingen, bijvoorbeeld binnen een bepaald spel.

Onderaan op de overzichtspagina staan drie knoppen:

 • Klik op Thema’s om een nieuwe kaartenthema te downloaden. Kiest u bijvoorbeeld voor ‘Aquarium’, dan verandert de achtergrond van het speelscherm in een zeebodem. Op de hoge kaarten staan plaatjes van schelpen.
 • Klik op Beloningen om te zien welke uitdagingen u hebt behaald.
 • Klik op Statistieken om te zien hoe u het doet. Hier staat bijvoorbeeld hoeveel spellen u hebt gespeeld, gewonnen en verloren.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.