Menu Zoek

Phishing bestrijden

Phishing bestrijden

Phishing is als ongedierte in de tropen. Er valt weinig tegen te beginnen; je moet ermee leren leven. Dat wil niet zeggen dat je het maar gelaten over je heen moet laten komen. In de tropen bouwt men zijn huis op palen, dat maakt het lastiger voor ongedierte om binnen te komen. Hoe kunnen we onze mailbox op palen zetten?

Ongedierte leren herkennen gaat vooraf aan de bestrijding. Een gewone kever doet geen vlieg kwaad maar kakkerlakken wil je niet in huis hebben. Deze artikelen gaan in op het herkennen van phishingmails:

Weet u niet zeker of u met een phishingbericht hebt te maken? Surf in dat geval zelf naar de website van de instantie, bank of winkel en kijk of u daar de informatie uit het bericht terugvindt. Lees er meer over in de tip 'Omzeil phishing'.

Blijft de twijfel bestaan dan kunnen SeniorWeb-leden een beroep doen op de Phishingchecker. Stuur de verdachte mail in en binnen een werkdag hoort u of het een nepmail is. Meer informatie op de pagina van de SeniorWeb Phishingchecker.

Er zijn een paar dingen waar u zich van bewust moet zijn als u te maken krijgt met een phishingbericht:

  • Klik niet op links in verdachte mails.
  • Reageer niet. Ook niet met opmerkingen als 'hou op met mij deze nepberichten te sturen.' Uw reactie is een bevestiging voor criminelen dat ze met een bestaand e-mailadres te maken hebben. Het gevolg is nog meer phishing en spam.
  • Meld een nepmail aan de betreffende instantie. Hoe, dat leest u in de tip 'Waar meld ik nepmails?'.
  • Gooi de nepmail nadat u deze hebt gemeld gewoon weg.

Meer tips over omgaan met nepmails leest u in de tip 'Phishing, hap niet toe'.

Het kan de beste overkomen: ondanks alle voorzorgsmaatregelen trapt u toch in een nepmail. Wat moet u dan doen? Daarover gaat het artikel 'In phishing getrapt, wat nu?'

Gmail heeft een uitstekend spam- en phishingfilter. Praktisch alle nepmails verdwijnen ongezien in de spammap. Dus wie genoeg heeft van spam en phishing kan overwegen om Gmail te gebruiken. U kunt uw huidige e-mailadres gewoon blijven gebruiken. Dat kan namelijk geïmporteerd worden in Gmail. Hoe dat werkt beschrijft het artikel 'Providermail importeren in Gmail'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.