Menu Zoek

Goede profielfoto maken voor sociale media

Profielfoto maken

Bij een profielfoto voor socialemedia-sites zoals Facebook zijn er geen échte voorschriften, maar wel richtlijnen voor een goeie profielfoto.

Neutrale blik, mond gesloten en recht in de camera kijken. Het zijn zomaar wat voorbeelden van regels waaraan een officiële pasfoto moet voldoen. Bij socialemedia-sites zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn zijn er geen échte voorschriften, maar wel richtlijnen voor een goeie profielfoto. Een profielfoto voor sociale media is openbaar. Iedereen, dus niet alleen uw netwerkcontacten, kan deze foto zien. Denk dus goed na wat u wilt uitstralen. Er is maar één kans om een eerste indruk te maken. Dus wordt het die van een vrolijke Frans of een chagrijnige Sjaan?

Niet alle sociale netwerken zijn hetzelfde. Is het een zakelijke omgeving of een (h)echte vriendenclub? Uw Facebookcontacten bestaan vaak uit vrienden en kennissen uit het dagelijks leven, (oud-)collega's en daarnaast misschien nog wat mensen die u online bent tegengekomen. Op Twitter en Instagram is het percentage 'onbekenden' een stuk groter. En op LinkedIn treft u vooral zakelijke contacten aan. Houd hier rekening mee bij de keuze van een foto. Dus wel een vakantiekiekje op Facebook, maar niet op LinkedIn.

Zorg voor een profielfoto waar u zelf op staat. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. Er zijn nog genoeg mensen die een foto van hun huisdier plaatsen, of met een ander persoon erbij. Op deze manier is niet meteen duidelijk van wie het account is. Niet doen dus! Tenzij u iets te verbergen hebt of heel graag met uw huisdier of kleinkind (vraag dan wel om toestemming van de ouder) op de foto wilt. Maar dit soort foto's kunt u bijvoorbeeld bij Facebook beter gebruiken als omslagfoto. Deze is ook openbaar en biedt veel meer ruimte.

Ook hier is een verschil per netwerk: op Instagram en Twitter vindt niemand het erg als u géén zelfportret als profielfoto gebruikt. Op LinkedIn en andere professionele netwerksites daarentegen kunt u veel contacten wel vergeten als u geen profielfoto van uzelf gebruikt.

Gebruik ook geen foto's waar duidelijk is dat er iemand anders afgesneden is. Connecties gaan zich afvragen wie er is afgesneden en waarom. Is het een expartner? Een vriendin waar u inmiddels bonje mee hebt?

De meeste netwerksites werken met vierkante profielfoto's. De meeste camera's maken echter foto's in een verhouding van 2x3 of 3x4. Om een vierkante foto te krijgen, moet er dus een stuk af. Dit wordt weliswaar automatisch gedaan bij het selecteren van de foto, maar kies dus wel een foto waar nog iets af kan. Geen zin om bij te snijden? Stel de camera tijdens het maken van de foto in op vierkant en u hebt direct het ideale formaat.

Zorg voor voldoende (natuurlijk) licht bij het maken van een foto en fotografeer vanuit een voordelige hoek. Van onderaf fotograferen is uit den boze: zo hebt u gegarandeerd een onderkin. Met een zonnebril op een profielfoto, kan eigenlijk ook niet met goed fatsoen. Tenzij u Jules Deelder heet natuurlijk! Een rustige achtergrond doet ook wonderen; bovendien hoeft niet iedereen de rommel in de kamer te zien.

'Zelf doen of laten doen?', dat is de vraag. Een selfie is leuk en u hebt de regie. U weet precies hoe u op de foto komt en wanneer u afdrukt. De touwtjes uit handen geven en iemand anders de foto laten nemen is moeilijk, maar levert ook onverwachte en spontanere beelden op. Misschien blijkt uw 'slechte kant' wel uw beste!

De perfecte foto is leuk om te zien, maar is ook technisch goed. Het beeld is scherp en heeft voldoende pixels. Gelukt? Dan bent u nog niet klaar: Facebook comprimeert foto's boven 100Kb, waardoor de kwaliteit achteruit gaat als deze eenmaal online staat. Houd beelden dus klein en bewaar ze eventueel in png-formaat. Een van de grote voordelen van png ten opzichte van jpg is, dat het 'lossless'-compressie gebruikt, waardoor er geen kwaliteitsverlies is.

Zin in iets anders? Met een tijdelijke profielfoto of Facebook kunt u de foto na een bepaalde periode laten verlopen. Wanneer deze tijdelijke profielfoto is verlopen, wordt uw profielfoto automatisch teruggezet naar de vorige profielfoto. Leuk tijdens een verjaardag of op een andere bijzondere dag. Een andere optie is bewegend beeld: met een profielvideo voegt u maximaal zeven seconden beeld toe aan uw openbare profiel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.