Menu Zoek

Bij openbaar vervoer inchecken met pinpas

Reizen ov met contaloze betaalpasReizen in het openbaar vervoer wordt nog gemakkelijker. De bankpas kan dienst doen als kaartje. Hoe werkt dat?

De betaalpas, creditcard en smartphone kun je ook gebruiken als een soort OV-chipkaart. Je kan er in Nederland namelijk mee reizen in de trein, bus, tram en metro. 'OVpay' heet deze manier van betalen voor openbaar vervoer. Let op: met een pas van Triodos Bank kan dit nog niet.

Het grote voordeel is dat je geen aparte OV-chipkaart nodig hebt. Ook wordt er bij het inschrijven geen borg afgeschreven. Dat gebeurt bij de OV-chipkaart wel. Nu kunnen mensen met OVpay alleen nog reizen in de tweede klas en zonder abonnement. Ze krijgen dus geen korting, ook geen 65-pluskorting. Dit gaat nog veranderen, maar het is niet bekend wanneer. De telefoon of pas moet verder geschikt zijn voor contactloos betalen.

Houd alleen de pas of het apparaat waarmee u wilt betalen, tegen de incheckzuil. Haal de pas echt uit de portemonnee. Anders checkt u misschien dubbel in. Bijvoorbeeld met de pinpas en de OV-chipkaart. Check ook altijd weer uit met de pas/kaart waarmee u incheckte.

  • Haal de pas waarmee u wilt reizen uit de portemonnee.
  • Houd de pas (of telefoon) tegen de kaartlezer. Precies zoals met de OV-chipkaart.
  • U bent ingecheckt. Komt u aan op de eindbestemming of wilt u overstappen op een andere vervoerder? Houd de pas (of telefoon) waarmee u incheckte, weer tegen de kaartlezer om uit te checken.

Bekijk ook in onze video hoe het werkt.

Komt een controleur vervoersbewijzen controleren, geef dan de betaalpas. De controleur houdt die tegen een scanner, zoals bij een OV-chipkaart. Hij ziet dan dat u reist op de betaalpas. Andere gegevens zijn nooit zichtbaar.

Het bedrag van een reis wordt automatisch afgeschreven. Dit gaat per dag. Dus wie op een dag meerdere malen de trein pakt, ziet in de afschriften alleen het totaalbedrag. Bij de afschrijving staan de vier letters NLOV, gevolgd door een combinatie van 14 cijfers en letters. Via de website of app van OVpay kunnen mensen details over de reis opzoeken.

Gebruikt u de smartphone, dan ziet u losse afschrijvingen in het bankoverzicht.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.