Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Skype gebruiken (Mac)

Videobellen

Skype is een programma waarmee u mensen kunt bellen via uw computer. U kunt gratis bellen met andere Skype-gebruikers en tegen een aantrekkelijk tarief kunt u ook normale telefoonnummers bellen. In dit artikel leest u hoe u Skype gebruikt op een Mac-computer.

Om met Skype te kunnen bellen hebt u de volgende dingen nodig:

  • Een computer met internetverbinding.
  • Het programma Skype. U kunt Skype downloaden via ons Software-artikel.
  • Een microfoon en luidsprekers zodat u met uw gesprekspartner kunt praten. In veel computers zijn een microfoon en luidsprekers ingebouwd. Is dat bij uw computer niet het geval, dan zijn er meerdere opties. In dit artikel gaan we uit van een headset.
Skype opent automatisch wanneer de computer is opgestart. Gebeurt dit bij u niet, dan kunt u Skype openen door in het Dock onder aan uw scherm te klikken op de Finder (pictogram met het lachende gezichtje) en vervolgens op Programma's > Skype .

Wanneer Skype u niet automatisch inlogt, ziet u het aanmeldvenster. Klik op Aanmelden of maken. Vul vervolgens uw e-mailadres, telefoonnummer of Skype-naam in. Klik daarna op Volgende, vul uw wachtwoord in en klik op Aanmelden. Hoe u een Skype-account aanmaakt, leest u in het Software-artikel 'Skype (Mac)'.

Wanneer u Skype voor de eerste keer opent, verschijnen er allerlei meldingen.

  • Klik bij de melding 'Uw profielafbeelding kiezen' linksonder op Doorgaan.
  • De melding 'Audio testen' verschijnt. Geef Skype toestemming om uw microfoon te gebruiken door op Sta toe te klikken.
  • Klik onderaan op Audio testen. U hoort een muziekje. Hoort u dit niet of is het te luid? Verschuif dan onder 'Luidsprekers' het grijze bolletje in de blauw/grijze balk tot het gewenste volume. Dit doet u door op het bolletje te klikken, de linkermuisknop ingedrukt te houden en naar links of rechts te slepen. Klik nogmaals op Audio testen om het muziekje uit te zetten.
  • U kunt ook een gratis testgesprek voeren met de computer. Hiermee kunt u uw microfoon en geluid testen. Zo weet u of u verstaanbaar bent voor uw toekomstige gesprekspartners en of u hen ook kunt verstaan. Klik op Gratis testgesprek starten. Er volgt nu een automatische verbinding met een testprogramma. Na de piep is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test, kun je me goed horen?”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde en werken uw microfoon en luidsprekers goed. De 'stem' zal het gesprek daarna stoppen. U kunt zelf ook het gesprek beëindigen door op Testgesprek beëindigen te klikken.
  • Klik op Doorgaan.
  • Bij het verschijnen van de melding 'Video testen' verschijnt mogelijk nog een melding over dagelijkse afbeelding van Microsoft Bing. Klik op Sluiten of Inschakelen.
  • Geef Skype toestemming om uw camera te gebruiken door op Sta toe te klikken. Als u een (ingebouwde) webcam heeft, ziet u nu uzelf in beeld.
  • Klik op Doorgaan.
  • Klik op OK.

Wanneer Skype opent, ziet u het volgende in beeld:

  • Een zoekbalk met daaronder contactpersonen. Als u een nieuw account heeft aangemaakt, ziet u dit niet.
  • De knoppen Chats Chats, Gesprekken Gesprekken (hiervoor moet u betalen), Contacten Contacten en Meldingen Meldingen. Hieronder staan nog de knoppen Vergadering en Nieuwe oproep.
  • Een overzicht met recente chatgesprekken.
  • Uw naam, profielfoto (of initialen) en een icoontje dat uw status aangeeft. Hierover leest u later meer. Als u op uw naam klikt, opent u uw profiel.

Voordat u kunt Skypen met bijvoorbeeld uw kleinkind, moet u de persoon opzoeken in Skype. Dat doet u zo:

  • Klik op Contacten of typ de naam van de persoon die u wilt zoeken in de zoekbalk.
  • Skype toont de (gevonden) personen. Staat de persoon waar u contact mee wilt leggen er tussen? Klik dan op de naam van de contactpersoon. U kunt nu met hem/haar praten. Typ bijvoorbeeld een bericht en verstuur het bericht door op de Entertoets op het toetsenbord te drukken.

Staat deze persoon die u wilt zoeken nog niet tussen uw contactpersonen, dan moet u de persoon eerst toevoegen.

  • Klik op Nieuw contactpersoon.
  • Typ in de zoekbalk de naam, het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon die u wilt zoeken
  • De contactpersoon wordt gezocht en verschijnt in het venster. Klik op de naam van de contactpersoon.
  • Klik op Contact toevoegen om in de toekomst het contactpersoon makkelijker te vinden.
  • Klik op Bericht verzenden om een chatgesprek te starten.Typ een bericht en verstuur het bericht door op de Entertoets op het toetsenbord te drukken. De desbetreffende persoon moet het aangaan van een gesprek goedkeuren voordat jullie verder contact kunnen leggen via Skype.

Bij stap 3 hebt u de geluidsinstellingen en uw microfoon al getest en zo nodig aangepast. Met het testgesprek met de computer is het mogelijk om ook de instellingen voor een videogesprek te testen indien u een webcam gebruikt. Ook krijgt u meteen te zien hoe een gesprek voeren in zijn werk gaat. Dit is handig om uit te proberen.

  • Klik op Contacten.
  • Tussen uw contacten staat het fictieve contactpersoon 'Echo/Sound Test Service'. Klik op de naam.
  • Klik rechtsboven op een pictogram van een telefoonhoorn Gesprek starten.
  • Er volgt nu een automatische verbinding met een testprogramma. Na de piep is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test, kun je me goed horen?”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde en werken uw microfoon en luidsprekers goed. De 'stem' zal het gesprek daarna stoppen. U kunt zelf ook het gesprek beëindigen door op Testgesprek beëindigen te klikken.

    De personen die u hebt toegevoegd komen in uw lijst met contactpersonen te staan. Contactpersonen die zelf ook een Skype-account hebben, hebben een status. Als er bij hun naam een groen cirkeltje staat, zijn ze online en kunt u ze bellen.

    • Klik op de naam en dan rechtsboven op Audiogesprek Audiogesprek. Als u en uw gesprekspartner beiden een webcam hebben, kunt u ook elkaar zien. Klik in dat geval op Videogesprek Videogesprek.
    • Als u iemand opbelt, hoort u een toon alsof de telefoon overgaat. Als uw contactpersoon opneemt, kunt u met elkaar praten. De gespreksduur wordt weergegeven. Klik op de rode telefoon om op te hangen.
    • Nadat u een contactpersoon hebt gebeld, ziet u de gespreksgeschiedenis staan.

    Linksboven in het programma ziet u uw Skype-naam staan, met daarnaast uw 'profielfoto' met een groen rondje.
    Status
    Dat is uw status, bijvoorbeeld of u online (actief) bent of offline (onzichtbaar). U bent standaard online (actief), maar u kunt uw status natuurlijk veranderen als u even weggaat of bezig bent. Klik daarvoor op het groene rondje. Klik vervolgens op de gewenste status.
    Status wijzigen

    Het programma is duidelijk opgezet en biedt nog veel meer mogelijkheden dan we hier bespreken. Het beste is om alles op uw gemak eens uit te proberen en te kijken wat er gebeurt als u de verschillende menu's doorbladert en alle opties ontdekt. U sluit uw sessie door in de menubalk bovenin te klikken op Skype > Skype afsluiten.

    Afmelden doet u door te klikken op de afbeelding van uw account > Afmelden.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.