Zoeken
Menu Zoek

Skype gebruiken (Mac)

Videobellen

Skype is een programma waarmee u mensen kunt bellen via uw computer. U kunt gratis bellen met andere Skype-gebruikers en tegen een aantrekkelijk tarief kunt u ook normale telefoonnummers bellen. In dit artikel leest u hoe u Skype gebruikt op een Mac-computer met besturingssystemen vanaf OS X 10.6 Snow Leopard.

Om met Skype te kunnen bellen hebt u de volgende dingen nodig:

 • Een computer met internetverbinding.
 • Het programma Skype. U kunt Skype downloaden via ons Software-artikel.
 • Een microfoon en luidsprekers zodat u met uw gesprekspartner kunt praten. In veel computers zijn een microfoon en luidsprekers ingebouwd. Is dat bij uw computer niet het geval, dan zijn er meerdere opties. U kunt een headset aanschaffen, dit is een combinatie van een koptelefoon en een microfoon. Een headset heeft twee stekkers, een voor de koptelefoon en een voor de microfoon. Voor deze stekkers zitten aansluitpunten in uw computer. Er zijn ook speciale Skype-telefoons die lijken op normale telefoons. Er bestaan ook webcams met een ingebouwde microfoon. In dit artikel gaan we uit van een headset.
Skype opent automatisch wanneer de computer is opgestart. Gebeurt dit bij u niet, dan kunt u Skype openen door in het Dock  onder aan uw scherm te klikken op de Finder (pictogram met het lachende gezichtje) en vervolgens op  Programma's  >  Skype .

Wanneer Skype u niet automatisch inlogt, ziet u het aanmeldvenster. U kunt hier op verschillende manieren inloggen: met uw Facebook-account, e-mailadres, telefoonnummer en Skype-naam. Hebt u uw e-mailadres, telefoonnummer of Skype-naam ingevuld, klik dan daarna op Volgende. Vul uw wachtwoord in en klik op Aanmelden. Wilt u inloggen via uw of Facebook-account, klik dan eerst op Aanmelden via Facebook. U krijgt dan een ander inlogscherm waar u de inloggegevens kunt invullen. Hoe u een Skype-account aanmaakt, leest u in het Software-artikel 'Skype (Mac)'.

Wanneer Skype opent, ziet u het volgende in beeld:

 • Het menu aan de linkerzijde met de knoppen  Afbeelding van pictogramStart, Afbeelding van pictogramContacten enAfbeelding van pictogramHistorie.
 • De knop met uw Skypenaam met links daarvan een icoontje dat uw status aangeeft. Hierover leest u later meer. Als u op uw Skypenaam klikt, opent u uw profiel.
 • Eventueel een venster met kiestoetsen om rechtstreeks telefoonnummers te bellen. Hiervoor moet u betalen.

Voordat u kunt Skypen met bijvoorbeeld uw kleinkind, moet u de persoon opzoeken in Skype. Dat doet u zo:

 • Klik in het links in het menu op Afbeelding van pictogramContacten.
 • Zoek de naam van de persoon die u wilt zoeken. Hebt u veel contactpersonen, dan is het handig om rechtsboven op de Zoekbalk te klikken en de naam van persoon te typen.
 • Skype toont de (gevonden) personen. Staat de persoon waar u contact mee wilt leggen ertussen? Dubbelklik dan op de naam van de contactpersoon. U kunt nu met hem/haar praten. Typ bijvoorbeeld een bericht en verstuur het bericht door op de Entertoets op het toetsenbord te drukken.

Staat deze persoon die u wilt zoeken nog niet tussen uw contactpersonen, dan moet u de persoon eerst toevoegen.

 • Klik op Contact toevoegen.
  Afbeelding van scherm

 • Typ in de zoekbalk de naam, het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon die u wilt zoeken.
  Afbeelding van scherm
 • Klik op Zoek.
 • De contactpersoon wordt gezocht en verschijnt in het venster. Klik rechts van de contactpersoon op Voeg contact toeAfbeelding van pictogram.
 • Nu kunt u de persoonlijke boodschap die wordt meegestuurd eventueel aanpassen. Klik vervolgens op Stuur.
 • De aanvraag is verzonden. De desbetreffende persoon moet de aanvraag goedkeuren voordat jullie contact kunnen leggen via Skype.

U kunt testen of uw geluid en microfoon goed werken door een testgesprek met de computer te voeren. Als u een webcam gebruikt, kunt u ook de instellingen voor een videogesprek testen. Bij het testgesprek krijgt u meteen te zien hoe een gesprek voeren in zijn werk gaat. Het is handig dit uit te proberen.

 • Tussen uw contacten staat het fictieve contactpersoon 'Skype-testgesprek'. Klik op de naam en vervolgens rechtsboven op een pictogram van een telefoonhoornAfbeelding van pictogram.
 • Er volgt nu een automatische verbinding met een testprogramma. Na de piep is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test, kun je me goed horen?”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde en werken uw microfoon en luidsprekers goed. De 'stem' zal het gesprek daarna stoppen.

De personen die u hebt toegevoegd komen in uw lijst met contactpersonen te staan. Contactpersonen die zelf ook een Skype-account hebben, hebben een status. Als er bij hun naam een groen cirkeltje met een vinkje staat, zijn ze online en kunt u ze bellenAfbeelding van pictogram.

 • Klik op de naam en dan rechtsboven op BelAfbeelding van pictogram. Als u en uw gesprekspartner beiden een webcam hebben, kunt u ook elkaar zien. Klik in dat geval op Videogesprek06072017_videogesprek.
 • Als u iemand opbelt, hoort u een toon alsof de telefoon overgaat. Als uw contactpersoon opneemt, kunt u met elkaar praten. De gespreksduur wordt weergegeven. Klik op de rode telefoon om op te hangen.
 • Nadat u een contactpersoon hebt gebeld, ziet u de gespreksgeschiedenis staan.

Linksboven in het programma ziet u uw Skypenaam staan, met links daarnaast uw 'profielfoto' met een groen rondje.
Afbeelding van scherm
Dat is uw status, bijvoorbeeld of u online (aanwezig) bent of offline (niet beschikbaar). U bent standaard online (aanwezig), maar u kunt uw status natuurlijk veranderen als u even weggaat of bezig bent. Klik daarvoor op het groene rondje en kies een andere status.

Afbeelding van scherm

Het programma is duidelijk opgezet en biedt nog veel meer mogelijkheden dan we hier bespreken. Het beste is om alles op uw gemak eens uit te proberen en te kijken wat er gebeurt als u de verschillende menu's doorbladert en alle opties ontdekt. U sluit uw sessie door in de menubalk te klikken op Skype > Stop Skype.

Afmelden doet u door in de menubalk bovenaan het scherm te klikken op Archief > Meld af.
Afbeelding van scherm

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.