SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tekstverwerkingsapps op iPad

Op de pc gebruiken veel mensen het programma Word voor tekstverwerken. Ook voor de iPad bestaan er programma's waarmee u kunt tekstverwerken. Een paar van die apps op een rijtje.
Standaard staat op uw iPad de app Notities. Hiermee kunt u wel teksten typen en opslaan, maar het is geen tekstverwerker. U kunt er dan ook geen andere tekstdocumenten mee openen en de tekst ook niet opmaken. Er zijn wel diverse apps waarmee u tekst kunt verwerken op de iPad. De prijs, de exporteermogelijkheden van de documenten, tekstopmaakopties en de extra functionaliteiten van de apps, verschillen. In dit artikel bespreken we een aantal mogelijkheden.

De maker van de iPad, het bedrijf Apple, heeft zelf een tekstverwerkingsprogramma voor op het apparaat ontwikkeld: de app Pages. Doordat de iPad en Pages door dezelfde fabrikant zijn gemaakt, sluit de bediening en het uiterlijk goed op elkaar aan. Tekstdocumenten, zoals een Word-bestand, kunt u met het programma openen en bewerken. Bij het aanmaken van een nieuw document kunt u kiezen voor een lege pagina of een standaardsjabloon. De tekst kan opgemaakt worden en er kunnen tabellen, foto's, grafieken en vormen worden toegevoegd. De documenten kunt u onder andere e-mailen, printen en delen via iCloud. Pages is Nederlandstalig en is gratis te downloaden op apparaten waar iOS 10 op staat. 

Download Pages in de App Store.

Veel mensen maken op hun computer gebruik van het tekstverwerkingsprogramma Word uit het Office-pakket van Microsoft. Voor de iPad is er ook een versie van het programma; Microsoft Word voor iPad. Het programma is gratis te downloaden uit de App Store. Met het programma kunt u documenten bekijken, maar ook aanmaken en bewerken. Ook is het mogelijk om documenten vanuit Dropbox rechtstreeks te openen, bewerken en opslaan in Word. Voorheen moest de iPad-gebruiker een abonnement op Office 365 hebben om gebruik te maken van de app. Nu hoeft u alleen een gratis Microsoft-account te hebben. Met een abonnement beschikt u nog wel over meer functies en opties.

Download Word in de App Store.

Google Drive is een gratis dienst op internet. Het slaat online uw documenten op, maar heeft ook gelijk de functie van een tekstverwerker en spreadsheetprogramma. Google Drive kunt u op uw pc gebruiken, maar via de app ook op uw iPad. U hebt hiervoor wel een Google Account nodig. Deze kunt u kosteloos eenmalig aanmaken, waarna u toegang hebt tot alle Google-diensten. In het SeniorWeb-artikel 'Een Google-account aanmaken' leest u hoe dat moet. De app is duidelijk en Nederlandstalig. Wel zijn de opmaakopties beperkt en slaat u documenten dus altijd online op.

Daarnaast introduceerde Google in het voorjaar van 2014 nieuwe apps voor het bewerken van documenten. Voor het maken en bewerken van tekstdocumenten is er Google Documenten en voor rekenbladen is er de app Google Spreadsheets. Beide apps zijn gratis en vereisen een Google Account. De programma's werken duidelijk en overzichtelijk, maar de mogelijkheden zijn wel beperkt. Documenten die u maakt in deze programma's worden opgeslagen in Google Drive. Het lijkt dus een beetje dubbel om zowel Drive als Documenten op uw iPad te zetten.

Download Google Drive en Google Documenten in de App Store.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.