Menu Zoek

Tekstverwerkingsapps op iPad

Tekstverwerkingsapps op iPadOp de pc gebruiken veel mensen het programma Word voor tekstverwerken. Ook voor de iPad bestaan er programma's voor tekstverwerken. Een paar van die apps op een rijtje.

Standaard staat op de iPad de app Notities. Hiermee kunt u wel teksten typen en opslaan, maar het is geen tekstverwerker. Andere tekstdocumenten ermee openen kan niet en de tekst is maar beperkt op te maken. Er zijn wel diverse apps waarmee u tekst kunt verwerken op de iPad. De prijs, de exporteermogelijkheden van de documenten, tekstopmaakopties en de extra functionaliteiten van de apps verschillen.

De maker van de iPad, Apple, heeft zelf een tekstverwerkingsprogramma voor het apparaat ontwikkeld: de app Pages. De iPad en Pages zijn van dezelfde fabrikant. De bediening en het uiterlijk sluiten daardoor goed op elkaar aan. Tekstdocumenten, zoals een Word-bestand, kunt u met het programma openen en bewerken. Kies bij het aanmaken van een nieuw document voor een lege pagina of een standaardsjabloon. De tekst kan opgemaakt worden en er kunnen tabellen, foto's, grafieken en vormen worden toegevoegd. E-mailen, printen en delen van de documenten kan via iCloud. Pages is Nederlandstalig en is gratis te downloaden op apparaten waar iPadOS 14 of hoger op staat.

Download Pages in de App Store.

Veel mensen gebruiken op hun computer het tekstverwerkingsprogramma Word uit het 365-pakket van Microsoft. Voor de iPad is er ook een versie van het programma. Het programma is gratis te downloaden uit de App Store. Met het programma kunt u documenten bekijken, maar ook aanmaken en bewerken. Ook is het mogelijk om documenten vanuit Dropbox rechtstreeks te openen, bewerken en opslaan in Word. Voorheen moest de iPad-gebruiker een abonnement op Microsoft 365 hebben om de app te gebruiken. Nu is alleen een gratis Microsoft-account nodig. Met een abonnement beschikt u nog wel over meer functies en opties.

Download Word in de App Store.

Google Drive is een gratis dienst op internet. Het slaat online documenten op, maar is tegelijkgelijk een tekstverwerker en spreadsheetprogramma. Google Drive kunt u op een pc gebruiken, maar via de app ook op een iPad. Hiervoor is wel een Google-account nodig. Deze kunt u kosteloos eenmalig aanmaken, waarna u toegang hebt tot alle Google-diensten. De app is duidelijk en Nederlandstalig. Wel zijn de opmaakopties beperkt en slaat u documenten dus altijd online op.

In Google Drive zijn bestanden te bekijken. Om ze te bewerken maakt Google gebruik van aparte apps. Zodra die op de iPad staan, opent u een bestand via Google Drive met het juiste programma. Voor het maken en bewerken van tekstdocumenten is er Google Documenten en voor rekenbladen is er de app Google Sheets. Beide apps zijn gratis. Er is wel een Google-account voor nodig. De programma's werken duidelijk en overzichtelijk, maar de mogelijkheden zijn wel beperkt. Documenten die u maakt in deze programma's worden opgeslagen in Google Drive.

Download Google Drive en Google Documenten in de App Store.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.