Menu Zoek

Tekstverwerkingsapps op iPad

Tekstverwerkingsapps op iPadOp de pc gebruiken veel mensen het programma Word voor tekstverwerken. Ook voor de iPad bestaan er programma's waarmee u kunt tekstverwerken. Een paar van die apps op een rijtje.

Standaard staat op de iPad de app Notities. Hiermee kunt u wel teksten typen en opslaan, maar het is geen tekstverwerker. U kunt er dan ook geen andere tekstdocumenten mee openen en de tekst is maar beperkt op te maken. Er zijn wel diverse apps waarmee u tekst kunt verwerken op de iPad. De prijs, de exporteermogelijkheden van de documenten, tekstopmaakopties en de extra functionaliteiten van de apps, verschillen.

De maker van de iPad, het bedrijf Apple, heeft zelf een tekstverwerkingsprogramma voor op het apparaat ontwikkeld: de app Pages. Doordat de iPad en Pages door dezelfde fabrikant zijn gemaakt, sluit de bediening en het uiterlijk goed op elkaar aan. Tekstdocumenten, zoals een Word-bestand, kunt u met het programma openen en bewerken. Bij het aanmaken van een nieuw document kunt u kiezen voor een lege pagina of een standaardsjabloon. De tekst kan opgemaakt worden en er kunnen tabellen, foto's, grafieken en vormen worden toegevoegd. De documenten kunt u onder andere e-mailen, printen en delen via iCloud. Pages is Nederlandstalig en is gratis te downloaden op apparaten waar iPadOS 14 of hoger op staat.

Download Pages in de App Store.

Veel mensen maken op hun computer gebruik van het tekstverwerkingsprogramma Word uit het Office-pakket van Microsoft. Voor de iPad is er ook een versie van het programma. Het programma is gratis te downloaden uit de App Store. Met het programma kunt u documenten bekijken, maar ook aanmaken en bewerken. Ook is het mogelijk om documenten vanuit Dropbox rechtstreeks te openen, bewerken en opslaan in Word. Voorheen moest de iPad-gebruiker een abonnement op Microsoft 365 hebben om gebruik te maken van de app. Nu hoeft u alleen een gratis Microsoft-account te hebben. Met een abonnement beschikt u nog wel over meer functies en opties.

Download Word in de App Store.

Google Drive is een gratis dienst op internet. Het slaat online documenten op, maar heeft ook gelijk de functie van een tekstverwerker en spreadsheetprogramma. Google Drive kunt u op een pc gebruiken, maar via de app ook op een iPad. Hiervoor is wel een Google-account nodig. Deze kunt u kosteloos eenmalig aanmaken, waarna u toegang hebt tot alle Google-diensten. De app is duidelijk en Nederlandstalig. Wel zijn de opmaakopties beperkt en slaat u documenten dus altijd online op.

In Google Drive zijn bestanden te bekijken, maar om deze vervolgens ook te bewerken maakt Google gebruik van aparte apps. Zodra deze op de iPad staan opent u een bestand via Google Drive met het juiste programma. Voor het maken en bewerken van tekstdocumenten is er Google Documenten en voor rekenbladen is er de app Google Sheets. Beide apps zijn gratis en vereisen een Google-account. De programma's werken duidelijk en overzichtelijk, maar de mogelijkheden zijn wel beperkt. Documenten die u maakt in deze programma's worden opgeslagen in Google Drive.

Download Google Drive en Google Documenten in de App Store.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.