Tekstverwerkingsapps op iPad

Artikel

Op de pc gebruiken veel mensen het programma Word voor tekstverwerken. Ook voor de iPad bestaan er programma's voor tekstverwerken. Een paar van die apps op een rijtje.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
3,9 / 5 (19 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 29 mei 2024

Achtergrondinformatie

Standaard staat op de iPad de app Notities. Hiermee kunt u wel teksten typen en opslaan, maar het is geen tekstverwerker. Andere tekstdocumenten ermee openen kan niet en de tekst is maar beperkt op te maken. Er zijn wel diverse apps waarmee u tekst kunt verwerken op de iPad. De prijs, de exporteermogelijkheden van de documenten, tekstopmaakopties en de extra functionaliteiten van de apps verschillen.

Pages

De maker van de iPad, Apple, heeft zelf een tekstverwerkingsprogramma voor het apparaat ontwikkeld: de app Pages. De iPad en Pages zijn van dezelfde fabrikant. De bediening en het uiterlijk sluiten daardoor goed op elkaar aan. Tekstdocumenten, zoals een Word-bestand, kunt u met het programma openen en bewerken. Kies bij het aanmaken van een nieuw document voor een lege pagina of een standaardsjabloon. De tekst kan opgemaakt worden en er kunnen tabellen, foto's, grafieken en vormen worden toegevoegd. E-mailen, printen en delen van de documenten kan via iCloud. Pages is Nederlandstalig en is gratis te downloaden op apparaten waar iPadOS 14 of hoger op staat. 

Download Pages in de App Store.

Microsoft Word

Veel mensen gebruiken op hun computer het tekstverwerkingsprogramma Word uit het 365-pakket van Microsoft. Voor de iPad is er ook een versie van het programma. Het programma is gratis te downloaden uit de App Store. Met het programma kunt u documenten bekijken, maar ook aanmaken en bewerken. Ook is het mogelijk om documenten vanuit Dropbox rechtstreeks te openen, bewerken en opslaan in Word. Voorheen moest de iPad-gebruiker een abonnement op Microsoft 365 hebben om de app te gebruiken. Nu is alleen een gratis Microsoft-account nodig. Met een abonnement beschikt u nog wel over meer functies en opties.

Download Word in de App Store.

Google Drive en Documenten

Google Drive is een gratis dienst op internet. Het slaat online documenten op, maar is tegelijkgelijk een tekstverwerker en spreadsheetprogramma. Google Drive kunt u op een pc gebruiken, maar via de app ook op een iPad. Hiervoor is wel een Google-account nodig. Deze kunt u kosteloos eenmalig aanmaken, waarna u toegang hebt tot alle Google-diensten. De app is duidelijk en Nederlandstalig. Wel zijn de opmaakopties beperkt en slaat u documenten dus altijd online op.

In Google Drive zijn bestanden te bekijken. Om ze te bewerken maakt Google gebruik van aparte apps. Zodra die op de iPad staan, opent u een bestand via Google Drive met het juiste programma. Voor het maken en bewerken van tekstdocumenten is er Google Documenten en voor rekenbladen is er de app Google Sheets. Beide apps zijn gratis. Er is wel een Google-account voor nodig. De programma's werken duidelijk en overzichtelijk, maar de mogelijkheden zijn wel beperkt. Documenten die u maakt in deze programma's worden opgeslagen in Google Drive. 

Download Google Drive en Google Documenten in de App Store.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven