Menu Zoek

Telefoonhouder op de fiets

Telefoonhouder voor de fiets

Fietsers kunnen een speciale telefoonhouder op het stuur monteren. Handig voor het volgen van een route of het bekijken van fietsstatistieken.

Bellen en appen met één hand aan het stuur mag sinds 1 juli 2019 niet meer. Wie evengoed een smartphone op de fiets wil gebruiken, kan hiervoor een speciale houder aanschaffen. Met een smartphone op het stuur volgt u bijvoorbeeld een route via Google Maps of een speciale fiets-app. Een fiets-app houdt verder ook de actuele snelheid, afgelegde afstand en allerlei andere statistieken bij. Hierdoor hebt u geen losse fietscomputer meer nodig. Een telefoonhouder is voor zo'n tien á vijftien euro bij de plaatselijke prijsvechter verkrijgbaar. Duurdere modellen hebben veelal een stevigere houder, betere afstelmogelijkheden en soms ook meer functies.

Telefoonhouders voor fietsen passen op ieder stuur. Gebruikers zetten de houder bijvoorbeeld met een schroefje vast. Andere types hebben een slim kliksysteem, klittenband of stelbare riem. Sommige houders passen ook op het stuur van een motor of kinderwagen. Controleer hierbij wel even welke maximale diameter de telefoonhouder ondersteunt.

Telefoonhouder met schroefmontage voor fietsstuur

Het is natuurlijk belangrijk dat de smartphone naadloos in de houder past. De meeste producten hebben een universeel ontwerp en ondersteunen dus meerdere smartphonetypes. Vaak staat er een minimaal en maximaal schermdiagonaal in de producteigenschappen vermeld. De meeste telefoonhouders ondersteunen smartphones met een schermdiagonaal van tussen de 4 en 6 inch. Het merendeel van de huidige toestellen valt binnen dit bereik. Controleer zekerheidshalve toch even het schermdiagonaal van uw smartphone. Er zijn namelijk ook luxe modellen met een extra groot scherm, waardoor ze niet passen. Overigens staat op de productdoos van de fietshouder meestal voor welke smartphones het product allemaal geschikt is. Naast universele producten brengen fabrikanten ook telefoonhouders voor specifieke types uit, bijvoorbeeld een recente iPhone of Samsung Galaxy. Het voordeel hiervan is dat het toestel altijd stevig vastzit, omdat de houder speciaal voor dit type smartphone is gefabriceerd.

Koop niet zomaar een willekeurige telefoonhouder voor de fiets, want er zijn nogal wat verschillen. Bij fietstochten in de regen is een waterdicht exemplaar bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Het toestel bevindt zich dan meestal onder een transparante laag folie. Hierbij is het scherm tussen de regendruppels door alsnog lees- en bedienbaar. Ook in gebieden met veel stof biedt een weerbestendig product uitkomst. Fietst u vaak met mooi weer, dan is een exemplaar inclusief zonnescherm het overwegen waard. Fietsers hebben zo minder last van spiegelingen op het smartphonescherm. Voor avontuurlijke mensen bestaan er schokbestendige houders. Zodra iemand over hobbelig terrein fietst, vangt zo'n houder de ergste schokken op. Mountainbikers verkleinen zo bijvoorbeeld de kans op schade aan hun smartphone.

De betere telefoonhouders kunnen vaak negentig graden draaien. Fijn, want u bepaalt zo zelf of u het scherm verticaal of horizontaal wilt gebruiken. Bepaalde houders hebben een apart opbergvak voor kleinigheden, bijvoorbeeld voor geld, een bankpasje en sleutels. Wilt u de fietsrit graag filmen? Kies dan een exemplaar waarbij de camera vrij zicht heeft. Tot slot zijn er ook fietshouders met een ingebouwde powerbank. Via een usb-poort laden fietsers daarmee de accu van hun smartphone onderweg op. Fietshouders met een powerbank hebben soms ook een led-lamp. Gunstig voor het geval de reguliere fietsverlichting niet meer werkt.

Telefoonhouder met powerbank

Bij het gebruik van een telefoonhouder op het fietsstuur is een waarschuwing wel op zijn plaats. Belangrijk is dat fietsers opletten in het verkeer en niet te vaak naar het smartphonescherm kijken. Voor een korte blik op een navigatie-app voldoet een telefoonhouder prima. Gebruik de telefoonhouder niet om inkomende berichtjes te lezen of te beantwoorden. Zet om die reden tijdens het fietsen de meldingen uit, zodat u alle aandacht bij het verkeer houdt. Overigens is het toegestaan om de smartphone in de fietshouder kort aan te raken. Denk aan het beantwoorden van een inkomend telefoongesprek of het volgen van een andere route. Wilt u een bericht typen? Ga dan eerst stilstaan op een veilige plek.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.