Telefoonhouder op de fiets

Artikel

Fietsers kunnen een speciale telefoonhouder op het stuur monteren. Handig voor het volgen van een route of het bekijken van fietsstatistieken.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 15 feb 2024

Smartphone tijdens fietsen

Bellen en appen met één hand aan het stuur mag sinds 1 juli 2019 niet meer. Wie evengoed een smartphone op de fiets wil gebruiken, kan hiervoor een speciale houder aanschaffen. Met een smartphone op het stuur volgt u bijvoorbeeld een route via Google Maps of een speciale fiets-app. Een fiets-app houdt verder ook de actuele snelheid, afgelegde afstand en allerlei andere statistieken bij. Hierdoor hebt u geen losse fietscomputer meer nodig. Een telefoonhouder is voor zo'n tien á vijftien euro bij de plaatselijke prijsvechter verkrijgbaar. Duurdere modellen hebben veelal een stevigere houder, betere afstelmogelijkheden en soms ook meer functies.

Eenvoudige montage

Telefoonhouders voor fietsen passen op ieder stuur. Gebruikers zetten de houder bijvoorbeeld met een schroefje vast. Andere types hebben een slim kliksysteem, klittenband of stelbare riem. Sommige houders passen ook op het stuur van een motor of kinderwagen. Controleer hierbij wel even welke maximale diameter de telefoonhouder ondersteunt.

Telefoonhouder met schroefmontage voor fietsstuur

 

Schermdiagonaal smartphone

Het is natuurlijk belangrijk dat de smartphone naadloos in de houder past. De meeste producten hebben een universeel ontwerp en ondersteunen dus meerdere smartphonetypes. Vaak staat er een minimaal en maximaal schermdiagonaal in de producteigenschappen vermeld. De meeste telefoonhouders ondersteunen smartphones met een schermdiagonaal van tussen de 4 en 6 inch. Het merendeel van de huidige toestellen valt binnen dit bereik. Controleer zekerheidshalve toch even het schermdiagonaal van uw smartphone. Er zijn namelijk ook luxe modellen met een extra groot scherm, waardoor ze niet passen. Overigens staat op de productdoos van de fietshouder meestal voor welke smartphones het product allemaal geschikt is. Naast universele producten brengen fabrikanten ook telefoonhouders voor specifieke types uit, bijvoorbeeld een recente iPhone of Samsung Galaxy. Het voordeel hiervan is dat het toestel altijd stevig vastzit, omdat de houder speciaal voor dit type smartphone is gefabriceerd. 

Weerbestendige telefoonhouder

Koop niet zomaar een willekeurige telefoonhouder voor de fiets, want er zijn nogal wat verschillen. Bij fietstochten in de regen is een waterdicht exemplaar bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Het toestel bevindt zich dan meestal onder een transparante laag folie. Hierbij is het scherm tussen de regendruppels door alsnog lees- en bedienbaar. Ook in gebieden met veel stof biedt een weerbestendig product uitkomst. Fietst u vaak met mooi weer, dan is een exemplaar inclusief zonnescherm het overwegen waard. Fietsers hebben zo minder last van spiegelingen op het smartphonescherm. Voor avontuurlijke mensen bestaan er schokbestendige houders. Zodra iemand over hobbelig terrein fietst, vangt zo'n houder de ergste schokken op. Mountainbikers verkleinen zo bijvoorbeeld de kans op schade aan hun smartphone.

Handige extra’s

De betere telefoonhouders kunnen vaak negentig graden draaien. Fijn, want u bepaalt zo zelf of u het scherm verticaal of horizontaal wilt gebruiken. Bepaalde houders hebben een apart opbergvak voor kleinigheden, bijvoorbeeld voor geld, een bankpasje en sleutels. Wilt u de fietsrit graag filmen? Kies dan een exemplaar waarbij de camera vrij zicht heeft. Tot slot zijn er ook fietshouders met een ingebouwde powerbank. Via een usb-poort laden fietsers daarmee de accu van hun smartphone onderweg op. Fietshouders met een powerbank hebben soms ook een led-lamp. Gunstig voor het geval de reguliere fietsverlichting niet meer werkt. 

Telefoonhouder met powerbank

 

Veilig fietsen

Bij het gebruik van een telefoonhouder op het fietsstuur is een waarschuwing wel op zijn plaats. Belangrijk is dat fietsers opletten in het verkeer en niet te vaak naar het smartphonescherm kijken. Voor een korte blik op een navigatie-app voldoet een telefoonhouder prima. Gebruik de telefoonhouder niet om inkomende berichtjes te lezen of te beantwoorden. Zet om die reden tijdens het fietsen de meldingen uit, zodat u alle aandacht bij het verkeer houdt. Overigens is het toegestaan om de smartphone in de fietshouder kort aan te raken. Denk aan het beantwoorden van een inkomend telefoongesprek of het volgen van een andere route. Wilt u een bericht typen? Ga dan eerst stilstaan op een veilige plek.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven