Menu Zoek

Smartphone op de fiets, wat mag wel en niet?

Met de telefoon op de fiets

Appen op de fiets is sinds 1 juli 2019 verboden. Duidelijk, maar hoe zit dat eigenlijk met bellen, navigeren en muziek luisteren?

Appen op de fiets is gevaarlijk. De fietser houdt dan namelijk slechts één hand aan het stuur, terwijl diegene met de andere hand een bericht typt of iets op internet opzoekt. Het kleine schermpje leidt nogal af en er gaat minder aandacht naar het verkeer. Dat vergroot de kans op ongelukken. Om die reden stelde het kabinet per 1 juli 2019 een app-verbod in. Iedere overtreder die de politie betrapt, krijgt een bekeuring van 150 euro exclusief administratiekosten. Sinds de invoering deelden agenten in Nederland al duizenden boetes uit.

Berichten versturen met applicaties als WhatsApp en Facebook Messenger mag dus niet meer op de fiets. Maar mag bellen met een smartphone aan het oor dan wel? Hierover is de regelgeving duidelijk. Het is namelijk in geen geval toegestaan om tijdens het fietsen een smartphone vast te houden. Ook het klemmen van een mobieltje tussen het oor en de schouder is voor fietsers verboden. Overigens geldt de nieuwe regelgeving voor alle draagbare apparaten. Naast een smartphone mag u tijdens het trappen bijvoorbeeld ook geen tablet, navigatiesysteem, camera of muziekspeler vasthouden.

De nieuwe regels gelden alleen voor fietsers die actief aan het verkeer deelnemen. Staat een fietser ergens stil, dan mag diegene de smartphone vasthouden en gebruiken. Hoort u tijdens het trappen de telefoon rinkelen? Ga dan op een rustig plekje stilstaan en beantwoord de inkomende oproep. In theorie is het niet verboden om voor een rood stoplicht een smartphone te gebruiken, maar veiligheidshalve is dat niet gewenst.

Ondanks de regels kunnen fietsers alsnog onderweg bellen. Voorwaarde is dat zij het toestel niet vasthouden. Een oplossing is het gebruik van een speciale telefoonhouder op het stuur. Hierin bevestigt de gebruiker een smartphone om vervolgens via de luidsprekerfunctie te bellen. Wel kunnen anderen op die manier meeluisteren. Zo'n fietsenhouder is met name handig voor navigatiedoeleinden, bijvoorbeeld via een app als Google Maps. Het is toegestaan om tijdens het fietsen het smartphonescherm kortstondig aan te raken, mits het toestel in een geschikte houder zit. Neem op die manier bijvoorbeeld een inkomende oproep aan of accepteer een alternatieve route. Appen via een toestel in de telefoonhouder is niet verstandig. Veroorzaakt de fietser hierbij een gevaarlijke situatie, dan kan een agent alsnog een bekeuring uitschrijven.

Telefoonhouder op een fietsenstuuur

Muziek luisteren op de fiets is toegestaan. Wel is het belangrijk dat u het omgevingsgeluid nog hoort, dus zet het volume niet te hard. Bedenk verder hoe u onderweg de muziekweergave bedient en het volume regelt. De nieuwe regelgeving staat het immers niet toe om tijdens het trappen muziek op een smartphone te bedienen. Gelukkig hebben moderne hoofdtelefoons en oordopjes hiervoor een praktische oplossing. Bij bekabelde modellen zit er vaak een afstandsbediening in het snoer verwerkt. U kunt ook een draadloze bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken, waarbij de bedieningstoetsen zich veelal op een oorschelp bevinden. Zet hiermee bijvoorbeeld het volume een tandje zachter of sla een nummer over. Een bijkomend voordeel is dat veel koptelefoons tegenwoordig een geïntegreerde microfoon hebben. Met deze zogeheten headset-functie kunnen fietsers inkomende oproepen aannemen en handenvrij bellen.

Bedieningstoetsen op een draadloze hoofdtelefoon

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.