U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Sociale media Artikel

Veilig berichten sturen via chat-apps

Artikel

Stuurt u weleens een sms of gebruikt u WhatsApp om contact te houden met bekenden? Dan is het goed om te weten of deze manieren om te chatten wel veilig zijn.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (95 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 26 jan 2023

Algemeen

Met de smartphone is het gemakkelijk om een berichtje of foto te sturen naar familie of vrienden. U hebt daarbij de keuze wat u wilt doen: een sms-bericht verzenden of een bericht via chat-apps zoals WhatsApp sturen. Wat precies de verschillen zijn en hoe de beveiliging van de berichtjes is geregeld, staat in dit artikel. 

Sms

Sms is de oudste manier om tekstberichtjes en foto's te versturen naar andere mensen. Sms'en kan via de standaardapp voor berichten. De berichten worden verstuurd via het netwerk van de provider. U betaalt daar via uw abonnement voor. Sommige abonnementen bevatten een bepaald aantal belminuten en sms'jes. Bij andere abonnementen gaat alles op de grote hoop. Als de bundel op is, moet u bijbetalen. Een sms versturen vanuit het buitenland kost geld, hoeveel hangt af van het land waarin u verblijft. Bij het passeren van de grens krijgt u een sms-bericht waarin de kosten staan vermeld. U kunt sms-berichten sturen aan iedereen van wie u het telefoonnummer weet.

Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.

WhatsApp

WhatsApp is de belangrijkste concurrent van sms. Met WhatsApp stuurt u tekstberichtjes, spraakberichten, video's en foto's naar contactpersonen. Dat zijn mensen die als contactpersoon in uw telefoon staan en die ook WhatsApp gebruiken. Dat is een belangrijk verschil met sms'en: als de andere persoon geen WhatsApp heeft, kunt u geen berichten aan hem/haar sturen. Maar bijna alle gebruikers van een smartphone hebben de app, dus dat zal niet zo'n groot probleem zijn. Het WhatsApp-verkeer loopt via internet, dus via een wifi-verbinding of uw mobiele data-abonnement.

De berichten die u stuurt en ontvangt, zijn voorzien van zogeheten end-to-end encryptie. Dat is een technische term die aangeeft dat alleen uzelf en de andere persoon de inhoud van een bericht kunnen lezen/zien. 

Telegram Messenger

Telegram is een chat-app die populairder is geworden de laatste jaren. Een deel van de vroegere WhatsApp-gebruikers is overgestapt naar Telegram sinds de overname door Facebook van WhatsApp in 2014. De app is op zichzelf prima, de privacy wordt gerespecteerd. De berichten zijn standaard gecodeerd tijdens het chatten, maar het is voor extra privacy ook mogelijk om een volledig versleuteld gesprek te beginnen. Daarbij kunnen alleen u en de ontvanger de tekst lezen. Ook is er een optie om zelfvernietigende gesprekken te beginnen. De berichten wissen zichzelf op de toestellen van de deelnemers aan het gesprek, na een vooraf bepaalde tijd. In het gebruik werkt de app simpel en het is in het Nederlands.

Het voornaamste nadeel van Telegram is het geringe aantal Nederlandse gebruikers. Net als bij WhatsApp kunt u alleen berichten uitwisselen met mensen die dezelfde app gebruiken. Wie kiest voor Telegram, loopt de kans dat veel contacten de app niet hebben dus dat er geen gesprek mee kan plaatsvinden.

Signal Private Messenger

Ook Signal is een concurrent van WhatsApp. De app werkt volgens hetzelfde principe: chatten via de internetverbinding met andere mensen die de app ook gebruiken. Signal staat qua beveiliging net wat beter bekend dan Telegram. De berichten zijn net als bij WhatsApp van begin tot einde versleuteld, dus alleen u en de andere gespreksdeelnemers zien de inhoud van de berichten. De app heeft echter minder gebruikers, waardoor de kans groter is dat maar weinig contacten deze app gebruiken. Wel is het mogelijk om met Signal sms-berichten te versturen naar de mensen die de app verder niet gebruiken. Deze optie is echter niet extra beveiligd. De sms-optie is wellicht handig voor mensen die de standaard sms-app niet zo handig vinden en liever maar één app gebruiken voor alle berichten.

Conclusie

WhatsApp is de meest gebruikte app om berichten te sturen en ontvangen. Een stuk populairder dan sms'jes (in ons land). De berichten zijn versleuteld, dus alleen u en de ontvanger kunnen ze lezen. 

Er zijn ook andere apps om mee te chatten. Maar u hebt er alleen wat aan als uw contactpersonen die apps ook gebruiken. Dat is meestal niet zo. De andere apps hebben een stuk minder gebruikers dan WhatsApp. Mensen zijn normaal gesproken ook niet zo erg bereid om een andere app te gaan gebruiken, alleen voor één persoon die ze kennen. De alternatieven hebben allemaal hun eigen pluspunten, dus als u echt gaat voor uw privacy, dan kunt u ze met een gerust hart testen en aanbevelen aan uw contacten.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven