Menu Zoek

Veilig internetten onderweg

Veilig wifi onderwegOost, west, thuis best: die uitdrukking geldt zeker voor internetten. Maar we zitten nu eenmaal niet altijd thuis op de bank en willen ook buiten de deur kunnen internetten. Waar let u op onderweg?

Gratis openbaar internet is op veel plekken in binnen- en buitenland de normaalste zaak van de wereld. Bijvoorbeeld McDonalds, Starbucks, Albert Heijn of NS hebben gratis wifi voor de klant. Verbinden met het netwerk is voldoende om te kunnen internetten, want het is niet met een wachtwoord beveiligd. Dat is handig, maar ook onveilig. Want mensen kunnen het internetverkeer makkelijk afluisteren.

Het wordt al beter wanneer een publieke internetverbinding is beveiligd met een wachtwoord. Het internetverkeer is dan versleuteld. Een hacker moet de versleuteling kraken om bruikbare gegevens uit dat internetverkeer te hengelen. Alleen het wifi-wachtwoord kennen, is voor de hacker dus niet voldoende.

Elk openbaar netwerk is een veiligheidsrisico. Je loopt het minste risico wanneer je buitenshuis geen openbare netwerken gebruikt. Maar soms moet het gewoon. Wanneer u buiten de EU bent bijvoorbeeld of als u een kleine (prepaid-)databundel hebt.

Gebruikt u openbare wifi, let dan op de volgende zaken:

  • Een berichtje lezen op Nu.nl, of elke andere informatieve site, kan nooit kwaad. Zolang het maar niet nodig is om in te loggen of op een andere manier persoonlijke informatie te versturen. Gewoon wat surfen over internet kan altijd.
  • Gebruik de browser niet om te internetbankieren, e-mailen of facebooken. De wachtwoorden die daarvoor nodig zijn kunnen worden onderschept.
  • Zet de wifi-functie op uw apparaat uit wanneer u op pad gaat. De meeste apparaten blijven zoeken naar bekende netwerken wanneer wifi actief is. Op deze manier voorkomt u dat het apparaat verbinding maakt met een nepverbinding die zich voordoet als een bekend netwerk.
  • Verwijder openbare netwerken uit het apparaat. Hebt u een keer verbinding gemaakt met het gratis netwerk van de NS, verwijder het daarna uit uw smartphone/tablet of laptop. Dan loopt u geen risico dat u per ongeluk verbindt met een nepverbinding.
  • Apps zijn veiliger! Dus als het echt moet, gebruik de Facebook-app onderweg of de Gmail-app.

De meeste mensen hebben een telefonie-abonnement met een aardige databundel (4G/5G). Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw smartphone! Op het eigen mobiele netwerk luistert niemand mee. Deze verbinding is daarom het veiligst.

Veel telefoons hebben trouwens een hotspot-optie. Daarmee maakt u een eigen privé-netwerk dat ook andere apparaten kunnen gebruiken. Verbind vervolgens een laptop of tablet met dit netwerk, vul het wachtwoord in en u kunt veilig internetten onderweg. Binnen de Europese Unie kost het gebruik van het netwerk niks extra's. Wanneer u binnen uw bundel blijft natuurlijk.

Meer weten over hotspots? Lees de volgende tips.

Klanten van Ziggo kunnen Ziggo Wifispots gebruiken. Dit zijn een soort hotspots waar iedere klant van Ziggo gebruik van kan maken. Deze Wifispots zijn heel goed beveiligd en hebben hetzelfde veiligheidsniveau als het eigen thuisnetwerk.

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Deze techniek zorgt voor een veilige verbinding en garandeert ook nog eens anonimiteit. Een VPN kan worden ingeschakeld wanneer een verbinding met een openbaar netwerk moet worden gemaakt.

VPN's zijn er in diverse vormen. Meestal moet u een betaald abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. U kunt dan vanaf al uw apparaten verbinding maken met de VPN via uw inlognaam en wachtwoord. Lees er meer over in het artikel 'Wat is VPN en wat kan ik ermee?'

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.