SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Veilig wifi gebruiken onderweg

Veilig wifi gebruiken onderweg Op vakantie en onderweg gebruiken veel mensen wifi om te internetten. Openbare wifi-verbindingen zijn dan reuze handig om met de smartphone, tablet of laptop op internet te kunnen. Maar is dit wel zo veilig?

Er zijn twee manieren om buitenshuis met een mobiel apparaat het internet op te gaan. U kunt een internetabonnement afsluiten bij een provider. U maakt dan gebruik van het zogeheten 3G- en 4G-netwerk. Dit wordt door de provider via zendmasten verspreid over het gehele land en is dus overal beschikbaar. Dit is een veilige manier om buitenshuis te internetten. Op deze manier kunt u dus ook zonder gevaar gebruikmaken van bijvoorbeeld internetbankieren. Maar aan zo'n abonnement zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Een andere manier om onderweg te surfen, is via wifi. Wifi is een draadloze internetverbinding. Veel mensen hebben zo'n verbinding thuis. Maar ook op steeds meer openbare plekken kunt u gebruikmaken van een wifi-netwerk. Maar is dat wel veilig?

In veel cafés, winkels, hotels en zelfs in het openbaar vervoer en op de camping kunt u het internet opgaan met behulp van wifi-hotspots (ook wel wifi-spots). Meestal is het gebruik van deze wifi-spots gratis, maar soms wordt er een klein bedrag gevraagd om in te kunnen loggen. Deze internetverbindingen zijn natuurlijk heel handig, want u kunt overal uw e-mail bekijken of de vertrektijd van de trein opzoeken. Maar ga hier met beleid mee om. Want experts zeggen dat openbare wifi-netwerken in principe onveilig zijn.
Veel openbare wifi-spots hebben helemaal geen beveiliging en zijn open, zoals we dat noemen. Als u voor de draadloze internetverbinding geen wachtwoord hoeft in te vullen, weet u dat u te maken hebt met een open netwerk. Daar kunt u gewoon mee internetten. Maar deze verbindingen worden als erg onveilig gezien. Kwaadwillenden kunnen met simpele software uw gegevens 'afluisteren'. Internetcriminelen kunnen dus zonder veel moeite met u meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi-verbinding. Het advies is dan ook om zo min mogelijk gebruik te maken van dit soort open wifi-spots. Hoe handig het ook is.
Er zijn ook beveiligde wifi-verbindingen. Ze kunnen op meerdere manieren beschermd worden. De ene bescherming is beter dan de andere. Maar in het algemeen geldt het volgende: bij een beveiligde wifi-verbinding hebt u een wachtwoord nodig om verbinding met internet te maken. De term 'beveiligd' is echter misleidend. Want niet alle verbindingen met een wachtwoord, zijn daarmee ook veilig. Zo wordt het wachtwoord bij openbare netwerken van bijvoorbeeld cafés aan iedereen gegeven. Het wachtwoord is dus ook beschikbaar voor internetcriminelen. En ook als u moet betalen voor toegang, is de verbinding niet extra veilig.
Naast het misbruiken van de echte wifi-verbindingen, zoals hierboven werd beschreven, kunnen kwaadwillende mensen ook een nep wifi-hotspot opzetten. De internetcrimineel maakt dan een wifi-hotspot aan die lijkt op een gewone wifi-hotspot. Hij maakt bijvoorbeeld in de buurt van Snackbar De Wereld een wifi-verbinding aan met de naam 'Wifi De Wereld'. Iedereen die verbinding maakt met deze nepspot kan worden gevolgd. De crimineel krijgt vervolgens op zijn computer te zien wat de gebruiker doet. Daarnaast kan hij u omleiden naar een andere website dan waar u eigenlijk heen wilde. U krijgt bijvoorbeeld een namaakversie van de website van uw bank te zien en vult daar uw inlogcodes in. Zo komen de internetdieven aan uw internetbankiergegevens. Als u gebruikmaakt van een wifi-spot controleer dan altijd of het netwerk echt van de gelegenheid is die het lijkt aan te bieden. U kunt dat aan een medewerker vragen. Zo voorkomt u dat u verbinding maakt met een nepspot.

Bovenstaande klinkt een beetje griezelig. Kunnen we dan beter helemaal geen gebruikmaken van een openbare wifi-verbinding? Inderdaad, dat is volgens de kenners het beste. Maar we kunnen ons voorstellen dat u soms toch in de situatie zit dat u op een terras of op de camping iets op internet wilt opzoeken. Dat hoeft u ook niet te laten, maar wees u zich bewust van het volgende:

  • Als u het houdt bij algemeen surfen op het internet, zoals het nieuws lezen op Nu.nl of de weervoorspellingen volgen op Buienradar, dan kunt u gerust het internet op via een wifi-verbinding. Op deze sites geeft u geen persoonlijke gegevens af waardoor u niet interessant bent voor internetcriminelen die eventueel 'meekijken'.
  • Doe nooit via wifi echt privacy- en fraudegevoelige zaken, zoals internetbankieren, e-mailen, facebooken of gebruikmaken van uw DigiD. Wilt u wel buitenshuis internetbankieren, facebooken of e-mailen? Zet dan uw wifi uit en maak voor uw internetverbinding gebruik van het internetabonnement van uw provider. U gebruikt dan het veilige 3G- en 4G-netwerk.
  • Onthoud dat het gebruik van een app in het algemeen veiliger is dan het gebruik van een webdienst. U kunt bijvoorbeeld beter een bankierapp gebruiken dan bankieren via de website van uw bank. Veilig e-mailen en facebooken doet u in dat geval het beste met behulp van tweestapsverificatie. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt erop neer dat u eenmalig uw apparaat registreert bij de dienst, zodat andere apparaten niet meer met uw inlog de dienst kunnen gebruiken. U leest alles over tweestapsverificatie in de tip 'Wat is tweestapsverificatie?'
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.