Menu Zoek

Veiligheidsrisico's op internet

Veiligheid staat voorop tijdens het internetten

Veiligheid staat voorop, ook online. Want al sinds het ontstaan van internet proberen criminelen via het wereldwijde web mensen op te lichten. We zetten de bekendste veiligheidsrisico's op internet op een rij. Misschien hebt u al eens gehoord van termen als phishing, whaling, malware, ransomware en spam.

Phishing betekent het hengelen of vissen naar gevoelige informatie. In de meeste gevallen proberen internetcriminelen mensen via de mail naar een valse website van bijvoorbeeld een bank of een creditcardbedrijf te lokken. Door een gebruikersnaam, wachtwoord of andere informatie op te geven, staan nietsvermoedende computergebruikers gevoelige gegevens af. Het gevolg laat zich raden: fraudeurs gebruiken de gestolen gegevens om de bankrekening leeg te plunderen. Bij phishing lijkt het dus net of u een e-mail, telefoontje, sms of WhatsApp uit naam van bijvoorbeeld de bank ontvangt. In werkelijkheid is deze e-mail afkomstig van een internetcrimineel. In het bericht staat doorgaans een hyperlink naar een nagemaakte website van de bank.

Lees hier meer over in de volgende artikelen en tips:

Whaling is het Engelse woord voor walvisvangst en het wordt gebruikt voor het volgende fenomeen: een zogenaamde bekende neemt contact met u op omdat hij of zij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan? Het uitgeleende geld wordt volgens het bericht zo snel mogelijk weer naar u overgemaakt. Maar in werkelijkheid ziet u het nooit meer terug, want de bekende van u weet van niks; het is oplichting.

Lees er meer over in de tip 'Trap niet in whaling'.

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software zoals virussen. Het doel van malware: de computer beschadigen, privacygevoelige informatie onderscheppen, advertenties tonen of de controle van de pc overnemen. Malware kan op diverse manieren op een computer terechtkomen, bijvoorbeeld via de installatie van een gratis programma of via een schimmige website. Een goede virusscanner beschermt de pc tegen de meeste malware. Gebruik altijd één virusscanner en zorg dat deze scanner regelmatig een volledige systeemscan uitvoert. Verder is het raadzaam om altijd de nieuwste updates van Windows te installeren. Hiermee dicht Microsoft regelmatig veiligheidslekken in het besturingssysteem.

Meer informatie in de volgende artikelen en tips:

Ransomware is een zeer agressieve vorm van malware. Als u hiermee te maken krijgt, gijzelen internetcriminelen uw pc. Er verschijnt een melding op het scherm dat u alleen toegang krijgt na het betalen van een geldbedrag. De oplichters zeggen dat ze uit naam van de politie handelen. Er verschijnt bijvoorbeeld een melding dat er nog een verkeersboete openstaat. De 'politie' blokkeert de computer totdat het bedrag is betaald. Uiteraard is dit bericht in werkelijkheid niet afkomstig van de politie en uw pc blijft soms ook na betaling vergrendeld.

Bent u onverhoopt slachtoffer van ransomware? Betaal in ieder geval nooit het gevraagde bedrag! Er bestaan verschillende methoden om ransomware te verwijderen. Een bekende manier is door uw pc in de veilige modus op te starten en het programma MalwareBytes Anti-Malware uit te voeren. U leest in het artikel 'Malwarebytes Anti-Malware gebruiken' hoe dit programma werkt. Als deze methode het probleem niet oplost, kunt u Windows opnieuw installeren. Schakel hiervoor zo nodig een specialist in.

Spam is ongewenste e-mail. Veel e-maildiensten hebben een spamfilter waardoor deze e-mails in een aparte map zijn verzameld. De inhoud bestaat bijvoorbeeld uit een reclameboodschap. Ga nooit op dergelijke berichten in. Als er in het bericht een hyperlink aanwezig is, kunt u daar beter niet op klikken. Hiermee installeert u mogelijk een virus of komt u op een phishingwebsite terecht.

Wilt u meer lezen over veilig internetten? Lees dan onze tip 'Hoofdregels veilig internetten'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.