Menu Zoek

Waaraan denken als ik met Facebook stop?

Facebook-account opzeggenWie afstand wil nemen van Facebook, heft via enkele muisklikken zijn account op. Maar hoe doe je dat zonder voorgoed persoonlijke gegevens kwijt te raken?

Iedereen maakt eigen afwegingen voor het al dan niet opzeggen van Facebook. Zo hebben veel mensen er moeite mee dat het Amerikaanse miljardenbedrijf allerlei persoonlijke gegevens verzamelt. Het bedrijf weet onder meer welke websites leden bezoeken, waarna er op het Facebook-profiel persoonsgerichte advertenties verschijnen. Verder stuiten gebruikers geregeld op nepnieuws en misleidende reclame. Misschien bent u daarnaast uitgekeken op de profielenwebsite of stoort zich aan berichten van vrienden.

Veel mensen gebruiken het Facebook-account om bij andere websites en apps in te loggen. Denk aan Spotify voor het luisteren van muziek of Netflix voor het kijken van series. Ook Videoland, Datumprikker, Marktplaats en tal van andere diensten ondersteunen zo'n zogeheten koppeling met Facebook. Wilt u stoppen met de profielenwebsite, dan is het verstandig om eerst alle koppelingen met andere diensten te verbreken. Na het verwijderverzoek is het namelijk belangrijk dat u nergens meer via uw Facebook-account inlogt, dus ook niet bij gekoppelde diensten. Doet u dat wel, dan activeert u daarmee onbedoeld uw Facebook-profiel. Verbreek via onderstaande instructies de verbinding met externe diensten.

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het kleine driehoekje > Instellingen.
  • Klik aan de linkerkant op Apps en websites.
  • Zet achter iedere gekoppelde dienst een vinkje. Klik hierbij zo nodig op See More om meer gekoppelde diensten weer te geven.
  • Klik op Verwijderen > Verwijderen > Klaar.

Na verwijdering van uw Facebook-account moet u voor bepaalde apps en websites mogelijk een nieuw account aanmaken.

Na het opzeggen van het Facebook-account gaan alle persoonlijke foto's, video's en berichten verloren. Dat is natuurlijk zonde! Gelukkig bevat de profielenwebsite een functie om een kopie van privégegevens op de computer te bewaren.

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het kleine driehoekje > Instellingen.
  • Klik aan de linkerkant op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Je gegevens downloaden.
  • Er verschijnt een overzicht met gegevens die Facebook bewaart. Wilt u iets niet opslaan? Wis dan het vinkje achter de betreffende categorie.
  • Klik op Bestand maken.

Kopie Facebook-gegevens downloaden

  • De kopie is aangevraagd. Zodra Facebook alle gegevens heeft verzameld, ontvangt u een e-mail. Dat duurt meestal enkele minuten. Klik in de ontvangen e-mail op Beschikbare bestanden.
  • Klik op Downloaden en sla het zip-bestand op.
  • Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand en klik op Alles uitpakken.
  • Klik op Bladeren en ga naar de locatie waar u de gegevens wilt opslaan.
  • Klik op Map selecteren en Uitpakken.

Er bevindt zich nu een kopie met persoonlijke Facebook-gegevens op uw computer.

Een digitaal leven zonder Facebook valt gebruikers soms zwaarder dan ze vooraf kunnen inschatten. Zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om avonturen van (klein)kinderen te volgen, terwijl het contact met oude bekenden misschien wel stilaan verwaterd. Bij enige twijfel is het daarom verstandig om het profiel eerst te deactiveren. Uw keuze is daarmee nog niet definitief, want u kunt het account op ieder moment weer herstellen. Zie het als een vorm van bedenktijd.

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het kleine driehoekje > Instellingen.
  • Klik aan de linkerkant op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Deactiveren en verwijderen.
  • Controleer of 'Account deactiveren' is geselecteerd en klik op Doorgaan naar account deactiveren.
  • Typ het wachtwoord en klik op Doorgaan.
  • Facebook wil graag weten waarom u het account stopzet. Selecteer bijvoorbeeld 'Ik vind Facebook niet nuttig' of 'Ik voel me niet veilig op Facebook'. Afhankelijk van uw keuze verschijnt er mogelijk een melding met aanvullende informatie. Klik in dat geval op Sluiten.

Facebook-account deactiveren

  • Zet eventueel een vinkje bij Afmelden voor toekomstige e-mails van Facebook.
  • Klik op Deactiveren > Nu deactiveren.

Wie geen enkele twijfel kent, zegt Facebook definitief vaarwel. De profielenwebsite houdt overigens nog wel een slag om de arm. Facebook verwijdert dertig dagen na het opzeggen van het profiel alle accountgegevens. Na deze periode is er dus geen weg meer terug.

  • Ga naar www.facebook.com en log in.
  • Klik rechtsboven op het kleine driehoekje > Instellingen.
  • Klik aan de linkerkant op Je Facebook-gegevens.
  • Klik op Deactiveren en verwijderen.
  • Selecteer 'Account permanent verwijderen' en klik op Doorgaan naar account verwijderen> Account verwijderen.
  • Typ het wachtwoord en klik op Doorgaan > Account verwijderen.

Krijgt u na een tijdje spijt? Log binnen dertig dagen in op Facebook en klik op Verwijderen annuleren. Het account is nu weer actief.

Na het opheffen van een Facebook-account zijn de mobiele apps Facebook en Messenger overbodig. Die kunt u dus wissen. Als u niet weet hoe dat werkt, vindt u elders op SeniorWeb hiervoor instructies. Lees hiervoor de tip 'App verwijderen van Android-apparaat' of 'App verwijderen van iPad of iPhone'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.