Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wachtwoord vergeten, wat nu?

Wachtwoord vergetenWie het wachtwoord van een site of dienst vergeet, kan niet meer inloggen. Hoe is dit op te lossen?

Wachtwoorden en acounts. Online kun je er niet omheen. Elke dienst op internet gebruikt ze om in te loggen. Het nut ervan is duidelijk. Maar veel gebruikers worstelen met het onthouden en uit elkaar houden van al die wachtwoorden. Dus ja, soms vergeet je er wel eens eentje. Maar wat dan?

Bij alle accounts is het mogelijk het wachtwoord te herstellen. Waarbij men met 'herstellen' bedoelt dat u een nieuw wachtwoord kunt instellen, zonder het oude te hoeven kennen.

Accounts zijn beveiligd met een wachtwoord om ervoor te zorgen dat alleen de eigenaar toegang heeft. Dus het is logisch dat een wachtwoord niet zomaar hersteld kan worden. Meestal wordt wachtwoordherstel uitgevoerd via een e-mail. Aan een account is namelijk (meestal) een e-mailadres gekoppeld. Wie wachtwoordherstel aanvraagt, krijgt een e-mail op dat opgegeven e-mailadres. Via een link in die mail kan een nieuw wachtwoord worden ingesteld. Deze herstel-link is meestal maar korte tijd geldig.

Sommige diensten beveiligen wachtwoordherstel op een andere manier. Er wordt bijvoorbeeld een code verstuurd via een sms'je. Dat kan natuurlijk alleen wanneer u vooraf een telefoonnummer hebt opgegeven bij uw account.

Een andere hersteloptie verloopt via zogeheten beveiligingsvragen. Dat werkt als volgt: bij het aanmaken van een account worden een paar (willekeurige) vragen gesteld. Bijvoorbeeld de naam van het eerste huisdier, favoriete film of geboorteplaats. De gebruiker vult de antwoorden in. Is wachtwoordherstel nodig, dan moeten eerst de antwoorden op deze vragen worden ingevuld.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.