Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 13 september 2021

Wachtwoorden bewaren

Veel mensen worden tureluurs van alle wachtwoorden die ze moeten aanmaken en vervolgens onthouden. Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor het opslaan en bewaren van wachtwoorden.
Wachtwoorden gemakkelijk onthouden, begint al bij het aanmaken ervan. Er zijn trucjes waarmee u goed te onthouden wachtwoorden maakt die ook nog eens sterk zijn. Dat betekent: niet makkelijk te kraken door kwaadwillenden.

Bij veel websites waar u in moet loggen (bijvoorbeeld Facebook of bij SeniorWeb als u lid bent) is er de optie om ingelogd te blijven. U vinkt dan bijvoorbeeld Laat mij aangemeld blijven of Ingelogd blijven aan. De website onthoudt de inloggegevens zodat u ze een volgende keer niet meer in hoeft te vullen. Dit werkt via een cookie.

Het voordeel is dat u eenmalig inlogt. Het nadeel is dat als anderen de pc gebruiken, zij meteen uw accounts zien als ze de betreffende website openen. Doe dit dus alleen op uw eigen computer die u hebt vergrendeld met een wachtwoord. Na het verwijderen van cookies, bijvoorbeeld tijdens het opschonen van het internetprogramma, moet u opnieuw uw inloggegevens invullen.

Veel browsers bieden de mogelijkheid om wachtwoorden te onthouden. De volgende keer dat u op de computer met die browser de website bezoekt, staan de wachtwoorden al voor u ingevuld. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk, maar veiliger is het om gebruik te maken van een zogenaamde wachtwoordmanager.

Een wachtwoordmanager werkt als een kluis. In deze digitale kluis zitten wachtwoorden. U hebt alleen met een 'sleutel' toegang. Deze digitale sleutel is het enige wachtwoord dat u echt nog moet onthouden. Dit ene wachtwoord geeft toegang tot alle bewaarde wachtwoorden in de kluis. Na de eerste keer inloggen op een site vult de wachtwoordmanager automatisch het wachtwoord in. Zet na gebruik de manager uit, en om hem weer te gebruiken is alleen uw 'sleutel' nodig om op alle sites automatisch ingelogd te worden.

Een goede Nederlandstalig wachtwoordmanager is LastPass. Dit programma is op de Windows-pc, Mac en mobiele apparaten (tablets en smartphones tegen betaling) te gebruiken. Installeer het programma en zet een invoegtoepassing in de browser. Dit is eigenlijk een extra knop waarmee u toegang hebt tot verschillende functies van LastPass, tijdens het surfen op internet.

Wanneer u op een website inlogt, vraagt het programma of het het wachtwoord moet opslaan. U hoeft de volgende keer dan niet meer de inloggegevens in te vullen. Nieuw wachtwoord aanmaken? Dit kan LastPass voor u bedenken. Een sterker wachtwoord kan niemand maken. Het nadeel hiervan is wel dat u dan écht afhankelijk bent van het programma. Lees hier hoe u het programma gebruikt.

Apple-gebruikers kunnen de wachtwoordmanager van Apple zelf gebruiken. Dat is de sleutelhanger (keychain in het Engels). Die is bedoeld voor het bewaren van wachtwoorden op de iPad, iPhone en/of Mac. Deze kunnen zowel lokaal, op de computer als in de cloud worden opgeslagen. Lees meer in het artikel over de iCloud-sleutelhanger.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.