Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 23 maart 2021

Wandelen met apps

Een smartphone hebt u altijd op zak, dus waarom nog een papieren routekaart meenemen als u een wandelroute ook met behulp van een app kunt volgen? Twee Ambassadeurs gaan voor ons met verschillende apps op pad. Hoe is het aanbod van de wandelroutes? En werkt het in de praktijk naar wens?

Ambassadeurs Rob Dollekens en Joop Bisschop testen beiden twee apps. Zij nemen de volgende apps onder de loep:

  1. Klompenpaden
  2. Wandelen en daaruit het onderdeel Natuurwandelingen
  3. Natuurroutes
  4. AbelLife

Veel routes zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden. U downloadt de route op uw smartphone (voordat u op pad gaat via wifi) en loopt de route daarna via gps. We gaan de apps in dit artikel langs.

Een eerste impressie krijgt u in onderstaande video:

Klompenpaden zijn 'rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap', zoals zij zelf aangeven. De paden bevinden zich in midden Nederland.

De wandelingen in de app zijn gesorteerd op alfabet, maar u kunt ook sorteren op de lengte en nabijheid van een wandeling. Helaas zijn niet alle bestaande Klompenpaden opgenomen in de app. Elke route bevat een omschrijving van de omgeving en u krijgt informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en parkeergelegenheid. Als honden in het gebied verboden zijn, leest u dat ook.

Rob heeft het Nesserpad belopen, een route in de buurt van Eemnes. De routebegeleiding verliep goed en u krijgt leuke extra informatie over de omgeving. Een kilometeraanduiding tot het volgende rustpunt zou nog wel een goede toevoeging zijn. Het Noorden, het Zuiden en de looprichting zijn niet heel duidelijk, maar dat belemmert uiteindelijk niet in het lopen van de route.

Rob: 'De app Klompenpaden heeft uitgebreide mogelijkheden, maar het duurt even voordat je precies door hebt hoe alles werkt.' U hebt er dus wel een beetje geduld voor nodig.

Meer informatie en downloaden:

200913_Wandelapps_Klompenpaden

De app Wandelen wordt uitgegeven door Wandelen in Nederland. In deze app zijn verschillende 'subapps' opgenomen. Daarvan keken wij naar Natuurwandelingen. Deze bevat wandelingen uit alle provincies, terug te vinden op een kaart of in een lijst. Niet alle routes zijn nog in kaart gebracht, maar daar kunt u de redactie bij helpen!

Rob heeft de Oertijdwandeling gelopen. Deze bevindt zich in de buurt van Lage Vuursche. Een nadeel van de app is dat de afzonderlijke wandelingen niet op naam terug te vinden zijn. De Oertijdwandeling staat in de lijst in dit geval onder het kopje 'Vuursche' en alleen daar kan op worden gezocht. Op de gps-route staan geen paden aangegeven, maar looprichtingen. Rob vindt dat het wandelen daar avontuurlijker van wordt. En omdat er voor de rest geen toeters en bellen bij zitten, is de app toch makkelijk in gebruik.

De Natuurwandelingen zijn ook met gekleurde paaltjes aangegeven. Een leuke extra is dat u zelf een ontbrekende wandeling kunt 'opnemen' via de gps op uw smartphone. U volgt dan ouderwets de paaltjes. De opgenomen route stuurt u naar de redactie van Wandelen in Nederland en als dank daarvoor kunt u alle routes uit een provincie gratis downloaden.

Meer informatie en downloaden:

200913_Wandelapps_Wandelen

Natuurmonumenten biedt de app Natuurroutes aan. Deze app heeft een ruime keuze aan wandelroutes met interessante informatie over de omgeving.

Joop heeft de route 'Boekesteyn, Schaap en Burgh en Bantam' gelopen. Deze route leidt langs het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's Graveland. Hij had een goede wandelervaring, de route verliep soepel. De app biedt u op verschillende plekken meer informatie over de omgeving, de tekst is niet alleen te lezen, maar wordt ook voorgelezen. Zo kunt u rondkijken terwijl u de informatie tot u krijgt.

Meer informatie en downloaden:

200913_Wandelapps_NatuurRoutes

AbelLife heeft een ruim aanbod aan wandel- en fietsroutes. Op de website wordt de app goed gepresenteerd, maar tijdens onze wandeltest kwam AbelLife niet goed uit de verf. Joop was van plan de 'Waanzinnige architectuur in Almere' te bewonderen, maar vond de app waardeloos. 'De gps werkte niet waardoor na 200 meter het bericht verscheen: "u heeft het einde van de route bereikt".' Bovendien was er wel betaald voor een route, maar deze stond uiteindelijk niet op de telefoon. Na contact met de uitgever van de app, kon Joop de aangekochte routes pas op de telefoon krijgen.

Wij ondervonden ook problemen met het binnenhalen van een route, maar een paar dagen later werkte het ophalen en openen van de routes wel zoals de bedoeling was. Een uitzondering of geeft de app vaker problemen? U kunt onder aan dit artikel een reactie achterlaten om uw ervaringen met de app te delen.

Meer informatie en downloaden:

200913_Wandelapps_Abellife

Kunt u de papieren routebeschrijving thuislaten? Op basis van de ervaring met AbelLife raden wij aan toch iets op papier mee te nemen. Zo valt uw uitstapje niet in het water als de app het onverhoopt niet doet. Ook vreet de routebegeleiding energie, dus als u onderweg vaak controleert of u wel goed gaat en u een lange tocht loopt, bestaat het risico dat uw batterij op een gegeven moment leeg is. Ervaar zelf hoe snel dit gaat, door eerst eens een korte route te lopen.

Toch heeft een app veel voordelen. Rob: 'Je haalt de telefoon makkelijker uit je zak dan een boekje met een routebeschrijving en je hoeft ook het punt waar je bent niet meer op te zoeken. Je ziet in een oogopslag waar je bent en of je nog goed gaat. Je loopt ook makkelijker door zonder dat je het gesprek met je wandelmaatje hoeft te onderbreken.'

Kortom, wandelen met de routebegeleiding op de smartphone is zeker het proberen waard. En met de eerste drie apps die we hebben besproken, hebt u veel leuke routes tot uw beschikking.

Wilt u tussentijds de korte route terug naar uw auto of de bushalte? Met de app Google Maps kunt u de snelste route naar de eindbestemming opzoeken.

Meer informatie en downloaden:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.