Wandelroutes vinden en lopen met apps
Eens toe aan een nieuw rondje om te lopen? Er zijn vele apps die mooie wandelroutes verzamelen. We zetten de handigste wandelapps op een rijtje.
Wandelapp Klompenpaden: door het boerenland
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland en door landgoederen in Utrecht en Gelderland. De routes zijn tussen de 5 en 15 kilometer lang. Er zijn natuurlijk zat boekjes over deze paden, maar de app is ook erg handig. Zoek op de kaart naar mooie routes of gebruik filters om alle routes van bijvoorbeeld een bepaalde lengte te verzamelen. Onderweg geeft de app informatie over de omgeving, zoals foto's of filmpjes met achtergrondinformatie. Hier hoeft u niet zelf op te letten. De app geeft een geluidssignaal als u bij een informatiepunt komt.
Voor- en nadelen van de app Klompenpaden op een rijtje:
+ Er zijn zo'n 120 Klompenpaden die de app-gebruiker snel kan filteren.
+ De routes downloaden is mogelijk, dus onderweg heeft de app niet per se internet nodig.
+ De gebruiker ziet zowel zijn eigen locatie als de wandelroute op de kaart. Dat navigeert makkelijk.
+ De app geeft extra informatie over de omgeving.
- De routes zijn alleen in de provincies Utrecht en Gelderland.
Download de app voor Android-apparaten in de Play Store en voor iPads en iPhones in de App Store.
Wandelen-app: alle wandelingen bij elkaar
De app Wandelen heeft meer dan tweehonderd gratis routes in Nederland en een aantal in Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Er zijn meer routes, maar daarvoor moet worden betaald. Gebruikers kunnen in het menu kiezen voor wandelingen door de stad, langeafstandswandelingen en NS-wandelingen (van station naar station). Ook de Klompenpaden zijn erin verwerkt. Zoeken door de wandelroutes kan met behulp van filters om bijvoorbeeld te selecteren op lengte van een tocht.
Tijdens het lopen geeft de app op de kaart zowel de route als uw locatie aan. Zo kunt u dus elk moment controleren of u nog op de goede weg bent. Een nadeel van de app is dat er geen routes in kunnen worden gedownload. Gebruik onderweg kost dus data uit de databundel. De Wandelen-app kan ook de route die u loopt opnemen. Zo kunt u de afgelegde route later terugkijken en eventueel delen met anderen.
De voor- en nadelen van de Wandelen-app op een rij:
+ Meer dan 200 routes in Nederland.
+ De gebruiker ziet zowel zijn eigen locatie als de wandelroute op de kaart.
- Routes downloaden is niet mogelijk.
De app is er voor Android-toestellen in de Play Store en voor iPads en iPhones in de App Store. Aan de gebruikerservaringen te zien, werkt de app beter voor Android dan voor iOS.
Route.nl: selecteer op thema of soort landschap
Route.nl is een gratis app met ruim 3000 wandel- en fietsroutes. De app combineert eigen routes en die van andere partijen, zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en VVV. Zoek in de app routes door te filteren op bijvoorbeeld provincie, afstand, themaroutes (denk aan picknickroutes of molenroutes) en soort landschap (stadspark, duinen, bos). Bij elk traject staat aangegeven wat de lengte en het hoogteverschil is en hoeveel kilocalorieën de wandelaar onderweg verbrandt.
De plus- en minpunten van de Route.nl-app:
+ Duizenden wandel- en fietsroutes in Nederland, België en Duitsland.
+ Ervaringen van andere wandelaars zijn zichtbaar bij de routes.
+ De gebruiker kan zelf routes samenstellen (maximaal drie).
+ Ook via de website van Route.nl kunnen gebruikers wandelroutes zoeken en opslaan.
- Gebruikers moeten eerst een account aanmaken en daarbij hun e-mailadres opgeven.
- Alleen betalende gebruikers kunnen routes downloaden. Ook de (gesproken) navigatie en het onbeperkt samenstellen van routes is alleen aan betalende gebruikers voorbehouden.
- De app promoot de betaalde functies veel, dat kan storend zijn.
Download de app voor Android-apparaten in de Play Store of voor de iPad en iPhone in de App Store.
Natuur Routes van Natuurmonumenten
De app Natuur Routes is gemaakt door Natuurmonumenten. Boswachters van de natuurbeschermingsorganisatie hebben er zowel wandel-, fiets- als kanoroutes ingestopt. Zoek een route op de kaart of met behulp van filters, bijvoorbeeld door te filteren op de lengte van routes. Ook rolstoel- of hondenvriendelijke routes zijn te filteren. Lees onderweg op sommige trajecten over de omgeving en sla favoriete routes op. Helaas zijn slechts drie wandelroutes gratis voor wie geen lid is of een abonnement heeft.
De voor- en nadelen van de Natuur Routes-app:
+ Meer dan 300 routes, getipt door boswachters.
+ U kunt selecteren op rolstoeltoegankelijkheid en of (aangelijnde) honden welkom zijn.
+ De routes downloaden is mogelijk, dus internetten onderweg is niet nodig.
+ De gebruiker ziet zowel zijn eigen locatie als de wandelroute op de kaart.
+ Onderweg komt u iets te weten over de omgeving.
- Groot nadeel is dat slechts drie routes gratis zijn. Alleen leden van Natuurmonumenten en mensen die ‘route-abonnee’ worden, kunnen onbeperkt routes downloaden. Abonnee worden kost 4,99 euro per jaar (maart 2021).
De app is er voor Android-toestellen in de Play Store en voor iPads en iPhones in de App Store.
Niet vergeten
Controleer voor u op pad gaat of het wel lekker wandelweer wordt, daar helpt de weerkaart van Weeronline bij. En bent u actief op de app Ommetje, vergeet dan natuurlijk niet om ook die app te starten!