U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

Wat is nieuw in macOS Ventura?

Artikel

Voor Mac-computers is er een nieuwe versie van het besturingssysteem. Bekijk wat u kunt verwachten in macOS Ventura.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
5,0 / 5 (1 stem)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 2 nov 2022

Besturingssysteem Mac

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Zo'n systeem is nodig om de computer z'n werk te laten doen. Op 24 oktober 2022 lanceerde Apple de nieuwste versie: macOS 13 Ventura. Met elke upgrade wil Apple z'n computers beter laten werken. Wat is er nieuw in Ventura?

Systeeminstellingen

Systeeminstellingen is de plek om de Mac in te stellen. Dit menu zag er al jaren hetzelfde uit. In macOS Ventura heeft het een nieuw uiterlijk. Gebruikers van een iPhone of iPad komt het vast bekend voor. Het menu lijkt op de app Instellingen op deze apparaten. In de linkerkolom staan onderdelen. Klik op zo'n onderdeel om de mogelijke instellingen te bekijken in de rechterkolom.

Stage Manager

De nieuwe functie Stage Manager zorgt ervoor dat u makkelijker kunt werken op de Mac. Het geeft een overzicht van alle openstaande programma's. Deze staan onder elkaar aan de linkerkant van het scherm. In het midden is het actieve programma te zien. Daardoor wisselt u makkelijker tussen programma's.

Passkeys

Apple wil met Passkeys af van een wereld vol wachtwoorden. U logt in op bijvoorbeeld een website met de inlogtechniek van een Apple-apparaat. Bijvoorbeeld een Mac met Touch ID of een iPhone met Face ID. Hierdoor hoeft u geen wachtwoord meer in te vullen. Daarvoor moeten diensten de functie natuurlijk wel gebruiken. Op het moment zijn dat er nog maar een paar. De kans is groot dat dit aantal snel groeit.

Nieuwe mogelijkheden app Mail

De app Mail heeft een aantal vernieuwingen. Het is mogelijk om een mail in te plannen. Bepaal het moment waarop de mail verzonden wordt. Bent u iets vergeten in een mail? Annuleer dan de verzending. Dat kan tot 30 seconden nadat u op de verzendknop hebt gedrukt. Gelukkig helpt de app Mail u ook al om niets te vergeten. Merkt het programma dat een bijlage of ontvanger mist, dan geeft het een seintje. Tot slot kunt u bij een mail ook een herinnering instellen. De mail komt dan weer op het ingestelde moment in beeld.

Andere aanpassingen

In macOS Ventura zitten nog veel meer (kleine) aanpassingen. Spotlight heeft een nieuw uiterlijk en meer mogelijkheden. In deze zoekfunctie is het makkelijker om naar afbeeldingen te zoeken. Op de computer zitten nieuwe toegankelijkheidsfuncties en is de beveiliging verbeterd. 

Op welke apparaten?

Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar macOS Ventura. Sommige oudere modellen vallen af. Bijvoorbeeld de MacBook 2016, MacBook Air 2015 en 2017, iMac 2015. Bekijk welk model u hebt door te klikken op het Apple-logo en daarna op Over deze mac.  

De volgende computers en laptops zijn geschikt voor macOS Ventura:  

  • MacBook 2017
  • MacBook Air 2018 en nieuwer
  • MacBook Pro 2017 en nieuwer
  • iMac 2017 en nieuwer
  • iMac Pro
  • Mac Pro 2019 en nieuwer
  • Mac Studio 2022
  • Mac Mini 2018 en nieuwer

macOS Ventura installeren

De upgrade naar macOS Ventura is sinds 24 oktober beschikbaar. Wilt u de upgrade installeren? Volg de stappen in het artikel ‘Mac-computers: nieuwste versie macOS installeren’.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven