Menu Zoek

Wat is nieuw in macOS Ventura?

Wat is nieuw in macOS Ventura?Voor Mac-computers is er een nieuwe versie van het besturingssysteem. Bekijk wat u kunt verwachten in macOS Ventura.

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Zo'n systeem is nodig om de computer z'n werk te laten doen. Op 24 oktober 2022 lanceerde Apple de nieuwste versie: macOS 13 Ventura. Met elke upgrade wil Apple z'n computers beter laten werken. Wat is er nieuw in Ventura?

Systeeminstellingen is de plek om de Mac in te stellen. Dit menu zag er al jaren hetzelfde uit. In macOS Ventura heeft het een nieuw uiterlijk. Gebruikers van een iPhone of iPad komt het vast bekend voor. Het menu lijkt op de app Instellingen op deze apparaten. In de linkerkolom staan onderdelen. Klik op zo'n onderdeel om de mogelijke instellingen te bekijken in de rechterkolom.

De nieuwe functie Stage Manager zorgt ervoor dat u makkelijker kunt werken op de Mac. Het geeft een overzicht van alle openstaande programma's. Deze staan onder elkaar aan de linkerkant van het scherm. In het midden is het actieve programma te zien. Daardoor wisselt u makkelijker tussen programma's.

Apple wil met Passkeys af van een wereld vol wachtwoorden. U logt in op bijvoorbeeld een website met de inlogtechniek van een Apple-apparaat. Bijvoorbeeld een Mac met Touch ID of een iPhone met Face ID. Hierdoor hoeft u geen wachtwoord meer in te vullen. Daarvoor moeten diensten de functie natuurlijk wel gebruiken. Op het moment zijn dat er nog maar een paar. De kans is groot dat dit aantal snel groeit.

De app Mail heeft een aantal vernieuwingen. Het is mogelijk om een mail in te plannen. Bepaal het moment waarop de mail verzonden wordt. Bent u iets vergeten in een mail? Annuleer dan de verzending. Dat kan tot 30 seconden nadat u op de verzendknop hebt gedrukt. Gelukkig helpt de app Mail u ook al om niets te vergeten. Merkt het programma dat een bijlage of ontvanger mist, dan geeft het een seintje. Tot slot kunt u bij een mail ook een herinnering instellen. De mail komt dan weer op het ingestelde moment in beeld.

In macOS Ventura zitten nog veel meer (kleine) aanpassingen. Spotlight heeft een nieuw uiterlijk en meer mogelijkheden. In deze zoekfunctie is het makkelijker om naar afbeeldingen te zoeken. Op de computer zitten nieuwe toegankelijkheidsfuncties en is de beveiliging verbeterd.

Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar macOS Ventura. Sommige oudere modellen vallen af. Bijvoorbeeld de MacBook 2016, MacBook Air 2015 en 2017, iMac 2015. Bekijk welk model u hebt door te klikken op het Apple-logo en daarna op Over deze mac.

De volgende computers en laptops zijn geschikt voor macOS Ventura:

 • MacBook 2017
 • MacBook Air 2018 en nieuwer
 • MacBook Pro 2017 en nieuwer
 • iMac 2017 en nieuwer
 • iMac Pro
 • Mac Pro 2019 en nieuwer
 • Mac Studio 2022
 • Mac Mini 2018 en nieuwer

De upgrade naar macOS Ventura is sinds 24 oktober beschikbaar. Wilt u de upgrade installeren? Volg de stappen in het artikel ‘Mac-computers: nieuwste versie macOS installeren’.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.