Menu Zoek

Wees voorbereid op een computercrash

Voorbereid op een computercrash

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een pc kan er elk moment de brui aan geven, al snorren de meeste machines onbekommerd jarenlang door. Wie verstandig is bereidt zich voor op de ramp van een computercrash.

Een back-up maken is om meerdere redenen verstandig. Een pc kan niet alleen crashen, maar kan ook worden gestolen. Maak daarom altijd een reservekopie van belangrijke bestanden. Zie daarvoor de artikelen 'Windows 10: een back-up maken en terugzetten' of 'Windows 11: een back-up maken en terugzetten'.

Geen zin om lang stil te staan bij alle back-upmogelijkheden? Op computers met Windows is standaard OneDrive geïnstalleerd, de gratis cloudopslagdienst van Microsoft. In de basis is dit programma een map op de computer. Alle bestanden in die map worden ook opgeslagen op een veilige plek op internet (in de cloud, zoals dat wordt genoemd). Dit gaat volautomatisch (bij een werkende internetverbinding). Crasht de pc dan zijn alle in OneDrive opgeslagen bestanden veilig. Het artikel 'OneDrive gebruiken voor back-up' somt alle voor- en nadelen op.

Bent u net lekker bezig met een huishoudboekje in Excel of in een document in Word, stopt de pc er ineens mee. Alle arbeid is dan verloren, tenzij u AutoHerstel gebruikt. Deze optie slaat automatisch een tussentijdse versie op van een document. U stelt zelf in hoe vaak dit moet gebeuren. Bijvoorbeeld eens in de tien minuten of iedere minuut. Valt de computer uit dan is er nooit meer dan dat aantal minuten werk verdwenen. Een geruststellende gedachte. Het artikel 'Word-documenten terug met AutoHerstel' laat zien hoe AutoHerstel ingesteld kan worden. Weliswaar alleen voor Word-documenten, maar de stappen zijn in Excel precies hetzelfde.

Een goed onderhouden apparaat gaat langer mee. Natuurlijk zijn er geen garanties te geven maar wie de pc op orde houdt loopt minder risico op vervelende uitvallers. Zorg ervoor dat de computer voorzien is van de laatste updates en ruim overbodige bestanden op.

Tot slot: zijn er programma's waar u veel gebruik van maakt en die niet een standaard onderdeel zijn van Windows? Zorg dat u een back-up hebt van de installatiebestanden zodat u ze opnieuw kunt installeren. In geval van betaalde software: bewaar de licentie goed zodat u deze opnieuw kunt gebruiken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.