Menu Zoek

Voorkom drama bij crash computer

rc2ve23p

Een kapotte computer of harde schijf is een groot probleem. Maar niet als u een goede back-up hebt. En ook zonder back-up zijn er nog opties.

Wil de computer of externe harde schijf niet meer starten, bijvoorbeeld na een val? Oei, dan is het goed mis. Gelukkig hebt u een back-up van uw bestanden. Toch? En zo niet, dan zijn er bedrijven die de bestanden soms nog kunnen redden. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg dus voor een back-up van de (belangrijkste) bestanden op het apparaat. Sla een reservekopie bijvoorbeeld op bij een clouddienst. Of maak op een externe harde schijf automatisch een back-up in Windows 10 of Windows 11.

Een harde schijf kan kapotgaan, bijvoorbeeld door waterschade of slijtage. Dat geldt voor de externe schijf die u met de computer verbindt. Maar ook voor de schijven in de computer of laptop. Wie een goeie back-up heeft, kan de schijf laten vervangen of een nieuw apparaat kopen. Zet de bestanden van de back-up over en klaar is Kees. Zonder back-up wordt het lastig om dierbare foto's en bestanden terug te krijgen. In sommige gevallen is het nog mogelijk om gegevens van de schijf te halen. Lukt dat niet, dan zijn ze voor altijd verloren.

Gegevens van een gecrashte harde schijf halen kunt u niet zelf. Experts kunnen soms nog steeds bij de gegevens van een schijf. Maar de bestanden terughalen is natuurlijk niet gratis. Stellar Data Recovery is een Nederlands bedrijf dat harde schijven repareert en gegevens van kapotte schijven redt. Zij werken met 'no cure no pay'. U betaalt alleen als het hen lukt data van de schijf te redden. Een ander bedrijf dat dit doet is Ontrack. Via Google zijn er nog meer te vinden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.