Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Welke inlogmethoden zijn er allemaal?

Inloggen met een vingerafdrukEen wachtwoord is velen bekend. Maar hoe zit het met de vingerafdruk, gezichtsherkenning, pincode en het beveiligingspatroon?

Om een apparaat te beschermen is het verstandig om een vergrendeling te gebruiken. In het verleden was dat standaard een wachtwoord op de computer en een pincode voor op de mobiele telefoon. Inmiddels zijn de opties om in te loggen flink uitgebreid. Welke optie het meest geschikt is voor u, is persoonlijk. Maar helemaal geen beveiliging instellen raden we af. Iedereen kan dan namelijk zomaar de pc, tablet of telefoon ontgrendelen.

Het beveiligingspatroon is een simpele beveiliging, die op apparaten met een aanraakscherm te vinden is. Op het scherm staan negen stippen in een opstelling van drie bij drie. Vorm met een vinger een patroon door de stippen te verbinden. Iedere keer dat u de telefoon wilt ontgrendelen, tekent u het patroon na. Het is makkelijk te onthouden, maar daarom ook makkelijker te achterhalen. Iemand die over uw schouder meekijkt, kan soms zo zien wat voor patroon u hebt.

Een vergrendelpatroon

Oud en vertrouwd, maar nog steeds hartstikke veilig: het wachtwoord. De meeste wachtwoorden hebben eisen, zoals 'minstens 8 tekens' of 'minstens 1 cijfer'. Daarmee dwingt het apparaat u om een sterk wachtwoord te maken. Over het algemeen geldt bij wachtwoorden: hoe langer, hoe beter. In het artikel 'Maak een sterk wachtwoord' leest u hoe u een sterk wachtwoord kunt maken.

Veel telefoons zijn van tevoren ingesteld met een pincode van vier cijfers. Wist u dat u ook een langere pincode kunt nemen? Net als bij wachtwoorden geldt hier: hoe meer cijfers, hoe veiliger. Met bijvoorbeeld acht cijfers zijn veel meer combinaties mogelijk en is het wachtwoord dus moeilijker te kraken. Hoewel het handig lijkt om een geboortedatum of trouwdatum te nemen, is dit juist onverstandig. Die data kunnen online vindbaar zijn, en dus makkelijker te kraken. Een combinatie is dan slimmer. Wat dacht u van uw postcode gevolgd door uw geboortejaar achterstevoren?

Op veel telefoons zit tegenwoordig een vingerafdrukscanner. U scant één of meerdere vingers in. Wanneer u de telefoon wilt ontgrendelen, houdt u de vinger even op de juiste plaats. Een vingerafdruk als inlog kan snel zijn én u hoeft geen wachtwoord te onthouden. Het nadeel is dat het nog niet altijd even handig werkt. Soms herkent het apparaat de vingerafdruk niet goed en bent u alsnog in de weer met wachtwoorden. Maar, stel dat uw telefoon gestolen wordt, dan kan de dief niet zomaar in het apparaat komen. Uw vingerafdruk is niet te raden.

Een vingerafdruk is uniek, maar een gezicht natuurlijk ook. Op een aantal laptops, tablets en mobiele telefoons is gezichtsherkenning beschikbaar. Bij het instellen maakt de camera een foto van uw gezicht en slaat deze op. Als het u het apparaat erbij pakt, scant deze automatisch het gezicht. Wordt u herkend, dan ontgrendelt het apparaat.

Ook hier geldt dat het een makkelijke manier van inloggen is. En net als bij een vingerafdruk, is uw gezicht niet zomaar na te bootsen. Maar ook gezichtsscanners zijn nog volop in ontwikkeling. Bij slecht licht, of als u ineens een andere bril op hebt, kan het zijn dat het apparaat u toch niet herkent.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.