Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 juni 2015

Windows Defender gebruiken (Windows 7)

Windows Defender is een antispywareprogramma. Dit beschermt uw computer tegen tal van schadelijke software die ongevraagd op uw pc verschijnt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u het programma in Windows 7 gebruikt.
Let op : U kunt dit programma gebruiken naast een antivirusprogramma. Hebt u het antivirusprogramma Microsoft Security Essentials geïnstalleerd, dan is Windows Defender daarin opgenomen. Gebruikt u Microsoft Security Essentials, dan is Windows Defender niet meer afzonderlijk beschikbaar.
Gebruik van het antivirusprogramma Microsoft Security Essentials raden wij trouwens af. Het is dan wel gebruiksvriendelijk, maar scoort niet goed als het gaat om beveiliging. U kunt ook een ander antivirusprogramma gebruiken. In dat geval kunt u Windows Defender daarnaast blijven gebruiken. Lees ook ons artikel 'Keuzehulp gratis virusscanner' voor meer informatie.
Spyware is een verzamelnaam voor programma's die gegevens over uw computer- en internetgebruik door kunnen sturen naar derden. Soms installeert u zo'n programma zonder dat u het in de gaten hebt. Niet altijd is spyware gevaarlijk, maar u wilt natuurlijk nooit software op uw computer waar u niet om hebt gevraagd. Sommige antivirusprogramma's verwijderen ook spyware, maar niet alle programma's doen dit of doen dit volledig. Het gebruik van een speciaal antispywareprogramma is daarom geen overbodige luxe. Scan uw computer regelmatig op spyware, bijvoorbeeld met het programma Windows Defender.

Windows Defender is een standaard onderdeel van Windows 7. Open het programma op de volgende manier:

  • Klik op de knop Starten linksonder in beeld.
  • Onderaan staat het zoekvak. Typ daarin het woord Defender.
  • Tijdens het typen zal boven het zoekvak de naam Windows Defender komen staan.
  • Klik op Windows Defender om het programma te starten.
Bovenaan het venster ziet u een aantal menuopties:
  • De knop 'Startpagina' brengt u te allen tijde terug naar het startvenster.
  • Met de knop 'Scan uitvoeren' wordt direct een scan uitgevoerd. Wilt u meer controle, klik dan op de pijl naast de tekst Scan uitvoeren. Een keuzemenu opent met de volgende opties: Snelle scan , Volledige scan en Aangepaste scan. Met de laatste optie kunt u zelf bepalen welke schijven of mappen u wilt laten scannen.
  • De knop 'Geschiedenis' laat een lijst zien van gevonden problemen en de actie die werd ondernomen.
  • Via de knop 'Hulpprogramma's' bereikt u een venster met instelmogelijkheden. Een belangrijke optie is 'Opties'. Zie stap 4.
  • De laatste optie is de knop 'Help'. Deze toont een venster met helpteksten voor het programma.
wd w7 menu

Het programma is geopend. Wanneer in het groen 'Er is geen ongewenste of schadelijke software gedetecteerd' staat, dan hoeft u niets te doen. Staat er echter in het geel 'Zoeken naar spyware en andere mogelijk ongewenste software', dan klikt u op Nu scannen . De computer scant alle bestanden. Dit kan even duren. Als er geen spyware is gevonden, krijgt u daarvan bevestiging in een groen vak.

Wanneer er na het scannen spyware is gevonden, krijgt u daar een melding van. U kunt per gevonden item kiezen of u het wilt negeren, in quarantaine plaatsen of verwijderen. U kunt het best klikken op Verwijderen.

WD w7 scannen

U kunt Defender ook automatisch periodiek laten scannen op spyware:

  • Klik op Hulpprogramma’s.
  • Klik op Opties.
  • Het moment waarop Defender start met scannen staat standaard ingesteld op 2.00 uur ’s nachts. Staat uw computer dan doorgaans uit, kies dan een ander tijdstip.
  • Klik op het pijltje onder 'Rondom deze tijd uitvoeren'.
  • Klik op de gewenste tijd, bijvoorbeeld 11:00 uur.
  • Klik op Opslaan.
  • Klik op het kruisje om het venster te sluiten.
WD w7 automatisch
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.