Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Yahtzee spelen op tablet of smartphone

Digitaal Yahtzee spelen

Grote straat, full house, yahtzee! Liefhebber van dobbelen, maar is er even niemand in de buurt voor een spelletje? Speel dan eens een potje in de app Yatzy.

Speel digitaal een potje Yahtzee in de app Yatzy. Speel tegen uzelf en overtref de eigen hoogste score of speel tegen een robot, iemand van het internet of iemand die naast u zit. De app is gratis te gebruiken, maar toont wel advertenties. Handig is dat Yatzy uitrekent hoeveel punten een worp opbrengt. U hoeft alleen nog maar de hoogste score te kiezen.

Download de app in de Play Store (Android) of App Store (iPad/iPhone).

Er zitten helaas wel een paar nadelen aan deze app. Yatzy is namelijk in het Engels. Maar wie het spel en de bijbehorende termen al kent, kan er desondanks prima mee uit de voeten. Een ander nadeel is dat u voor en na elk potje een vrij lange advertentie voorgeschoteld krijgt. De enige manier om dit te omzeilen is door de internetverbinding van het apparaat uit te zetten. U ontvangt dan geen berichtjes via bijvoorbeeld WhatsApp meer, maar telefonisch blijft u bereikbaar. Krijgt u toch een advertentie te zien, druk dan nergens op, maar wacht tot in een hoek van het scherm een kruisje verschijnt of een knop 'Sluiten’. Dit is vaak pas aan het einde van de advertentie.

Bij het allereerste gebruik is er een verplichte rondleiding door de app. Ook die is uiteraard in het Engels.

 • Tik op Play (Engels voor ‘spelen’). Er begint een proefspelletje om alle mogelijkheden te laten zien.
 • Tik op Roll (rollen) en daarna een aantal keer op Next (volgende).
 • Tik weer op Roll en tik op de stenen die aangewezen worden.
 • Tik nogmaals op Roll en tik opnieuw op de aangewezen dobbelsteen.
 • Tik nog een laatste keer op Roll en dan zijn die drie worpen van deze beurt klaar.
 • Kies een post om de score bij in te vullen. Tik bijvoorbeeld op het vakje achter de zes om daar de gegooide zessen in de vullen. Tik op Play om de keuze te bevestigen.
 • Tik een aantal keer op Next en daarna op No.
 • Tik op Write here en typ de naam waarmee u wilt spelen.
 • Tik op Ok.
 • Tik op het kruisje.

De introductie is klaar. Maak eventueel het proefspelletje af. U speelt dan tegen niemand. Liever tegen iemand spelen? Tik dan linksboven op de pijl.

Kies (voortaan) de tegenstander. Er zijn vier opties:

 • Solo: u speelt tegen niemand, het gaat om het verbeteren van de eigen hoogste score.
 • Online: speel een potje tegen iemand anders die toevallig ook online is. Bovenin, naast uw naam, telt een klok zestig seconden af. Rond de beurt af voor de klok bij de nul is. Op de rode dobbelstenen ziet u wat de tegenstanden doet tijdens zijn beurt.
 • Vs a friend: speelt tegen iemand die bij u is. Handig voor als u wel wilt spelen, maar geen dobbelstenen hebt. Geef het toestel steeds over als de ander aan de beurt is.
 • Vs a bot: hier krijgen spelers een computer als tegenstander. Bovenin verschijnen rode dobbelstenen die weergeven wat de computer heeft gegooid.

Het spel en de knoppen blijven hetzelfde, ongeacht wie de tegenstander is.

 1. Tik op Roll om de dobbelstenen te werpen. Het cijfer geeft aan hoeveel worpen u nog hebt deze beurt.
 2. Spelers mogen drie keer dobbelen per beurt. Bewaar tussen de worpen de beste dobbelstenen. Tik op een steen en hij krijgt een gekleurd randje. De stenen zonder randje kunt u opnieuw werpen.
 3. Boven de dobbelstenen staat de scorekaart. De verschillende posten zijn geel, daarachter komen de punten die u invult. Hoofdrekenen is niet nodig. Na elke worp verschijnt bij elke post hoeveel punten het zou opleveren. Tik op een post om de punten te noteren.

  Yatzy scores noteren

 4. Tik op Play om een ingevulde score te bevestigen. Als u op Play hebt gedrukt, kunt u zich niet meer bedenken.
 5. Het riedeltje begint weer van vooraf aan. Het spel is klaar als elke post is ingevuld. Degene met de hoogste score wint het spel.

De app maakt een hoop geluid. Wie liever in stilte speelt kan de deuntjes uitzetten.

 • Open Yatzy of tik linksboven op de pijl als de app al geopend is.
 • Tik onderaan op het pictogram van een tandwiel Yatzy instellingen.
 • Tik op het pictogram van een muzieknoot. Als er een streep door staat weet u dat de muziekjes uit zijn.
 • Tik ook op het pictogram van een luidspreker om andere geluiden uit te schakelen.
 • Sluit de instellingen via het rode kruisje.

  Yatzy geluid uitzetten
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.