U bent hier: Home Tips & uitleg Dossiers Aankoophulp: externe harde schijf

Externe harde schijf

Extra opslagruimte is handig voor al die bestanden zoals foto's. Wat is belangrijk bij een externe harde schijf?

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Waar let ik op bij een externe schijf?

Het eerste punt waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf is de soort (HDD of SSD). Daarnaast zijn het formaat, het aansluittype en de prijs belangrijk. De schijf moet verder natuurijk geschikt zijn voor het besturingssysteem op de computer.

Soort schijf

Er zijn twee soorten externe harde schijven. Het oudste type is de traditionele harde schijf. Ook wel HDD - Hard Disk Drive - genoemd. Maar de SSD's (Solid State Drive) zijn de laatste jaren heel populair. Die zijn licht en klein, minder kwetsbaar dan de traditionele harde schijf en veel sneller. 

Formaat

SSD's zijn er in allerlei maten. En HDD's zijn er in twee formaten: 2,5 inch en 3,5 inch. Een externe harde schijf van 3,5 inch heeft de grootste opslagcapaciteit tegen de laagste prijs per gigabyte. Maar je moet ze in het stopcontact doen. Daardoor zijn ze niet zo draagbaar. Een doorsnee 3,5 inch externe harde schijf meet 18 bij 12 bij 4 cm. Met voeding weegt hij ongeveer een kilo.

Een externe harde schijf van 2,5 inch is een stuk compacter (ongeveer 11 bij 9 bij 2 cm). Met zo'n 200 gram is ie ook veel lichter. Als voeding gebruikt hij de usb-poort van de computer. Een aparte netstroomadapter is dus niet nodig. Deze schijf is per gigabyte wel wat duurder. De opslagcapaciteit gaat tot en met 5 terabyte.

Aansluiting

Er zijn verschillende standaarden voor het aansluiten van een externe harde schijf op de computer. De aansluiting bepaalt ook hoe snel bestanden van en naar de harde schijf gaan. Deze drie aansluitingen komen het meest voor:

  1. USB-C: de nieuwste versie van de usb-aansluiting. Zet bestanden heel snel over. 
  2. USB 3.0: deze aansluiting wordt steeds minder gebruikt. USB 3.0 is te herkennen aan het blauwe randje in de aansluiting.
  3. Netwerk/ethernet: een netwerk externe harde schijf (vaak afgekort als NAS) plaatst u in uw thuisnetwerk. Alle computers in het netwerk hebben toegang tot de harde schijf. De snelheid hangt af van het netwerk en de soort (draadloos of bekabeld). De netwerkschijf is wel altijd langzamer dan een USB 3.0-aansluiting.

Opslag

De capaciteit van de schijf en het soort bestanden bepaalt hoeveel bestanden er op een externe harde schijf gaan. Er zijn harde schijven van 500 gigabyte (GB) tot meer dan 20 terabyte (TB). Het meest voorkomend zijn modellen met 500 GB, 1 TB of 2 TB capaciteit. Als u vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 500 GB voldoende. Hebt u veel foto's en video's? Kiest dan voor 2 TB.

Prijs

De prijzen van externe harde schijven zijn de laatste jaren flink gedaald. Een HDD van 2 TB is ongeveer rond de 70 euro. De snelle SSD's zijn een stuk duurder. Voor hetzelfde bedrag krijgt u maar een SSD-schijf met 512 GB aan capaciteit.

Kiezen

Er zijn gelukkig sites waarmee u alle modellen kunt vergelijken. Schijven vergelijken kan onder andere bij Hardware Info en Tweakers. De grote electronicaketens hebben ook vergelijkingsmenu's. Voer daar (meestal links in beeld) een aantal eisen in. Begin bijvoorbeeld met een maximale prijs en de hoeveelheid gewenste opslagruimte. Hoe meer eisen u invult, hoe minder schijven overblijven. Bekijk de verschillen en bedenk aan welke eigenschappen u de meeste waarde hecht. De sites geven aan waar u de externe harde schijf van uw keuze kunt kopen.

naar boven