Menu Zoek

Datalek PayPal, geen schade voor gebruikers

vrijdag 20 januari 2023

PayPalEen datalek trof 35.0000 gebruikers van betaaldienst PayPal. De dienst heeft de wachtwoorden van getroffen gebruikers opnieuw ingesteld.

Credential stuffing

PayPal ontdekte het lek eind december 2022. Het gaat om 'credential stuffing'. Dat betekent dat criminelen gebruikersnamen en wachtwoorden van andere diensten hebben gestolen. Met deze gegevens proberen ze bij weer andere diensten in te loggen. In dit geval PayPal. Omdat sommige mensen wachtwoorden hergebruiken, lukt dat in een aantal gevallen. PayPal beveiligt z'n gegevens goed, dus de aanval is direct als verdachte activiteit opgemerkt. Gebruikers hebben geen financiële schade opgelopen. Heb u een account bij PayPal en geen bericht gehad over de aanval, dan hoort u niet bij de getroffenen.

Unieke wachtwoorden en tweestapsverificatie

Ook voor niet-getroffenen vallen er lessen uit het voorval te trekken:

  • Gebruik altijd unieke wachtwoorden. Zeker bij gevoelige diensten zoals PayPal.
  • Stel tweestapsverificatie in bij diensten die dat aanbieden. Stelen criminelen accountgegevens, dan is inloggen nog steeds niet mogelijk.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.