Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

MacOS Monterey verschijnt op 25 oktober

dinsdag 19 oktober 2021

macOS Monterey verschijnt 25 oktoberApple brengt op maandag 25 oktober macOS 12 Monterey uit. Dat is de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Mac.

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Zo'n systeem is nodig om de computer z'n werk te laten doen. Op 25 oktober lanceert Apple de nieuwste versie: macOS 12 Monterey. Met elke upgrade probeert Apple z'n computers beter te laten draaien.

Vernieuwingen

Apple heeft bij de nieuwe versie van het besturingssysteem een aantal apps flink onder handen genomen. Zo heeft de browser Safari een nieuw uiterlijk. De tabbladbalk is compacter en u kunt tabbladen ordenen in groepen. FaceTime heeft een nieuwe functie: SharePlay. Daarmee kunnen gebruikers hun scherm delen tijdens het gesprek of samen een film kijken of muziek luisteren. Ook de app Kaarten is uitgebreid. Daarnaast zijn er verbeteringen op het gebied van privacy en doet iCloud+ zijn intrede. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over macOS Monterey.

Op welke apparaten?

Helaas kunnen niet alle Macs de overstap maken naar macOS Monterey. Een aantal oudere versies valt af, waaronder de MacBook Air 2013 en 2014 en iMac 2014. De modellen hieronder zijn wel geschikt:

 • MacBook begin 2016 of nieuwer
 • MacBook Air begin 2015 of nieuwer
 • MacBook Pro 2015 of nieuwer
 • iMac eind 2015 of nieuwer
 • iMac Pro 2017 of nieuwer
 • Mac Pro eind 2013 of nieuwer
 • Mac mini eind 2014 of nieuwer

MacOS Monterey installeren

Op dit moment kunt u macOS Monterey nog niet installeren. Dat kan vanaf maandag 25 oktober. Er komt vanzelf een melding in beeld dat de gratis update beschikbaar is. Updates installeren kan ook automatisch. Meer weten? Lees dan het artikel ‘Automatisch updates installeren op een Mac’.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.