U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Meta gaat AI niet trainen met uw berichten en foto's
Nieuws

Meta gaat AI niet trainen met uw berichten en foto's

Meta AI

Na protest van de EU staakt Meta de plannen om zijn AI-model te trainen met berichten en foto's van gebruikers.

Meta AI
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 19 jun 2024

Uw berichten en foto's op Facebook en Instagram zijn veilig. Voorlopig. Moederbedrijf Meta traint vanaf 26 juni wereldwijd zijn AI-model kunstmatige intelligentie Een vorm van intelligentie die niet van menselijke intelligentie te onderscheiden valt. Denk aan machines, zoals robots. Zo kan een machine over kunstmatige intelligentie beschikken als die zich zelfstandig van menselijke spraak kan bedienen en omgekeerd menselijke spraak kan begrijpen (spraakherkenning). Ook het zelfstandig produceren van een antwoord of een stuk tekst op een vraag is een voorbeeld van kunstmatige intelligentie.
met openbare berichten en foto's van gebruikers. Inwoners van de EU zijn hiervan uitgezonderd. Nadat privacy-waakhonden van diverse EU-landen bezwaar maakten bij Meta. 

E-mail van Facebook/Instagram

Gebruikers van Facebook en Instagram kregen de afgelopen weken een e-mail over het aangepaste privacybeleid. Daarin staat dat Meta gedeelde berichten en foto's gaat gebruiken om het AI-model van Meta te trainen.

Generatieve AI

AI, kunstmatige intelligentie, is hot. Sinds de lancering van ChatGPT eind 2022, wordt er vrijwel dagelijks over AI bericht. De grote techbedrijven, Meta, Google, Apple en Microsoft zijn verwikkeld in een AI-wedloop. Allemaal ontwikkelen ze varianten op ChatGPT. AI-modellen kunnen op verzoek hele teksten schrijven en foto's en filmpjes genereren.

Daarom heet het 'generatieve AI'. Om tekst en beeld te kunnen genereren hebben die modellen enorm veel gegevens nodig. Daarmee worden ze getraind.

AI-model Meta

Ook Meta heeft een enorme berg gegevens nodig voor het trainen van zijn AI-model. Het aantal actieve gebruikers van Facebook en Instagram wordt geschat op een paar miljard. Dus is het voor Meta aantrekkelijk de berichten en foto's die zij delen te gebruiken. Maar als uw foto's voor trainingsdoeleinden gebruikt worden, kunnen door AI gegenereerde foto's lijken op die van u. De beelden kunnen dan zomaar overal opduiken.

Verzet Europese Unie

De Europese Unie vecht voor de privacy van haar burgers. Ook in dit geval. Met resultaat, want Meta heeft inmiddels besloten geen berichten en foto's te gebruiken van EU-burgers. Voorlopig.

In landen zonder privacywetgeving, zoals de Verenigde Staten, start Meta op 26 juni gewoon met de aangekondigde AI-training. Hebt u Facebookvrienden uit landen buiten de EU, dan is de situatie onduidelijk. Stel dat een familielid in de VS een foto of bericht van u deelt. Bent u dan beschermd vanwege EU-wetgeving? Of ziet Meta het als een bericht dat het mag inzetten voor het trainen van zijn AI-model?

Bezwaar maken niet nodig

Voorlopig zijn gebruikers binnen de EU beschermd. Meta zal hun berichten en foto's niet inzetten bij de AI-training. Eerdere nieuwsberichten gingen er nog vanuit dat dit wel zou gebeuren. Tenzij je als gebruiker bezwaar zou aantekenen. Dat is nu niet meer nodig. U hoeft niet in actie te komen.

Gegevensverzameling Meta

Misschien ten overvloede willen we erop wijzen dat uw openbare berichten en foto's wel door Meta worden gebruikt om gepersonaliseerde reclame te tonen. Daarin verandert niets. Inkomsten uit advertenties zijn de voornaamste geldstroom voor Meta.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven