Menu Zoek

OVpay: nieuwe betaalmanieren naast de OV-chipkaart

vrijdag 12 maart 2021

OVpayReizigers met het openbaar vervoer kunnen straks gewoon inchecken met de eigen bankpas, creditcard of smartphone. In Lelystad start op 10 maart een eerste proef hiermee.

OVpay

In- en uitchecken met de eigen bankpas, creditcard of smartphone kan vanaf 2023 door heel Nederland. Vanaf 10 maart loopt een eerste proef. In de stadsbussen van Arriva te Lelystad kunnen reizigers dan al op deze manier reizen. De test met OVpay is voor iedereen toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Maar wel is een geschikte pas of telefoon vereist. Alleen contactloze betaalpassen of creditcards zijn namelijk geschikt, of een smartphone waarop contactloos betalen is geactiveerd.

Hoe het werkt

Reizen verloopt niet anders dan met een OV-chipkaart. Check in bij het instappen en uit bij het uitstappen. De gemaakte reiskosten worden de volgende dag automatisch afgeschreven. Vooraf opladen, zoals bij de OV-chipkaart, is natuurlijk niet nodig.

Abonnementen en controle

Op de OV-chipkaart kunnen kortingsabonnementen worden geactiveerd. Over hoe OVpay dit gaat regelen in de toekomst is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe de controle in het OV zal gaan werken.

Wat gebeurt er met de OV-chipkaart en losse kaartjes?

De OV-chipkaart blijft bestaan. Ook na 2023. Wel is bekendgemaakt dat de huidige kaart op termijn zal worden vervangen door een vernieuwde versie. Het blijft eveneens mogelijk losse kaartjes te kopen.

Meer informatie over OVpay en de proef in Lelystad is te vinden op: OVpay.nl


Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.