Menu Zoek

Steeds meer digitale zorg

dinsdag 29 november 2022

Steeds meer digitale zorgZorgverleners maken steeds meer gebruik van digitale zorg. Maar patiënten zijn nog terughoudend. Ze weten niet goed welke mogelijkheden er zijn.

In alle zorgsectoren komt in 2021 meer digitale zorg voor dan in 2019. Dat blijkt uit de E-healthmonitor van het ministerie van Volksgezondheid. Het onderzoek geeft inzicht in het aanbod en gebruik van digitale zorg.

Videobellen met de arts

In twee jaar tijd is het digitaal contact met zorgverleners enorm toegenomen. De coronapandemie heeft daar flink aan bijgedragen. Videobellen kwam in 2019 nog nauwelijks voor, maar in 2021 maakte de helft van de artsen en verpleegkundigen er gebruik van. Digitaal contact met de huisarts kan nu ook via een e-consult. De patiënt stuurt dan een bericht naar de huisarts. Daarin zet hij de klachten en soms zelfs foto's. 9 van de 10 huisartsen bieden deze mogelijkheid aan.

Bij een groot deel van de zorgverleners is het dus mogelijk om op een digitale manier in contact te komen. Maar uit het onderzoek blijkt dat maar een klein deel van de patiënten dit doet.

Gegevens bekijken

Steeds meer zorgorganisaties hebben een patiëntportaal. Dat is een app of website waarop de patiënt zijn gegevens kan bekijken. Ook het meten van gegevens op afstand kon in 2021 bij de helft van de huisartsen. Zoals het meten van de bloeddruk. Al maakte het overgrote deel van de patiënten ook hier geen gebruik van.

Wat kan er allemaal?

Uit het onderzoek blijkt dat veel patiënten simpelweg niet weten welke mogelijkheden er zijn voor digitale zorg. Wilt u meer weten? Lees dan op onze website over digitaal contact met de huisarts of over medische zaken regelen via MijnGezondheid.net.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.