Menu Zoek

Treinreizen met betaalpas

vrijdag 27 januari 2023

Reizen met betaalpas NSDe betaalpas wordt een reispas. Alle treinreizen kunnen vanaf 31 januari gemaakt worden door in- en uit te checken met een gewone bankpas.

De OV-chipkaart krijgt concurrentie van de betaalpas. Vanaf 31 januari kunnen reizigers de betaalpas gebruiken voor treinreizen. In- en uitchecken gaat op precies dezelfde manier als met een ov-kaart. Een treinreis kost via de betaalpas wel de volle mep: kortingskaarten gaan niet samen met een betaalpas. Die verbinding gaat er ook niet komen. Wel komt er in de loop van dit jaar een vernieuwde versie van de ov-chipkaart. Deze ov-pas is niet alleen een plastic kaartje. Er komt een digitale versie voor op de telefoon.

Voorwaarden reizen met betaalpas

Behalve een betaalpas zijn ook een creditcard en smartphone geschikt wanneer ze aan de volgende voorwaarde voldoen:

  • Betaalpas: de pas moet geschikt zijn voor contactloos betalen.
  • Creditcard: de pas moet geschikt zijn voor contactloos betalen.
  • Smartphone: op de telefoon moet contactloos betalen actief zijn. Via Apple Pay (iPhone) of Google Pay (Android).

Afschrijvingen

Het ritbedrag wordt direct van de rekening afgeschreven. De volgende dag staat de afschrijving in het betaaloverzicht van uw bankrekening.

Opletten met inchecken

De nieuwe reisopties zorgen voor klein ongemak. Houd bijvoorbeeld bij het inchecken OV-chipkaart en betaalpas/smartphone gescheiden. Anders bestaat de kans dat niet de ov-kaart incheckt maar de betaalpas/smartphone. Iets dergelijks kan er gebeuren bij internationale tickets. Wie deze bewaart op de telefoon loopt kans dat de telefoon incheckt en niet het ticket. Overigens kan een internationaal ticket altijd afgedrukt worden. Wie het papieren ticket scant zit altijd goed.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.