U bent hier: Home Tips & Uitleg Nieuws Treinreizen met betaalpas
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 19 juli 2023.

Nieuws

Treinreizen met betaalpas

Reizen met betaalpas NS

De betaalpas wordt een reispas. Alle treinreizen kunnen vanaf 31 januari gemaakt worden door in- en uit te checken met een gewone bankpas.

Reizen met betaalpas NS
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gepubliceerd op 27 jan 2023

De OV-chipkaart krijgt concurrentie van de betaalpas. Vanaf 31 januari kunnen reizigers de betaalpas gebruiken voor treinreizen. In- en uitchecken gaat op precies dezelfde manier als met een ov-kaart. Een treinreis kost via de betaalpas wel de volle mep: kortingskaarten gaan niet samen met een betaalpas. Die verbinding gaat er ook niet komen. Wel komt er in de loop van dit jaar een vernieuwde versie van de ov-chipkaart. Deze ov-pas is niet alleen een plastic kaartje. Er komt een digitale versie voor op de telefoon.

Voorwaarden reizen met betaalpas

Behalve een betaalpas zijn ook een creditcard en smartphone geschikt wanneer ze aan de volgende voorwaarde voldoen:

  • Betaalpas: de pas moet geschikt zijn voor contactloos betalen. 
  • Creditcard: de pas moet geschikt zijn voor contactloos betalen.
  • Smartphone: op de telefoon moet contactloos betalen actief zijn. Via Apple Pay (iPhone) of Google Pay (Android).

Afschrijvingen

Het ritbedrag wordt direct van de rekening afgeschreven. De volgende dag staat de afschrijving in het betaaloverzicht van uw bankrekening.

Opletten met inchecken

De nieuwe reisopties zorgen voor klein ongemak. Houd bijvoorbeeld bij het inchecken OV-chipkaart en betaalpas/smartphone gescheiden. Anders bestaat de kans dat niet de ov-kaart incheckt maar de betaalpas/smartphone. Iets dergelijks kan er gebeuren bij internationale tickets. Wie deze bewaart op de telefoon loopt kans dat de telefoon incheckt en niet het ticket. Overigens kan een internationaal ticket altijd afgedrukt worden. Wie het papieren ticket scant zit altijd goed.

Nieuwsoverzicht
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Meer over dit onderwerp

De OV-chipkaart

Met de OV-chipkaart reist u zonder losse kaartjes met de trein, tram, bus en metro door heel Nederland. Hoe werkt zo’n OV-kaart precies?

Contactloos betalen met pinpas of smartphone

Contactloos betalen is een fluitje van een cent. Houd de kaart of de telefoon in de buurt van de betaalautomaat, en klaar! Contactloos betalen is trouwens net zo veilig als een normale pinbetaling.

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven